Cascadele îngheţate din Harghita, un adevărat spectacol al naturii pentru turişti: "Nu am cuvinte, este vis!"
Iarna oferă peisaje de vis peste tot în ţară. Dar, de departe, printre cele mai spectaculoase sunt cascadele. Datorită temperaturilor scăzute, acestea îngheaţă şi oferă un spectacol desăvârşit pentru cei care le vizitează.
De Redactia Observator la 30.01.2022, 11:12Turiştii ajunşi ieri în judeţul Harghita s-au putut bucura de un adevărat spectacol al naturii. Cascada Topliţa s-a transformat într-o perdea de gheaţă, spre încântarea trecătorilor.
Turistă: Am venit la schi şi am venit şi la cascadă. Nu am văzut niciodată o cascadă pe timp de iarnă aşa îngheţată, e drăguţă.
Turist: Chiar nu am cuvinte, este... vis!
Apa mezotermală a cascadei are 27 de grade Celsius la izvor
- Comoara ascunsă în inima județului Harghita. Locul de basm descoperit de turiștii amatori de sporturi de iarnă
- Un inel cu diamant, pierdut de o femeie într-o cascadă din Thailanda a fost recuperat de un scafandru voluntar...
- Cascada Bigăr are o soră mai mică în Parcul Naţional Porţile de Fier. Cum arată în plină iarnă cascada...
Pentru a îngheţa, are nevoie de câteva nopţi geroase la rând, cu temperaturi sub minus 10 grade Celsius.
Gabriela Hoszu reprezentant turistic primărie: Apa, aici, îmbracă toate cele trei forme de agregare: de la starea de aburi datorită apei termale care se prăvăleşte peste muchia dealului, aceşti ţurţuri cu aspect de stalactite cu forme şi dimensiuni diferite.
Cascada termală de la Topliţa a fost declarată monument al naturii, arie protejată de interes național și rezervație naturală de tip biologic și peisagistic în urmă cu 22 de ani. Şi cascada Pişoaia din Apuseni - sau Cascada Miresei, cum mai este cunoscută - este la fel de spectaculoasă.
Turist: Nu am mai văzut cascadă îngheţată până acum, chiar este superbă. Merită să veniţi!
Turistă: Am fost şocată. Nu am crezut că poate să fie atât de multă gheaţă într-o cascadă.
Cristian Ciubotarescu - ghid turistic: Această cascadă de cleştar arată spectaculos şi datorită peisajului în care se află. Este accesibilă auto şi este cătuată în acest sezon de turişti.
Apele din zonă sunt bogate în calcar, acoperă totul cu depuneri şi dau naştere la numeroase formaţiuni calcaroase, unele chiar spectaculoase. În staţiunea Geoagiu-Băi din judeţul Hunedoara, iarna a croşetat o dantelă de gheaţă la Cascada Clocota.
Claudiu Nicolae Şimonaţi, consilier în turism: Pe acele formaţiuni calcaroase se formează, vorbesc când sunt temperaturi scăzute, se formează nişte ţurţuri imenşi. Pe deasupra, pe copaci, se formează o chiciură groasă, în partea de stânga jos se formează un abur dens, pare a fii clocot şi dacă cerul este albastru, azur, este un peisaj de basm.
Datorită spectacolului pe care îl oferă această cascadă, indiferent de anotimp, zona este mai mereu plină de turişti, atât români, cât şi străini.