Mâncarea rămasă de la Crăciun ia acum drumul tomberonului. România, locul 9 în Europa la risipă alimentară
A fost un Crăciun bogat, dacă ne uităm pe străzile oraşului. Peste tot au răsărit munţi de gunoaie, în special deşeuri reciclabile: ambalajele de la cadouri, cutii şi sticle de băutură. Deşi nu se vede cu ochiul liber, datele studiilor arată că o familie aruncă la tomberon şi o treime din mâncarea cumpărată pentru sărbători.
De Andreea Milea la 27.12.2021, 19:39A trecut Moş Crăciun iar în spatele lui au rămas munţi de ambalaje de la cadouri. Până la 10 dimineaţa, angajaţii firmelor de salubritate au umplut zeci de maşini de gunoi.
Andreea Milea, reporter Observator: Suntem într-un cartier de blocuri din Sectorul 2 al capitalei unde la fiecare scară de bloc au apărut mormane de gunoi. Sunt în special deşeuri din ambalaje, cutii de caton sau ambalaje de la cadourile de Crăciun.
Localnici: Foarte multe, foarte, foarte multe. Şi acolo, şi acolo, şi la scara 2 şi la scara 3.
Par mai multe ca niciodată. Presupun că sunt ambalajele de la cadourile primite cu ocazia crăciunului.
- Ungaria vrea să combată risipa alimentară. Supermarketurile vor fi obligate să doneze produsele cu cel puţin 48...
- Risipa alimentară, redusă în timp ce clienţii fac economii. 7.000 de tone de mâncare ajung la gunoi zilnic, în...
- Doi studenți din Timișoara ajută restaurantele să reducă risipa alimentară. În doar trei luni s-a salvat o...
Având în vedere că au fost şi sărbătorile, da mai multe cartoane, ambalaje. După revelion o să vină şi bradul. Vor fi din ce în ce mai multe.
Sau chiar mai mult. Firmele de salubritate au prelungit programul de colectare.
Dan Ceauşescu, director firmă salubritate: Astazi a fost una din, cred că, cele mai aglomerate zile din an. E lunea după Crăciun, dupa doua zile de stat acasă si după consum oamenii au aruncat foarte mult, o zi ft ft incarcată în deşeuri. Sunt mai mult decât dublu faţă de o zi de luni. Vorbim de aproape 700 de tone numai astăzi.
Şi asta într-un singur sector al Capitalei. La gunoi nu ajung doar cartoane ci şi mâncarea care nu a mai încăput pe masa de sărbătoare.
Andreea Milea, reporter Observator: În Sectorul 6 oamenii au început deja să arunce din mâncarea pe care au cumpărat-o pentru masa de Crăciun deşi sărbătorile nu s-au încheiat încă. La coşurile de gunoi găsim cutii de roşii nedesfăcute şi multe alte resturi alimentare în pubele.
Localnici: Gătim cât avem nevoie deci aruncăm foarte puţin.
La noi este problema că... toti hai că e Crăciunul sau Revelionul să facem cât pentru 20 de insi, deşi noi suntem 3 sau 4 sau 5. Nu e normal.
Noi suntem calculati. În general nu aruncam mancarea.
Sunt o grămadă de oameni care arunca mancarea de Crăciun care a rămas.
Încercam pe cat posibil sa nu aruncam mancarea. Gatim in asa fel incat sa putem termina ce ma gatit.
Dacă teoria sună bine, în practică suntem pe locul 9 în Europa la risipă alimentară. În perioada sărbătorilor, 6.000 de tone de alimente ajung la gunoi in România. O familie aruncă în medie o treime din mâncarea cumpărată.