Antena Meniu Search
x

Video O bătrână cu Alzheimer dusă la azil a fost luată peste 3 luni în sicriu. Soţul bănuieşte că tratamentul greşit a provocat tragedia: "E un fel de lagăr de exterminare"

Somnul autorităţilor a permis ca azilurile de bătrâni să devină locuri de tortură. O susţin rudele seniorilor care au ajuns pe propriile picioare în cămine şi au murit la scurt timp. În multe astfle de locuri, vârstnicii sunt umiliţi şi îşi trăiesc ultimele clipe în mizerie şi groază. Se întâmplă deopotrivă şi în centrele private şi în cele de stat.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 22.06.2021, 19:41

Vezi și

Este tratamentul de care ar fi avut parte o femeie de 67 de ani, bolnavă de Alzheimer, în azilul de stat din Balaciu, Ialomiţa. Soţul ei bănuieşte că de la pastilele primite i s-ar fi tras şi moartea după doar trei luni, mai ales că pacienta nu mai suferea de alte boli.

"Eu vă spun ca e un fel de lagăr de exterminare. 24 de ore din 24 uşa e închisă cu cheia. Le dădea foarte multe sedative din astea, adică să doarmă încontinuu. Eu am suspiciune totuşi că ori i s-a făcut ceva, medicamente ceva i-au dat", a declarat soţul femeii.

Ultimele 24 de ore din viaţa soţiei i-au întărit bănuiala că viaţa în azil e un Iad. Când au vorbit la telefon, femeia mărturisea că se simte rău. "Să ştii că mi-e dor de tine de nu mai pot, eu te iubesc rău de tot. Şi astea au fost ultimele cuvinte pe care mi le-a spus. Şi aşa brusc, brusc, vineri seara pe 4, dureri puternice în piept".

Bărbatul a sunat la cămin să ceară ajutor. Ce s-a întâmplat în acea noapte nu ştie decât conducerea azilului: "Şi la ora unu şi un sfert, unu şi 20 mă sună că îmi dă o veste proasta: soţia a decedat".

Pe acelaşi subiect

Certificatul constatator al decesului nu l-a primit decât în copie, după insistenţe şi după ce a ameninţat cu procuratura. Bănuiala bărbatului este că soţia sa a fost lăsată să moară. Timp de trei luni, nu a putut să-şi viziteze soţia din cauza restricţiilor pandemiei. Abia la capelă a văzut-o, înainte de a o băga în pământ: "M-am dus la poarta azilului, doar în genunchi nu am căzut, am şi plâns acolo, să o scoată la 5-6 metri să o văd şi eu".

Reporterii Observator au vrut să vadă care e situaţia la azil, dar nu au fost primiţi în interior. Li s-a spus, în schimb, că totul este roz. Între timp, au ajuns în control şi cei de la Agenţia Judeţeană pentru Inspecţie Socială. Nu au găsit nimic suspect. Dincolo de discuţii, sunt dramele seniorilor din mai multe cămine din ţară. În fiecare zi, ies la iveală noi tragedii despre căminul privat din sectorul 1 despre care Observator v-a relatat în ultimele zile.

Ministrul Muncii, instituţia care trebuie să se asigure că bătrânii sunt trataţi decent în astfel de centre, admite că de multe ori şi inspectorii sunt legaţi de mâini.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Fii Observator » O bătrână cu Alzheimer dusă la azil a fost luată peste 3 luni în sicriu. Soţul bănuieşte că tratamentul greşit a provocat tragedia: "E un fel de lagăr de exterminare"