Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cu cât scade temperatura în casă dacă pui folii UV la geam. Soluţii de răcire pentru cei care evită aerul condiţionat

Ne topim de aproape două săptămâni, iar căldura insuportabilă ne determină să căutăm cu disperare metode a ne răcori locuinţele, fără să dăm o avere pe facturi. Dacă nu folosim aerul condiţionat, există şi alte modalităţi anti-caniculă eficiente: de la folii UV pentru geamuri, la jaluzele şi termopane care resping razele soarelui.

de Ingrid Tîrziu

la 17.07.2024 , 19:31

Cine nu suportă aerul condiţionat sau facturile uriaşe la curent, cumpără sisteme de răcorire alternative. O soluţie pentru apartamentele care sunt expuse foarte mult timp la soare pe zi este folia UV, care ne costă aproximativ 120 de lei pentru un geam normal. Temperatura la geam este de 34,6 grade Celsius, vom vedea cât va fi după ce vom monta folia. După aproximativ zece minute, de la aplicarea foliei, am scăzut temperatura cu aproximativ 2 grade Celsius.

Soluţii ca să răcorim locuinţa fără a consuma curent

"Au crescut foarte mult cererile şi vânzările pe aceste produse. Este o folie gen oglindă, pe perioada zilei nu permit soarelui să intre în casă şi mai avem totodată storurile care sunt pe partea exterioară cu material termic, iar pe partea interioară cu stofă. Undeva la 80 şi ceva de lei", ne spune Alexandru, şeful de raion al unui magazin de bricolaj.

Vezi și

Şi jaluzele sau storurile ce ţin departe razele soarelui pot fi o soluţie eficientă. Un sistem complet pentru un geam de dimensiune medie porneşte de la 550 de lei. "Cea mai bună soluţie sunt la jaluzelele plisate materialul care este blackout şi pe partea expusă la exterior este cauciuc alb ca să respingă razele soarelui. Ele montându-se la o distanţă mică de geam, creează şi o pernă de aer. Costul începe de undeva de la 200 de euro pe metrul pătrat pentru rulouri exterioare", explică Bogdan, consilier în vânzări.

Termopanele cu sticlă anti-solară sunt perfecte pentru cei care vor să scape de căldură pe termen lung. Un sistem dotat cu astfel de geamuri şi rulouri exterioare ar putea reduce căldura din locuinţă cu până la 50%. Aerul condiţionat rămâne însă de bază în perioadele cu temperaturi sufocante, cu riscul unor facturi mari sau chiar a unor pene de curent.

Un aparat de aer condiţionat consumă, în medie, 1,5 kW pe oră. Dacă funcţionează 10 ore pe zi, asta înseamnă 585 de lei în plus la factură.

Ingrid Tîrziu Like

Cred că sunt în locul în care mi-am dorit să fiu dintotdeauna: în faţa voastră, vorbind despre oameni şi întâmplările lor.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Cu cât scade temperatura în casă dacă pui folii UV la geam. Soluţii de răcire pentru cei care evită aerul condiţionat