Ce reţete delicioase poţi face cu mâncarea rămasă de la masa de Paște. Idei şi sfaturi de la bucătari
Cumpărăm, gătim şi apoi aruncăm! Multe dintre felurile de mâncare de pe mesele de Paşte ajung, inevitabil, la gunoi. Ca să prevenim risipa, bucătarii vin cu tot felul de soluţii pentru a transforma carnea de miel, ouăle sau cozonacul în preparate noi şi gustoase.
De Iulia Pop la 19.04.2023, 21:47Chef Remus Tomici nu aruncă mai nimic de sărbători.
Remus Tomici, chef bucătar: Ce am găsit în frigider, am mai completat cu mici lucruri şi facem o reinterpreate, un alt Paşte. La final va rezulta o friptură de miel reinterpretată, rapid, cu legume la cuptor, cu sos de hrean, smântână şi sfeclă roşie.
Cartofii, ţelina şi perele rămase în fructieră se condimentează cu sare, piper, cimbru, ulei de măsline, miere şi nucșoara. Sunt trimise la cuptor pentru 20 de minute. Şi carnea de miel are parte de un tratament special.
"Sfărâmăm carnea, ţesutul cărnii de miel are foarte mult colagen, am îndepărtat toată grăsimea. Vom condimenta extra friptura noastră cu puţin cimbrişor, piper, puţin mărar şi codiţe de ceapă.''
- Afacerea pe care a mizat familia lui Ionuţ dă roade. Produsele sunt gata să ajungă în piețe, la jumătate de...
- Cine i-a salvat afacerea lui Ion Cherciu, unul dintre cei mai mari fermieri. Îi cumpără kilogramul cu preţ...
- Paşte presărat cu amenzi. 190 de firme din Capitală au fost verificate și sancționate de Protecția Consumatorilor
Compoziţia se tăvăleşte prin făină, ou și pesment, iar apoi se prăjeşte. Chef Remus ne dă şi alte idei.
Remus Tomici, chef bucătar: Din ouă putem face ouăle umplute, putem face o salată de cartofi. Iar cozonacul care s-a asprit îl inviem printr-o budincă cu un sos de vanilie, pe care o bagăm la cuptor.
Nicoleta Lupașcu, nutriționist: Dacă au fost păstrate în condiţii optime, păstrate la frigider, categoric nu o să fie pericol dacă continuăm să le folosim.
La nivel global, aproximativ o treime din totalul alimentelor produse pentru consumul uman este irosit. În Uniunea Europeana 20% se pierde. În tot acest timp, în fiecare zi, 43 de milioane de oameni nu îşi permit mese care să le asigure o alimentaţie adecvată.
Bătrânii satului spun că este păcat să arunci mâncarea rămasă de la masa de Paște
Dacă la oraş, tomberoanele sunt pline de mâncare deja, la sat, vârstnicii spun că e păcat să arunci mâncarea.
Veronica Maer: Mâncăm moderat, aşa am fost dintotdeauna. Noi nu aruncăm nimic, indiferent ce gătim, sărbătoare sau că nu e sărbătoare, punem în frigider şi reîncălzim şi mâncăm a doua, a treia zi.
"Cât aruncaţi din toate bucatele?
Nimic. Am făcut salate, tot felul, dar am făcut în proporţii mici. Mâncarea se foloseşte, dacă e cărniţă la pisici, la găini.''
În România se aruncă în fiecare an aproximativ 2,5 milioane de tone de mâncare. Asta înseamnă 129 de kg pe cap de locuitor.