Antena Meniu Search
x

Video Matematica votului la moțiunea de cenzură de marți. Ce se întâmplă cu Florin Cîțu dacă pică Guvernul | Strategie de avarie în PNL

Mâine se decide soarta Guvernului Cîţu. Până şi parlamentarii de la Putere sunt siguri că guvernul va pica la motiunea de cenzura. Prim-ministrul îşi numără ultimele ore cu puteri depline, timp în care liberalii pun la punct strategia de avarie şi plănuiesc să forţeze re-nominalizarea lui pentru funcţia de premier. Cei de la AUR susţin că atât de mult îşi doresc liberalii ca Florin Cîţu să rămână în funcţie, încât au recurs la tentativă de mită. 

de Larisa Bernaschi

la 04.10.2021, 21:02

Vezi și

Florin Cîţu, premierul României: De mâine, dacă trece această moțiune, toate scenariile sunt pe masă.

Şefia PNL nu a fost garanţia unui scaun stabil la Palatul Victoria pentru Florin Cîţu. Furia premierului se revarsă asupra foştilor parteneri de guvernare. 

Florin Cîţu, premierul României: Am fost foarte indulgent, trebuia să-i dau afară mai devreme pe acești oameni.

Liberalii au format echipe de negociatori şi încearcă să-i salveze scaunul prim-ministrului. În replică, Opoziţia face acuzaţii grave. 

Pe acelaşi subiect

George Simion, preşedinte AUR: Au încercat să ne cumpere la bucată, au încercat să ne mituiască. Funcţii în deconcentrate pentru apropiaţi. 

Cei de la AUR au depus plângere la DNA. Şi social-democraţii au de gând să apeleze la procurorii anticorupţie. PSD susţine că are informaţii că la rectificarea bugetară, Florin Cîţu vrea să dea sume duble oamenilor PNL. 

Opoziţia e sigură de victorie, la moțiunea de cenzură de marți

Ca să trântească guvernul are nevoie de 234 de voturi. Împreună, PSD, USR şi AUR au 280 de voturi. Chiar şi fără parlamentarul PSD de Dâmboviţa bolnav de COVID, tot ar avea suficiente voturi ca să dea jos Guvernul Cîţu. 

Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedinte PSD: Parlamentarii PSD vot vota la vedere demiterea acestui guvern incompetent. 

Liberalii au un plan de avarie. Vor să îi lase pe cei de la PSD, USR şi AUR să vină cu o propunere de premier. Cum nu se vor înţelege, vor propune chiar ei un premier de sacrificiu, care să se retragă chiar înainte de votul de învestitură. Vor avea astfel cale liberă să-l propună din nou pe... Florin Cîţu.

Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor: Ăsta ar fi tupeu maxim să vii cu Florin Cîţu. 

Florin Cîţu, premierul României: Nominalizarea, știți foarte bine, este decizia domnului Iohannis. 

Dacian Cioloş, preşedinte USR-PLUS: Suntem gata să discutăm reîntoarcerea la guvernare fără premierul, fără Cîţu.

Liberalii speră totuşi să îi atragă de partea lor pe social-democraţi

Reporter: Rep: Aţi putea fi dispus să votaţi un guvern minoritar format din PNL şi UDMR cu Cîţu premier sau nu?

Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedinte PSD: Nu. PSD solicită anticipate. Trebuie să ne întoarcem la popor.

Atât de hotărâţi par social democraţii să dea jos Guvernul, încât cei care nu se prezintă mâine la vot sunt ameninţaţi cu excluderea. Dacă moţiunea de cenzură de mâine trece, Florin Cîţu poate rămâne premier interimar, cu puteri reduse, până la votarea unui nou Guvern. În acest timp, Klaus Iohannis trebuie să convoace consultări cu toate partidele parlamentare şi să numească un nou prim-ministru. Dacă aleşii resping două solicitări de învestitură consecutiv în 60 de zile, Parlamentul poate fi dizolvat şi se declanşează alegeri anticipate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri politice » Matematica votului la moțiunea de cenzură de marți. Ce se întâmplă cu Florin Cîțu dacă pică Guvernul | Strategie de avarie în PNL