Video SUA, Canada şi Danemarca consideră TikTok o ameninţare la adresa securităţii naţionale: "Cine are aplicaţia a oferit Chinei o uşă spre datele sale personale"
După scandalul baloanelor de spionaj din China, marile puteri declară război popularei reţele sociale TikTok. Statele Unite, Canada şi Danemarca cer funcţionarilor oficiali să nu mai folosească aplicaţia pe device-urile de serviciu. Platforma este considerată o ameninţare la adresa securităţii naţionale. În România, unde sunt peste şase milioane de utilizatori majori, autorităţile nu au făcut niciun anunţ oficial.
30 de zile. Atât au la dispoziţie agenţiile federale din America să dezinstaleze TikTok de pe dispozitivele electronice pe care le folosesc. Departamentele de Apărare, Securitate Internă și de Stat au reacţionat primele - au şters deja aplicaţia de pe telefoanele, tabletele şi laptopurile de serviciu. Republicanii vor să înainteze un proiect de lege prin care vor să interzică TikTok pe tot teritoriul Statelor Unite.
"Oricine are TikTok descărcat pe dispozitivul său a oferit Partidului Comunist Chinez o uşă spre toate informaţiile sale personale. Este un balon de spionaj în telefonul oricui", spune Michael McCaul, membru al Congresului.
Mişcarea vine la doar câteva zile după ce Comisia Europeană a interzis personalului său să folosească TikTok pe dispozitivele electronice de serviciu, iar Canada a urmat exemplul.
Sonya Gospodinova, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: Măsura urmărește să protejeze Comisia împotriva amenințărilor și acțiunilor de securitate cibernetică.
Justin Trudeau, prim-ministrul Canadei: Este mai bine să nu aibă acces la TikTok din cauza preocupărilor pe care le au oamenii în materie de siguranţă.
Teama Occidentului este justificată, spun experţii în securitate din Statele Unite
Klon Kitchen, securitate naţională SUA: Ceea ce face TikTok-ul deosebit de îngrijorător este relaţia sa cu Partidul Comunist Chinez din Beijing. Chinezii şi-au fuzionat guvernul şi industria, astfel încât să coopereze pentru a atinge scopurile statului.
TikTok are acces la camerele, microfoanele, fotografiile, videoclipurile, contactele şi locaţiile utilizatorilor. Până şi apăsările tastelor, virtuale sau nu, sunt înregistrate, astfel încât aplicaţia poate să „citească“ tot ce scrii.
Senatorii români nu sunt îngrijoraţi. De la începutul lunii, Camera Superioară a Parlamentului are cont oficial pe aplicaţia extrem de populară.
Filip Havârneanu, senator USR: Nu consider că aceasta este o problemă, dimpotrivă, cred că toţi cetăţenii trebuie să vadă care este activitatea noastra.
TikTok are peste un miliard şi jumătate de utilizatori activi lunar în toată lumea.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰