Ziua Aviaţiei Române 2024. Cum este sărbătorită în Bucureşti
An de an, pe 20 iulie, Ziua Aviaţiei Române se sărbătoreşte de Sfântul Ilie, ocrotitorul spiritual al piloţilor. Cu ocazia celebrării, avioane de luptă şi transport, respectiv F-16 Fighting Falcon, Eurofighter Typhoon, C-130 Hercules, C-27J Spartan, elicoptere militare şi aeronave civile, vor survola Capitala şi vor oferi un spectacol aviator memorabil.
De Redactia Observator la 19.07.2024, 16:03- Filmul tragediei din Vâlcea, unde o şoferiţă de 23 de ani, tatăl şi nepoţelul de 5 ani au plonjat cu maşina în râul Olt. DETALII la Observator 13:00
- Cum putem reduce dobânda unui credit. La ce să fim atenţi atunci când ne împrumutăm
Pregătirile au început încă de marți, când mai multe avioane militare au ieșit să-și facă încălzirea pentru showul de sâmbătă. Aeronavele au survolat Piața Aviatorilor pentru a se pregăti de spectacolul pe care îl vor susține de Ziua Aviației.
Ce vor vedea bucureştenii pe cerul Capitalei
Începând cu ora 10, la Monumentul Eroilor Aerului va avea loc o ceremonie militară şi religioasă și se vor depune coroane de flori în memoria eroilor aviatori. Vor fi comemorați soldații care s-au sacrificat pe front. Ei au luat parte la misiuni din diverse teatre de operaţii cum sunt Althea (Bosnia, 2005), KAIA (Afganistan, 2006 şi 2011-2012), Baltica 07 (Ţările Baltice, 2007).
Apoi, zeci de Aeronave militare de la Forțele Aeriene Române vor face spectacol pe cer. Se vor ridica de la sol elicoptere aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii și Aeroclubului României. Publicul va putea admira aeronave militare de tip F-16 Fighting Falcon, C-130 Hercules, C-27J Spartan, IAR-330 și IAR-99, dar și elicoptere tip EC-135 SMURD și S-70M BlackHawk. Acestea vor fi însoțite și de o aeronavă Learjet 75 aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, de elicoptere tip SA-365 Dauphin ale Serviciului Român de Informaţii, o aeronavă C-17 aparținând PAPA și aeronave Extra 300 aparținând Aeroclubului României, precum și aeronave de tip F-18 Hornet ale Forțelor Aeriene Finlandeze.
- Ziua extremă a istoriei cu iz românesc, în Europa
- Cu cât scade temperatura în casă dacă pui folii UV la geam. Soluţii de răcire pentru cei care evită aerul...
- Un român a încercat să răpească doi milionari ruşi în Madrid, alături de alţi patru bărbaţi. Tentativa,...
- Cinci oameni morți din cauza valului de caniculă, în România. Primele simptome ale hipertermiei
- Tânăr de 32 de ani, răpus de caniculă după ce a muncit toată ziua în soare. A murit cu o temperatură a...
- SURSE: Marcel Ciolacu şi-a găsit candidat independent pentru alegerile prezidenţiale
- Recalcularea pensiilor, 99% gata. Când vin deciziile şi cine primeşte măriri de 700 de lei
- "A devenit plaja morții". Bogdan a murit încercând să fie erou, înghițit de apele râului din Italia. Nici cel...
Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene este sărbătorită pe 20 iulie
Sărbătorită la 20 iulie, zi în care este prăznuit Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene îl celebrează astfel pe ocrotitorul spiritual al temerarilor zborului. Aviaţia militară română a luat naştere în anul 1910, primul avion militar, proiectat de Aurel Vlaicu şi realizat de Arsenalul Armatei zburând la 17 iunie 1910.
La data de 1 aprilie 1913, intra în vigoare prima lege de organizare a aeronauticii militare din România, iar în baza articolului nr. 1 din lege, primele componente ale forţelor aeriene - aviaţia şi aerostaţia, erau subordonate unei structuri de comandament specializate - Serviciul de Aeronautică Militară, astfel fiind înfiinţată o nouă categorie de forţe armate, Forţele Aeriene.
În prezent, un detaşament format din patru aeronave de luptă F-16 multirol şi personalul desemnat, care poartă denumirea onorifică "Carpathian Vipers" este dislocat pe baza aeriană Siauliai din Lituania şi asigură misiunea de Poliţie Aeriană întărită în ţările baltice în perioada aprilie - iulie 2023. Misiunea detaşamentului este de a proteja integritatea spaţiului aerian al Ţărilor Baltice şi este o componentă fundamentală a angajamentului NATO faţă de membrii săi.
"Cu ocazia sărbătorii Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, sâmbătă, 20 iulie, începând cu ora 10:00, la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor, se va desfăşura o ceremonie militară şi religioasă cu depuneri de coroane de flori în memoria eroilor aviatori.
Pe timpul ceremoniei vor evolua aeronave militare aparţinând Forţelor Aeriene Române: F-16 Fighting Falcon, C-130 Hercules, C-27J Spartan, IAR-330 și IAR-99, dar și elicoptere tip EC-135 SMURD și S-70M BlackHawk și o aeronavă Learjet 75 aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, elicoptere tip SA-365 Dauphin ale Serviciului Român de Informaţii, o aeronavă C-17 aparținând PAPA și aeronave Extra 300 aparținând Aeroclubului României, precum și aeronave de tip F-18 Hornet ale Forțelor Aeriene Finlandeze.
În perioada 16-18 iulie, începând cu ora 10.00, în zona Monumentului Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor, vor avea loc antrenamente cu aeronavele militare care vor participa la evenimentul marcant al Forțelor Aeriene Române.
Zborurile de antrenament din perioada 16-18 iulie, precum și survolul aeronavelor cu ocazia sărbătorii Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene din 20 iulie se vor executa cu luarea tuturor măsurilor de siguranță și respectarea reglementărilor aeronautice în vigoare, astfel încât impactul asupra comunităţii locale să fie minim.
Pentru reprezentanții mass-media care doresc să participe la evenimentul de la Monumentul Aviatorilor nu este necesară o acreditare prealabilă.
Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene este sărbătorită, în fiecare an, la 20 iulie, când este prăznuit Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al piloților", au transmis reprezentanţii Forţele Aeriene Române prin intermediul unui comunicat de presă.