Antena Meniu Search
x

Video Cine i-a salvat afacerea lui Ion Cherciu, unul dintre cei mai mari fermieri. Îi cumpără kilogramul cu preţ aproape dublu de câţiva ani

Piaţa arabă salvează oieritul din România. Cumpăraţi doar de Paşte în România, mieii noştri iau drumul exportului. Ţările arabe sunt clienţi fideli şi serioşi. În plus, spun crescătorii, plătesc mai bine chiar şi decât europenii. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 19.04.2023, 17:57

Vezi și

Fermier: Ăştia sunt primii miei care vor fi încărcaţi mâine. Sunt pregătiţi. Au greutatea necesară pentru ceea ce le place şi doresc arabii.

Afacerea cu care un fermier a dat lovitura

Adică să aibă cel puţin 40 de kilograme. În total, 460 de miei pleacă doar în această tranşă. Însă mieii româneşti pleacă spre ţările arabe pe tot parcursul anului. 

Diana Speretoiu, reporter Observator: Doar de la această fermă din localitatea Crasna, din Gorj, ajung pe piaţa arabă, în fiecare an, peste 2.000 de miei.

Pe acelaşi subiect

Ion Cherciu este unul dintre cei mai mari fermieri din Oltenia. Iar salvarea afacerii lui, în ultimii ani, vine din Orientul Mijlociu. Iordania, Iran, Arabia Saudită sunt doar câteva dintre ţările care cumpără miei româneşti.

Ion Cherciu, fermier: Dacă n-ar fi desfacerea din ţările arabe, oaia n-ar mai exista în România. Nu există desfacere, şi plătită mai binişor faţă de ţările din Uniunea Europeană, cum ar fi Italia, Spania, Grecia. Sunt preţurile mici.

Aron Șeandu, fermier: La Paşte, se dau 50-100 de bucăţi. Restul, rămâi cu ei. Dacă n-ar fi arabii să ni-i ia, nu ştiu unde am putea să-i dăm şi ce-am face cu ei.

Nicolae Vaidianu, fermier: Dacă n-ar fi ei, oieritul din România ar dispărea cât de repede.

În ţările arabe, mieii se vând cu 18-20 de lei pe kilogram în viu. Europenii NU plătesc mai mult de 12 lei. Nici lâna nu se mai cumpără, în ciuda apetitului pentru produse şi materiale eco. Şi în timp ce un "tuns" costă 7 lei, un kilogram de lână se vinde cu 20 de bani. Nu este de mirare că mulţi preferă să o ardă decât să o vândă pentru prelucrare. 

Ion Cherciu, fermier: Eu îi dau foc.

România este fruntaşă în Europa în ceea ce priveşte creşterea oilor. Conform statisticilor în ţara noastră sunt peste 12 milioane de capete.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Cine i-a salvat afacerea lui Ion Cherciu, unul dintre cei mai mari fermieri. Îi cumpără kilogramul cu preţ aproape dublu de câţiva ani