Antena LIVE

Curs valutar

Video

Trendul de a interzice TikTok, pe cale de a ajunge pe telefoanele bugetarilor români. SUA: Aplicaţia, o "problemă şi o ameninţare"

Guvernul vrea sa stie cât de mare este ameninţarea TikTok pentru ţara noastră. Sebastian Burduja, ministrul digitalizării, a facut anuntul. România ar putea interzice TikTok pe telefoanele de serviciu ale bugetarilor, în primă fază.  Decizia radicală ar putea avea la bază motive de siguranţă naţională, după modelul marilor puteri Occidentale, care consideră aplicaţia un spion cibernetic al Chinei. 

De la 02.03.2023, 21:00
WhatsApp
Vezi și:

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, spune că aplicaţia TikTok ar putea fi interzisă pe computerele, laptopurile, tabletele instituţiilor de stat şi pe smart-phone-urile de serviciu ale parlamentarilor şi funcţionarilor publici. În România, sunt peste şapte milioane de utilizatori ai platformei sociale chinezeşti. 

Sebastian Burduja ministriul Cercetării: "Este o analiză care trebuie făcută cu maximă seriozitate. Pe legea Kasrperschi, Romania a fost printre primele state europene care a interzis să cumpere o astfel de situatie."

Reporter Observator: "Aţi început o astfel de analiză."

Sebastian Burduja: "Categoric da."

Pe acelaşi subiect

Nicolae Ciucă, premierul României: "O asemenea decizie trebuie sa se bazeze pe datele furnizate de specialisti, pe analiza de retea, precum si consecintele unei astfel de decizii. Trebuie analizate foarte bine şi în momentul în care ne-am clarificat, nu vad niciun fel de problem sa ne aliniem la comportamentul Comisiei Europene si al altor tari unde prin acest canal sunt livrate o serie întreagă elemente si mesaje care nu intotdeauna au continutul pe care ni-l dori, mai mult s-a ajuns acolo incat sunt folosite astfel de canale pentru dezinformare si propaganda."

Riscurile pe care le ascunde Tik Tok

Experţii în securitate spun că TikTok are acces la camera şi microfonul de pe dispozitivul pe care este instalat şi că accesează toate fotografiile, filmările, contactele şi datele despre locaţiile utilizatorilor. Apăsările tastelor, virtuale sau nu, sunt înregistrate, iar aplicaţia poate să "citească" tot ce scrii. 

Silviu Stahie, specialist în siguranţă informatică: "Eu, cu dispozitul meu personal. Ajungi cu el la serviciu, intri, vrei să te foloseşti de reţeaua de wifii de la serviciu, te conectezi cu el la serviciu. Oferi informaţii companiei despre faptul că tu şi lista de prieteni lucraţi în aceeaşi clădire, aveţi aceleaşi interese. Ele pot fi folosite şi în mod negativ, evident, de unde şi grija că guvernul Chinez ar putea cere, nu ştiu, oferiţine-ne informaţii despre o x persoană care lucrează. Este vulnerabil doar prin informaţiile pe care le colectează."

Inclusiv Senatul României ar putea fi vizat de eventuala interdicţie pentru TikTok. Camera Superioară a Parlamentului şi-a inaugurat contul oficial luna trecută, dar în curând, l-ar putea închide, după modelul de la Strasbourg. Aplicația TikTok este interzisă, din 20 martie, pe toată aparatura Parlamentului European: computere, telefoane mobile și tablete. 8.000 de funcționari și agenți europeni au fost avertizați în acest sens. 

Silviu Stahie-specialist în securitate informatică: "Persoane din China, din conducerea companiei sau din deveopmentul aplicaţiei au accesat informaţii pe care nu ar fi trebuit să le acceseze. Se strâng foarte multe interacţiuni despre utilizatori şi aceste informaţii este neclar unde se duc, cum sunt folosite mai departe."

Tik Tok ar putea interzis de tot în SUA

Statele Unite vor să meargă chiar mai departe şi să interzică TikTok nu doar în Congres, echivalentul parlamentului, ci la nivel naţional. 

Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă: "Ceea ce vreau să spun şi am arătat foarte clar că TikTok-ul reprezintă o problemă şi o ameninţare. Suntem îngrijoraţi pentru că are legătură cu colectarea datelor despre americani şi reprezintă un potenţial risc naţional."

Canada şi Danemarca iau şi ele în serios ameninţările de securitate care vin de la TikTok - au cerut parlamentarilor să şteargă aplicaţia de pe telefoanele de serviciu. China neagă acuzaţiile de spionaj şi atacă deciziile luate în Europa.

Mao Ning, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe: "Uniunea Europeană pretinde că este cea mai deschisă piață din lume, dar recent a luat măsuri restrictive și a suprimat în mod nerezonabil companiile altor țări din motive de securitate națională. Acest lucru ar putea diminua încrederea comunității internaționale în mediul de afaceri din UE."

În toiul scandalului, TikTok vrea să arate responsabilitate. A anunţat că toţi utilizatorii sub 18 ani vor avea curând o limită zilnică de utilizare de o oră. Reţeaua socială are peste un miliard şi jumătate de utilizatori în lume. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

tiktok china sua nicolae ciuca
Întrebarea zilei
Aţi ieşit la lopată în aceste zile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza. Când scăpăm de ninsori și...
Fanatik.ro
Publicat 19.02.2025
Povestea cu mineralele Ucrainei: O superafacere în stil colonial sau o capcană...
spotmedia.ro
Publicat 19.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Ce a pățit acest tânăr, după ce a adormit așa în avion. Cum s-a răzbunat...
Gandul
Publicat 19.02.2025
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare...
Adevărul
Publicat 19.02.2025
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate despre relația cu Alex Mureșan: „Nu...
A1
Publicat 19.02.2025
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află...
CaTine
Publicat 19.02.2025
„Locul acesta a devenit acasă”. Andrei Perneș de la Mireasa, ultimul mesaj...
spynews.ro
Publicat 19.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Cum să crești ghimbir acasă? Simplu, accesibil și perfect pentru orice...
Click.ro
Publicat 19.02.2025
Asteroidul care „poate distruge orașe” are șanse de 1 la 32 să se izbească...
Useit
Publicat 19.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Doechii a negat acuzațiile de playback la Premiile Grammy 2025: „Aveam...
ZU
Publicat 19.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Cum să alegi primul instrument muzical pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 19.02.2025
Soția lui Cenk Torun divorțează de celebrul actor. Motivul din spatele deciziei...
Happy
Publicat 19.02.2025
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare...
BZI
Publicat 19.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Diferența dintre tipurile de gripă A, B și C. Care este mai grav?
Medicool
Publicat 19.02.2025