Antena Meniu Search
x

PSD va vota la vedere moţiunea de cenzură; parlamentarii care vor lipsi, vor fi excluşi din partid

Partidul Social Democrat a anunţat că va vota la vedere moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu, iar membrii social-democraţi care vor lipsi din Parlament vor fi excluşi din partid, spun surse politice pentru Observator.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 04.10.2021, 14:31

Sorin Grindeanu prim-vicepreşedintele PSD
Sorin Grindeanu prim-vicepreşedintele PSD - Observator

Prim-vicepreşedintele PSD, deputatul Sorin Grindeanu, a dat asigurări că parlamentarii PSD vor fi prezenţi marţi la vot şi vor vota la vedere demiterea "acestui guvern incompetent", cu excepţia deputatului Radu Popa, care este confirmat cu Covid sau a altor cazuri motivate. Surse politice au declarat pentru Observator că cei care vor absenta fără un motiv întemeiat vor fi excluşi din partid, transmite reporterul Larisa Bernaschi.

PSD îi invită toţi parlamentarii care vor plecarea Guvernului Cîţu să voteze moţiunnea de cenzură, a mai spus Sorin Grindeanu, precizând că ultimele săptămâni au arătat că actuala guvernare nu face altceva decât să creeze instabilitate politică, economică şi socială.

”Singurul element de incertitudine pentru ziua de mâine este USR-PLUS care a refuzat să asiste la citirea moţiunii şi este dispus să ajungă la guvernare dacă se renunţă la premierul Cîţu.  Nu vor să dea jos guvernul Cîţu pentru că a guvernat prost, ci pentru că s-au certat cu Cîţu, pe scurt, pentru orgoliile lor. Românii au nevoie de soluţii pentru ieşirea din criză”, a mai explicat Grindeanu.

PSD refuză ideea unui guvern minoritar PNL-UDMR

Pe acelaşi subiect

Social-democraţii vor solicita preşedinţilor celor două Camere, să identifice soluţii pentru ca mâine, toţi parlamentarii, indiferent de formaţiune, să îşi poată exercita votul.

”Suntem în valul 4, cu peste 10.000 de cazuri pe zi, şi dacă există suspiciuni, să existe o variantă legală pentru ca orice vot să fie înregistrat. PSD are un parlamentar cu COVID-19, şi unul care se confruntă cu o afecţiune gravă, şi care totuşi, mâine va veni la vot”, a mai declarat Grindeanu.  

Întrebat dacă PSD ar vota un guvern minoritar format din PNL şi UDMR, Grindeanu a negat: "Noi avem decizii clare din acest punct de vedere, fără nuanţe. Răspunsul este extrem de scurt: Nu!".

Grindeanu a reafirmat că PSD solicită alegeri anticipate. "Trebuie să ne întoarcem la popor. Ăsta este mandatul pe care noi îl avem, reconfirmat în diverse structuri de conducere ale PSD", a adăugat deputatul.

Textul moţiunii de cenzură a PSD

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit joi în plen, pentru a fi citită moţiunea de cenzură a PSD intitulată "Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!". Votul urmează să fie dat marțea viitoare, într-un plen reunit al Parlamentului. AUR a cerut PSD şi USR PLUS să voteze moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu cu bilele la vedere, cerinţă venită şi din partea PSD către AUR şi USR PLUS.

Ludovic Orban a prezidat şedinţa celor două Camere la care şi-au înregistrat prezenţa 209 de deputaţi şi senatori dintr-un total de 466. El a mai spus că, potrivit Regulamentului celor două Camere, nu este necesar să existe un cvorum anume de prezenţă pentru citirea moţiunii de cenzură.

Liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis a fost aplaudat în plenul reunit când a venit la tribună pentru a citi moţiunea de cenzură a social-democraţilor. PSD a solicitat USR PLUS, prin vocea deputatului Sorin Grindeanu, să voteze moţiunea cu bilele la vedere. Şi AUR a făcut o solicitare similară către PSD şi USR PLUS.

PSD susţine, în textul moţiunii de cenzură, că "guvernarea perdanţilor a sărăcit România", iar "absorbţia fondurilor europene este la pământ". "Sunteţi doar buni să vă faceţi imagine şi doar vindeţi promisiuni! Nu aţi inaugurat niciun kilometru de autostradă şi nu aţi lansat niciun proiect de la zero ca să înceapă lucrările! Ci doar v-aţi asumat marile proiecte de autostrăzi şi poduri lăsate moştenire de PSD!

Nimeni nu o să uite cum zeci de copii au stat în caniculă, iar şeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, sfida o ţară întreagă la telefon! Comunităţile locale au fost condamnate la subdezvoltare! Primăriile şi Consiliile judeţene au fost obligate să aloce sume uriaşe pentru lupta cu pandemia. Nici acum Guvernul Cîţu nu le-a decontat aceşti bani", mai arată documentul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » PSD va vota la vedere moţiunea de cenzură; parlamentarii care vor lipsi, vor fi excluşi din partid