Aroma Crăciunului vine din afumători. Secretele pentru prepararea cărnii de porc sunt moştenite de generaţii în Maramureș
Aroma Crăciunului vine din... afumători. Cârnaţii, slănina sau muşchiul au alt gust dacă stau la fum. Dacă la ţară încă se respectă tradiţia şi carnea se afumă în podul casei sau într-o cămară amenajată special, la oraş oamenii îşi cumpără aparate de afumat moderne.
De Redactia Observator la 17.12.2023, 21:29- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
În satul Berbești, din județul Maramureș afumarea produselor din carne de porc se face după un adevărat ritual, moştenit de generaţii.
- Vasile Berinde, localnic: După afumarea la cald, urmează afumarea la rece, care se face în interval de câte două ore, vreo 2-3 zile. Important e să îi dăm o aromă, o culoare bună, să conservăm în acelaşi timp produsul, pentru că fumul este şi un conservant. Noi din totdeauna am folosit afumătoare tradiţională, cea cu lemn. Cred că dacă bunicii şi străbunicii noştri au folosit afumătoarea cu lemn, cred că este cea mai bună.
Tehnologia îi ajută acum şi pe cei care care locuiesc în oraşele mari să-și prepare acasă produse afumate cu aparate ultramoderne.
Preţurile afumătorilor moderne pornesc de la 900 de lei şi ajung la 3.000 de lei, în funcţie de performanţă
- Pregătirile pentru Crăciun intră pe ultima sută de metri. Românii care au furat startul pentru tradiţia de Ignat
- Porci vânduţi la poartă. Oferta unui localnic pentru clienţi: "Îl tranşăm în patru şi aia e"
- Scene ireale filmate în Constanța: Porci aduși cu ambulanța și tranșați într-un parc, pe unde se plimbă oamenii
- Valentin Oprescu, reprezentant magazin: Avem o afumătoare din tablă zincată aici. Este foarte căutată în ultima perioadă. Aceasta se foloseşte pe cărbune în partea de jos. Mai avem şi un alt tip de afumătoare. Este un grătar pe peleţi. El este electric, dar poate fi folosit pe peleţi pentru afumătoare.
Cei care încă nu au investit în propriile afumători umplu mesele de sărbătoare cu produse de la băcănie.
- Ştefania Grama, proprietar băcănie: În ultimii ani, vedem o creştere pe mezeluri, pe produse afumate. La cea mai mare căutare sunt cârnaţii semiafumaţi pe care îi avem din zona Buzăului. Mai avem scăriţa afumată care este la mare căutare, slana afumată, tot ce ţine de afumături, oamenii se îndreaptă spre aceste produse.
Pe lângă gustul aparte, afumarea are rolul de a prelungi termenul de valabilitate al produselor din carne. Alt avantaj ar fi că prin afumare bacterii ce pot fi periculoase sunt distruse.