Antena Meniu Search
x

Exclusiv Bătrâni "executați" în aziluri private. O femeie ne-a povestit drama prin care a trecut mama ei: "Făcuse deja găuri în piele. Urla din toate puterile"

În azilurile private angajaţii fac legea terorii. În loc să fie îngrijiţi şi alinaţi, bătrânii sunt umiliţi şi abuzaţi. După dezvălurile Observator din ultimele zile ne-ați scris și ați împărtășit cu noi drama prin care au trecut părinţii internați. Avem noi imagini şocante din azilul numit de lux din centrul Capitalei, dar reporterii Observator au descoperit încă un centru de tortură în Bucureşti: un cămin privat din Sectorul 4. De acolo, o femeie şi a luat mama acasă plină de răni infectate. Imaginile şi mărturiile au puternic impact emoţional.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 21.06.2021, 19:53

Vezi și
  • După dezvălurile Observator, telespectatorii ne au scris să reclame şi alte situaţii scandalaoase din cămine. Vom prezenta poveştile în zilele următoare. Te invităm să Fii Observator şi să împărtăşeşti cu noi experienţele folosind formularul de pe site-ul observatornews.ro, în secţiunea Fii Observator, sau pe WhatsApp la numărul 0722.699.800. 

Fiica bătrânei decedate: Eu și fiica mea i-am dat jos pampersul și ne-am îngrozit. Dar nu numai că ne-am îngrozit ce am văzut, ce miros de cadavru emana acea escară necrozată!

Este mărturia grea a unei femei care şi-a adus mama la un azil privat din Sectorul 4, sperând că va fi ocrotită şi îngrjită. A luat-o înapoi după un an, plină de răni. La câteva zile de la externare, bătrâna a murit acasă. 

Fiica bătrânei decedate: Rana era atâta de mare încât cuprindea amandouă fesele și plus între fese, încât era înnegrită, era roșie, era, nici nu știu să va explic. Făcuse deja găuri în piele și în carne, avea găuri și mirosea îngrozitor. Urla din toate puterile încât a trebuit a trebuit apoi asistenta să îi facă și calmante. Dar atât de tare țipa că ne era frică și să o atingem, și să o spălăm.

3.500 de lei pe lună pentru "îngrijirea" bătrânei, la azil

Bătrâna avea 83 de ani şi fusese internată de familie la cămin după o fractură de şold. Îngrijirea ei devenise dificilă acasă, aşa că azilul ar fi trebuit să fie soluţia salvatoare. Cu un preţ pe măsură: peste 3.500 de lei pe lună. Fiica nu îşi explică cum a fost tratată mama ei în cămin şi cum a făcut asemenea răni, mai ales că îi adusese de acasă o saltea specială antiescare. în plus, bătrâna începuse să nu mai mănânce. 

Fiica bătrânei decedate: Întrebam dacă tratamentele sunt făcute, injecțiile, dacă ia din medicamente, asistenta mă asigura că le ia, dar de mâncat tot nu mănâncă. Și atunci am hotărât să o externez.  

Abia după o săptămână a reuşit să găsească o ambulanţă privată să-şi aducă mama acasă. Azilul nu a avut maşină disponibilă. 

Fiica bătrânei decedate: În momentul în care a intrat în casă ne-a recunoscut pe noi, dar în momentul următor era deja în comă. Cam în două ore a intrat în comă. 

Azilul groazei. O săptămână a durat agonia femeii 

După moartea ei, fiica a făcut plângere la procuratură şi încă aşteaptă concluzia medicilor legişti. Pe la azil nu a mai călcat. 

Fiica bătrânei decedate: A sunat avocata noastră, ei se declarau nevinovați, făceau pe neștiutorii într-un fel sau altul.

Regretă că şi-a dus mama la azil. Dar nu mai poate da timpul înapoi. 

Reprezentanţii azilului au refuzat să comenteze acuzaţiile

Între timp însă apar noi mărturii ale angajaţilor de la azilul de lux din centrul Capitalei, acolo unde reporterii Observator au descoperit că au fost pacienţi legaţi de pat şi spălaţi cu buretele cu care se curăţa toaleta. O infirmieră ne-a explicat de ce.

Infirmieră: Ca să nu deranjeze, să nu coboare din pat. Într-adevăr că unii voiau să plece, nu mai puteau să mai stea acolo. Strigau tot timpul numele, de exemplu Cornele sau Ionela sau își strigau copiii. 

Infirmiera recunoaşte că bătrânii erau lăsaţi nemâncaţi.

Infirmieră: Infirmierele care ar fi trebuit să le dea mâncare trebuiau să insiste, adică să meargă cu paharul să le dea să mănânce. Unele nu făceau chestia asta, nu ajungea mâncarea la bolnavi. Cereau mâncare seară, erau nemâncați, strigau că le e foame. 

Şi nu era singurul "tratament" inuman.  

Infirmieră: Spălau bolnavii cu același burete și cu un singur castronel la toți. Toți puteau să ia orice boală.

Bătrânii se chinuiau luni întegi cu unghiile netăiate şi cu ciuperci netratate la picioare. Femeia încă se cutremură când priveşte pozele. Când veneau rudele, însă, totul era cosmetizat. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Spălau bătrânii înainte de vizitele aparținătorilor

Infirmieră: Ne punea șefa să facem poze că să pună pe grup să se vadă, să vadă probabil aparținătorii că uite ce bine sunt ei îngrijiți.

Nu poate uita cazul unui pacient, fost profesor de istorie, lăsat să se chinuie de îngrijitorii nemiloşi.

Infirmieră: Un bătrân dezbrăcat ... acela l-am dat eu cu cremă. Avea cruste și se scarpina și pe omul ăla într-adevăr îl legau de pat pentru că se scarpină încontinuu și își trăgea pampersul. 

Un alt angajat a fost şi el martor tăcut la ororile din azil. 

Reporter: Care sunt cele mai îngrozitoare lucruri pe care le-aţi văzut acolo?

Infirmier: Oamenii care mureau subit şi foarte repede, unii erau bolnavi, unii erau, să zicem, executaţi prin medicamente psihiatrice, chiar. 

Are un singur cuvânt despre locul în care a muncit. Un iad unde nu sunt legi. Doar inspectorii de la Ministerul Muncii pot face verificări în căminele private, dar de cele mai multe ori patronii află din timp de controale. Rudele sunt lăsate să-şi caute singure dreptatea în instanţă.

Cristian Ene, avocat: În situația în care medicamentaţia dată unui pacient determină înrăutăţirea situaţiei şi se cauzează o vătămare a integrităţii, vobim de malpraxis. În situaţia în care ajungem la tratamente inumane, dezumanizante, la pierderea capacităţii locomotorii sau chiar la pierderea vieţii, dintr-o culpă medicală, vorbim de ucidere din culpă. 

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Fii Observator » Bătrâni "executați" în aziluri private. O femeie ne-a povestit drama prin care a trecut mama ei: "Făcuse deja găuri în piele. Urla din toate puterile"