Antena Meniu Search
x

Planul PNL, dacă pică Guvernul Cîţu la moţiunea de cenzură: Fără propunere la primele consultări, propunere-iepure la a doua - surse Observator

Biroul Politic al Partidului Naţional Liberal a pus la punct planul de urmat, după ce guvernul Cîţu va fi demis în urma moţiunii PSD. Conform surselor Observator, acest plan vizează şi este construit în aşa fel ca Florin Cîţu să revină în funcţia de premier.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 04.10.2021, 12:22

#echipacâştigătoare a pus la punct un plan ca Florin Cîţu să rămână premier şi după moţiunea de cenzură
#echipacâştigătoare a pus la punct un plan ca Florin Cîţu să rămână premier şi după moţiunea de cenzură - Hepta / Mediafax Foto / Eduard Vinatoru

PNL a stabilit două echipe de negociere privind moţiunea de cenzură, care să convingă parlamentarii din Opoziţie să nu voteze demiterea guvernului Cîţu, însă cum acestea au şanse mici de succes, în şedinţa Biroului Politic a fost pusă la punct şi strategia prin care Florin Cîţu să îşi păstreze fotoliul de premier.

Conform surselor Observator, după ce va pica Guvernul Cîţu în urma moţiunii de cenzură, PNL nu va merge cu nicio propunere la Klaus Iohannis pentru funcţia de premier. PNL vrea să lase USR - AUR - PSD să vină cu soluţa, transmite reporterul Observator Larisa Bernaschi. Cum această soluţie fie nu va exista, fie va pica la un eventual vot în Parlament, abia apoi va veni PNL cu o propunere, însă va fi o propunere-iepure care să se retragă, pe modelul Cîţu din martie 2020. În locul "iepurelui", PNL îl va propune din nou pe Florin Cîţu ca premier. 

Cum USR a anunţat că nu îşi mai doreşte să facă parte dintr-o coaliţie de guvernare cu Florin Cîţu premier, PNL speră să poată negocia cu PSD obţinerea învestiturii, mai spun sursele Observator. PSD a anunţat deja că nu va susţine un guvern minoritar condus de PNL, însă liberalii speră ca prin introducerea în programul de guvernare a unor proiecte ale PSD să obţină minimul necesar de voturi, în jur de 50, care să le asigure guvernarea. 

PNL, negocieri cu Opoziţia pe ultima sută de metri

Pe acelaşi subiect

La ultima şedinţă a noii conduceri a PNL, s-au stabilit două echipe de negociere, la Camera Deputaţilor şi la Senat, privind moţiunea de cenzură. În echipa de la Camera Deputaţilor sunt Florin Roman, Gabriel Andronache, Lucian Bode, Dan Vîlceanu, Raluca Turcan, Virgil Popescu şi Gigel Ştirbu, iar la Senat, Alina Gorghiu, Daniel Fenechiu, Marcel Vela, Monica Anisie şi Nicolae Ciucă.

PNL vrea să îi convingă pe parlamentari să nu voteze moţiunea de cenzură. Liberalii spun că îl susţin în continuare pe Florin Cîţu pentru funcţia de premier, chiar şi în cazul demiterii Guvernului prin moţiune de cenzură. Europarlamentarul Rareş Bogdan, a declarat, duminică, la Prima Tv, întrebat dacă Iohannis îl va desemna pe Cîţu premier, că este "absolut convins" că acest lucru se va întâmpla şi a prezentat un scenariu conform căruia un alt premier nominalizat de liberali fie demisionează, fie nu este învestit prin vot.

Până la rezolvarea crizei guvernamentale, Florin Cîţu rămâne premier interimar, însă cu puteri restrânse. Guvernul nu va putea da Ordonanţe de Urgenţă, iar Florin Cîţu spune, conform aceloraşi surse, că nici măcar Hotărârea de Guvern privind salariul minim nu va putea fi adoptată.

Textul moţiunii de cenzură a PSD

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit joi în plen, pentru a fi citită moţiunea de cenzură a PSD intitulată "Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!". Votul urmează să fie dat marțea viitoare, într-un plen reunit al Parlamentului. AUR a cerut PSD şi USR PLUS să voteze moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu cu bilele la vedere, cerinţă venită şi din partea PSD către AUR şi USR PLUS.

Ludovic Orban a prezidat şedinţa celor două Camere la care şi-au înregistrat prezenţa 209 de deputaţi şi senatori dintr-un total de 466. El a mai spus că, potrivit Regulamentului celor două Camere, nu este necesar să existe un cvorum anume de prezenţă pentru citirea moţiunii de cenzură.

Liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis a fost aplaudat în plenul reunit când a venit la tribună pentru a citi moţiunea de cenzură a social-democraţilor. PSD a solicitat USR PLUS, prin vocea deputatului Sorin Grindeanu, să voteze moţiunea cu bilele la vedere. Şi AUR a făcut o solicitare similară către PSD şi USR PLUS.

PSD susţine, în textul moţiunii de cenzură, că "guvernarea perdanţilor a sărăcit România", iar "absorbţia fondurilor europene este la pământ". "Sunteţi doar buni să vă faceţi imagine şi doar vindeţi promisiuni! Nu aţi inaugurat niciun kilometru de autostradă şi nu aţi lansat niciun proiect de la zero ca să înceapă lucrările! Ci doar v-aţi asumat marile proiecte de autostrăzi şi poduri lăsate moştenire de PSD!

Nimeni nu o să uite cum zeci de copii au stat în caniculă, iar şeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, sfida o ţară întreagă la telefon! Comunităţile locale au fost condamnate la subdezvoltare! Primăriile şi Consiliile judeţene au fost obligate să aloce sume uriaşe pentru lupta cu pandemia. Nici acum Guvernul Cîţu nu le-a decontat aceşti bani", mai arată documentul.

USR-PLUS și AUR votează pentru moțiune

Dan Barna a afirmat că USR-PLUS va vota moţiunea de cenzură a PSD, pentru că marţi a fost o decizie în Biroul Politic al partidului că va fi votată prima moţiune care ajunge la votul în Parlament. "Ar trebui să fie un nivel de schizofrenie destul de mare ca PSD să-şi depună propria moţiune de cenzură şi apoi să nu participe la votul ei, dar nimic nu e exclus", a adăugat el.

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a precizat că va vota prima moţiune de cenzură care intră în dezbaterea Parlamentului împotriva "Guvernului ilegitim PNL-UDMR". În schimb, vicepremierul Kelemen Hunor consideră că actuala criză politică este una "minoră" faţă de criza care va fi generată de creşterea preţurilor la energie. Liderul UDMR crede că "matematic" moţiunea ar putea fi votată, dar susţine ideea refacerii coaliţiei cu USR-PLUS.

Premierul Florin Cîțu a apreciat joi seara că are șanse mai mari de 50% ca Guvernul să supraviețuiască moțiunii de cenzură de marți. Florin Cîțu a apreciat și că guvernarea liberală va supraviețui până în 2024. El a respins ideea unui guvern tehnocrat, care să pegătească alegeri anticipate, amintind guvernul tehnocrat din 2016. Respectiva variantă a fost avansaă de liderul PSD Marcel Ciolacu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Planul PNL, dacă pică Guvernul Cîţu la moţiunea de cenzură: Fără propunere la primele consultări, propunere-iepure la a doua - surse Observator