Antena LIVE

Curs valutar

Video

Azilurile clandestine, închisori pentru bătrâni. La 3 zile de la ancheta Observator, inspectorii au găsit 5 nereguli la căminul în care o femeie a fost lăsată să agonize cu răni infectate

Viaţa în azilurile din România nu e deloc ca-n filme. O confirmă sutele de mesaje primite pe platforma Fii Observator, dar şi controalele autorităţilor după dezvăluirile noastre. Şi mai grav, mulţi plătesc peste 4.000 de lei lunar pentru a-şi duce bătrânii în cămine clandestine, care nu au vreo autorizaţie.

De la 26.06.2021, 19:40
WhatsApp
Vezi și:

Ororile descoperite de reporterii Observator într-un azil privat din sectorul 4 i-au scos pe Inspectorii Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială în teren. Fiica unei bătrâne reclama faptul că mama ei a fost lăsată să zacă cu răni infectate, într-un pat murdar.

"Făcuse deja găuri în piele și în carne, avea găuri și mirosea îngrozitor. Urla din toate puterile încât a trebuit a trebuit apoi asistenta să îi facă și calmante. Dar atât de tare țipa că ne era frică și să o atingem, și să o spălăm", spune aparţinătorul femeii.

La trei zile după difuzarea anchetei, inspectorii tot au mai găsit cinci probleme la acest centru: bătrânii sunt ţinuţi în lenjerii murdare în camere supraaglomerate. Într-una din clădiri în loc să fie 27 de bătrâni internaţi erau 41. Căminul nu are destui angajaţi care să aibă grijă de oamenii bolnavi şi nici asistent social. Toate acestea trebuie rezolvate  într-o lună pentru ca azilul să nu fie închis.

Între timp, pe FII Observator, telespectatorii ne spun poveşti de groază din alte cămine.  O femeie care a vrut să se angajeze într un azil  din Braşov a văzut în cele câteva ore cât a rezistat în cămin că bătrânii mâncau pe scaun pentru că nu aveau masă, luau singuri medicamente expirate... şi erau lăsaţi să moară, singuri, fără o lumânare.  

Pe acelaşi subiect

Sute de cămine funcţionează ilegal în ţară. Cel mai grav e că multe nu au asistenţi sau medici şi sunt chemaţi ambulanţierii când se întâmplă ceva.

"Sunt transformate peste noapte diverse case. Închiriate şi transformate în azil. Pacientul este schimbat, mâncat şi cam atât. În cazul în care au o afecţiune, nu îi mai tratează. Până să sosească persoanele de la 112, ar trebui să se îngrijească asistenta medicală. Nu am văzut la niciun cămin privat unde am fost vreun medic", a declarat un ambulanţier sub protecţia anonimatului.

Telespectatorii ne au semnalat faptul că în zona Chitila, din Bucureşti, ar fi un astfel de centru clandestin. "Arăta ca un bloc, cu o curticică. Nici nu ai fi spus. Aici, la Săcele, din câte am înţeles, e o casă tip vilă. Aici scrie, Casa Daniel, dar ştiţi unde? La sonerie. În Braşov nu aveau", a declarat o asistentă.

Pentru ca un centru să funcţioneze legal e nevoie de timp şi multe avize. Prima dată se emite un certificat de acreditare. Apoi, administratorii au la dispoziţie 3 ani să infiinţeze căminul. Ulterior, primesc un certificat de licenţă provizorie. Două direcţii ale Ministerului Muncii analizează dosarele şi fac controale în teren. Ultimul pas este primirea unui certificat de licenţă valabil de cinci ani. Cei care vor să interneze bătrâni la azil trebuie să facă o minimă verificare.

"Trebuie să solicitaţi certificatele de acreditare şi cel de licenţiere, în primul rând. Apoi, trebuie să fiţi foarte atenţi la contractul pe care îl semnaţi. Fără licenţă nu are voie să funcţioneze niciun centru", a declarat Lăcrămioara Corcheş, director Agenţia Plăţi şi Inspecţie Socială.

Doar în 2019, inspectorii au găsit 200 de cămine de bătrâni care funcţionau ilegal.  

Vom prezenta şi alte poveşti cutremurătoare din aziluri în zilele următoare. Te invităm să Fii Observator şi să împărtăşeşti cu noi experienţele folosind formularul de pe site-ul observatornews.ro, în secţiunea Fii Observator, sau pe WhatsApp la numărul 0722.699.800.

Francesca Simionescu
aziluri batrani
Întrebarea zilei
Considerați că numărul mare de accidente rutiere justifică majorarea tarifelor RCA?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025