Blue Monday 2022. Cum ne afectează cea mai tristă zi din an şi ce sfaturi ne oferă specialiştii
Dacă v-aţi trezit astăzi mai obosiţi, apatici sau chiar melancolici, să ştiţi că nu este întâmplător! Traversăm cea mai deprimantă zi din an, numită chiar "Blue Monday". Un cercetător britanic a descoperit-o. Cum? A constatat că are datorii după cât a cheltuit pe cadouri de sărbători, că e o zi scurtă de iarnă, şi că mai sunt 6 luni până la vacanţă. Lăsând gluma deoparte, soluţii pentru a ieşi din depresie există, spun psihologii.
De Redactia Observator la 17.01.2022, 20:23Termenul de "Blue Monday" a apărut relativ recent, prin 2005. Un psiholog britanic a decretat a treia zi de luni din ianuarie drept cea mai... tristă şi mohorâtă zi din an. Formula sa ţine cont de o serie de factori mai mult sau mai puţin ştiinţifici. Printre ei, condiţiile meteo, trecerea sărbătorilor, golurile din buget, concediile îndepărtate. În plus, 17 ianuarie este şi Ziua Internaţională a Abandonării Rezoluţiilor de Anul Nou. Fiecare poate adaugă pe listă ce vrea.
Cetăţeni -Au prea multă vacanţă şi dup-aia se duc la serviciu. Şi normal că nu le convine. Au mâncat mult, au băut mult...
-Da, am auzit de acest fenomen. Bănuiesc că are legătură cu noul an, cu gândurile, faptul că sărbătorile au trecut şi, mă rog, oamenii au anumite anxietăţi.
-Din cauza pandemiei, toată lumea a devenit depresivă
Unii se laudă că au soluţii să ţină depresia departe.
Cetăţeni: - Ne putem bucura de orice. De familie, de copii, de ce avem mai drag.
Pentru a evita depresia eu zic că trebuie să îţi vezi de treabă
Pentru ceilalţi, există sfaturi şi soluţii.
Irina Gruia, psiholog: Preluăm de cele mai multe ori, din străinătate, nişte credinţe şi cutume fără să le adaptăm la populaţia românească şi cred că ar fi mai important, mai degrabă, să ne uităm în ţara noastră, la lucrurile frumoase pe care le avem şi să împrumutăm, eventual, preoponderent lucrurile constructive.
Blue Monday 2022. Recomandările specialiştilor
Şi chiar dacă bugetul şi programul încărcat nu ne permit să plecăm într-o vacanţă, poate fi suficient şi doar să ne-o planificăm. Mai ales că în ianuarie companiile aeriene au cele mai mari reduceri din an.
Irina Gruia, psiholog: Ancorele din viitor sunt foarte importante. Să ştim că peste o lună, două, trei, avem un eveniment plăcut. O vacanţă, poate o ceremonie de familie. Şi cred că mai este important să ne dăm seama care sunt oamenii toxici din viaţa noastră şi să-i îndepărtăm pe cât posibil
Specialiştii ne recomandă să scăpăm de kilogramele în plus dobândite de sărbători. Şi să încercăm să ne reintrăm treptat în ritmul obişnuit.
Cristina Oprea, reporter Observator: Dacă încă nu aveţi suficientă energie pentru a face sport, specialiştii că recomandă plimbările lungi în natură. Activitatea fizică reduce nivelul de stres şi vă redă starea de bine.
Cum ziua e încă scurtă, puteţi recurge la anumite trucuri să vă refaceţi resursele de vitamina D.
Cristina Oprea, reporter Observator: Încercaţi să vă petreceţi cât mai mult timp în lumină naturală şi să vă bucuraţi de fiecare rază de soare. La serviciu, de exemplu, puteţi să vă mutaţi pauza de cafea din birou, în afara instituției.
Tulburarea afectivă sezonieră se vindecă mai uşor dacă discutaţi problemele pe care le întâmpinaţi. De asemenea, e important să cereţi ajutor, chiar şi de specialitate, atunci când simţiţi că necazurile vă copleşesc. Unul din 10 adulţi suferă de depresie, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.