Video Porci vânduţi la poartă. Oferta unui localnic pentru clienţi: "Îl tranşăm în patru şi aia e"
În 2023, porcul încă se vinde la porţile crescătorilor. Cine vrea gust românesc, negociază şi ia animalul direct tranşat. Şi internetul e plin de anunţuri, iar acolo preţurile sunt mai mici ca în supermarket. În orice situaţie este însă obligatoriu să ceri certificat de la medicul veterinar.
În această localitate, porcul de Crăciun se poate cumpăra direct de la poarta caselor.
Mădălina Chiţac, reporter Observator: În comuna Călugăreni din judeţul Giurgiu găsim la tot pasul astfel de afişe, cu mesaje de genul "vând porc". Localnicii îşi lasă inclusiv numărul de telefon în speranţa că vor fi sunaţi de potenţialii clienţi.
Porcul se taie şi se tranşează în curte
Bărbat: O oră, o oră şi un pic durează. Îl facem în patru şi aia e. 20 de lei kilogramul aşa.
- Un porc scăpat de la o fermă a fost alergat de polițiștii din SUA 1 km până a fost prins. "Suntem...
- Porcul care costă 2.500 de lei. "Se dă ca pâinea caldă" şi "E considerat somonul pe 4 picioare"
- Cât costă un kilogram de şorici. Carnea de porc şi produsele tradiţionale, mai scumpe cu 20% faţă de anul trecut
E nevoie şi de o adeverinţă de la medicul veterinar, care să ateste că animalul e sănătos, însă puţini gospodari cer documentul.
Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Pot cere o analiză, sub supravegherea medicului. Vor vedea dacă porcul este clinic sănătos şi apoi poate fi sacrificat. Inclusiv valoficat către altă gospodărie pentru sacrificare. După sacrificare şi după mişcare porcului din gospodărie, medicul veterinar să actualizeze baza din sistemul naţional.
Cât costă un porc "în viu"
Femeie: Am bunică la ţară, o să taie. Dar porţia noastră e micuţă, atunci trebuie să completăm de aici.
Şi internetul e plin de anunţuri. De la porci care pot fi cumpăraţi în viu, până la unii pe care îi putem primi direct acasă, tranşaţi şi porţionaţi. Preţurile pornesc de la 12 lei pe kilogram.
Dragoş Frumosu, Sindicat Industria Alimentară: Chiar dacă omul respectiv îţi dă un certificat cum că acea carne a fost verificată din punct de vedere sanitar veterinar, riscurile sunt mari pentru că acel certificat poate fi multiplicat la xerox. Riscurile sunt foarte mari vizavi de hrana pe care o dai porcului, vizavi de condiţiile în care creşti porcul, vizavi de lipsa unor analize.
Preţurile la carnea de porc, într-o continuă creştere
În pieţe şi supermarketuri, preţurile variază între 25 şi 40 de lei. Dar vor mai creşte, spun specialiştii din industria alimentară.
Dragoş Frumosu, Sindicat Industria Alimentară: Până în 10%. Eu cred că şi 10% e un procent destul de mare. Orice comerciant de carne de porc riscă să rămână cu ea, din cauza puterii de cumpărare scăzute.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰