Antena Meniu Search
x

Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene, sărbătorită pe 20 iulie 2021. Ce semnificație are această dată

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene se sărbătorește în fiecare an pe data de 20 iulie, adică în ziua în care creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie, despre care se spune că a urcat la cer cu o căruță de foc. Totodată, acesta este și ocrotitorul spiritual al piloților.

de Redactia Observator

la 19.07.2021, 16:05

Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene, sărbătorită pe 20 iulie 2021
Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene, sărbătorită pe 20 iulie 2021 - Hepta

Ce semnificație are Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene

Sărbătorită la 20 iulie, zi în care este prăznuit Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene îl celebrează astfel pe ocrotitorul spiritual al temerarilor zborului. Aviaţia militară română a luat naştere în anul 1910, primul avion militar, proiectat de Aurel Vlaicu şi realizat de Arsenalul Armatei zburând la 17 iunie 1910. Un an mai târziu, în 1911, au fost brevetaţi primii ofiţeri ca piloţi, iar în 1912, s-a creat prima şcoală de zbor, urmând ca prima lege de organizare a aeronauticii să apară în 1913, potrivit informaţiilor de pe site-ul http://www.roaf.ro/.

În 1915, a luat fiinţă Corpul de Aviaţie, iar în 1917 a fost înfiinţată Direcţia Aeronauticii din Marele Cartier General român. În 1923, s-a înfiinţat Inspectoratul General al Aeronauticii din Statul Major General, în 1932 a luat fiinţă Subsecretariatul de Stat al Aerului din Ministerul de Război, iar la 16 noiembrie 1936 - Ministerul Aerului şi Marinei. În 1950, aviaţia militară a primit denumirea de Forţele Aeriene Militare.

Între 1951 şi 1960, în dotarea Forţelor Aeriene Române au intrat avioanele cu reacţie, elicopterele, staţiile de radiolocaţie şi rachetele sol-aer. În anul 1977, Forţele Aeriene Militare sunt redenumite, primind numele de Aviaţia Militară, la 1 mai fiind înfiinţat Comandamentul Aviaţiei Militare. În 1972, aviaţia civilă fusese trecută în subordinea MApN. După anul 1989, Forţele Aeriene au cunoscut un amplu proces de reorganizare, conform AGERPRES. 

Pe acelaşi subiect

Sf. Ilie, ocrotitorul Forțelor Aeriene Române

Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința de lucru din 6 iulie 1995, a aprobat oficierea în fiecare an la data de 20 iulie a unei slujbe de pomenire la Monumentul Aviatorilor din Capitală. A fost transmis tuturor eparhiilor rugămintea de a răspunde solicitărilor unităților militare de aviație și apărare antiaeriană din teritoriu privind acordarea de asistență religioasă. Potrivit Cărții a patra a Regilor, Sfântul Ilie a fost ridicat la Cer în vârtej de vânt, într-un car de foc, tras de cai scăpăratori, în timp ce mergea alături de Elisei, ucenicul său (IV Regi 2: 11).

Ce evenimente au loc de Ziua Aviației Române în 2021

Zborurile de Ziua Aviaţiei au fost anulate după incidentul de săptămâna trecută, când un elicopter militar a aterizat forţat în Piaţa Charles de Gaulle. Ordinul a fost dat de generalul maior Viorel Pană, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene din România, iar anunţul a fost făcut de generalul de brigadă Constantin Spînu, şeful Direcţiei Informare şi Relaţii Publice din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

Chiar dacă nu vor mai fi survolări ale aeronavelor de Ziua Aviaţiei, ceremonia se va ţine prin depunere de coroane de flori de la Monumentul Aviatorilor. Elicopterul de tip Black Hawk care a fost nevoit să aterizeze forţat în timp ce participa la pregătirile pentru parada de Ziua Aviației. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene, sărbătorită pe 20 iulie 2021. Ce semnificație are această dată