Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Recalcularea pensiilor, 99% gata. Când vin deciziile şi cine primeşte măriri de 700 de lei

A început tipărirea deciziilor de recalculare a pensiilor. În această săptămână, Casa Naţională de Pensii trimite primele documente către Poşta Română. Acestea vor ajunge însă la vârstnici abia peste o lună. Peste 3 milioane de pensionari vor avea venituri mai mari din septembrie, susţin guvernanţii.

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 16.07.2024 , 20:03

Deciziile de recalculare vor conţine datele de identificare ale vârstnicului, informaţii cu privire la stagiul de cotizare, dar şi categoria de pensie. "Ca si element de noutate la litera C avem numărul punctelor de stabilitate care se acorda pentru pensionarii care au stagiu contributiv de peste 25 de ani. Urmeaza info cu privire la valoarea punctului de referinta care va fi 81 lei, la litera F avem noul cuantum al pensiei care va fi la 1 septembrie", a declarat Marius Stanciu, secretar de stat Ministerul Muncii.

Peste 99% dintre dosarele de pensii au fost deja recalculate

Peste 99% dintre dosarele de pensii au fost deja recalculate. Deciziile merg la tipărire la Poşta Română şi vor fi distribuite între 15 şi 31 august. "Aici avem si plicul pe care postasii in aproximativ o luna vor aduce deciziile catre toti pensionarii din Romania", a declarat Marius Stanciu, secretar de stat Ministerul Muncii. Noua Lege a Pensiilor vine cu o nouă formulă de calcul, pe baza duratei de contribuţie. Majorările pot fi de peste 80%. Un pensionar care a lucrat 35 de ani ca vânzător pe un salariu minim pe economie şi primește acum indemnizația minimă de 1.281 lei va încasa cu aproape 700 de lei mai mult, potrivit Ministerului Muncii. Pensionarii nu se aşteaptă, însă, la creşteri atât de mari.

Vezi și

Dacă în urma recalculării va rezulta o pensie mai mică, vârstnicul va rămâne cu venitul actual. De la 1 septembrie începe a doua recalculare. Sporurile, primele, bonusurilor dar și orele suplimentare vor fi luate în calcul la pensie. Vârstnicii trebuie sa facă dovada cu o adeverința de la fostul loc de muncă. Documentele pot fi obţinute de la Arhivele Naţionale sau, dacă firma s-a desfiinţat, de la companii private, care au preluat dosarele de personal. A doua recalculare a veniturilor pensionarilor se va face până la 31 martie 2025.

"Si aici vine guvernul si finanteaza imprumutandu-se. In momentul in care decreteii se vor pensiona atunci char va avea o mare problema sistemul public de pensii", a declarat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA. Mamele vor ieşi la pensie cu 6 luni mai devreme pentru fiecare copil născut sau adoptat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 10 voturi
Întrebarea zilei
Fără vize în SUA, posibil de anul viitor. Te tentează visul american?
Observator » Ştiri economice » Recalcularea pensiilor, 99% gata. Când vin deciziile şi cine primeşte măriri de 700 de lei