Antena Meniu Search
x

Prima mașină 2019. Noi reguli și condiții pentru programul din acest an

În ultimii ani, programul Prima Maşină, lansat tocmai pentru a stimula achiziţia de maşini noi, mai puţin poluante, a fost un eşec total. Clienţii au ezitat să îl utilizeze din cauza condiţiilor, care restrângeau destul de mult lista de opţiuni.

de Redactia Observator

la 11.03.2019, 01:37

Vezi și

În ultimii ani, programul Prima Maşină, lansat tocmai pentru a stimula achiziţia de maşini noi, mai puţin poluante, a fost un eşec total. Clienţii au ezitat să îl utilizeze din cauza condiţiilor, care restrângeau destul de mult lista de opţiuni. De anul acesta guvernul schimbă programul din temelii. Să vă arăt ce criterii trebuie să îndepliniţi: să aveţi minimum 18 ani, să nu aveţi datorii la bugetul de stat precum taxe şi impozite şi să nu aveţi restanţe la alte credite bancare. De 5 ani, de când funcţionează programul, doar 260 de români şi-au un autosturism. Specialiştii de mediu cred că programul acum seamănă foarte mult cu Rabla şi că îi va încuraja tot pe cei care au bani să îşi schimbe maşinile pentru că nu există un criteriu de venit.

Sunt puţini şoferii care au auzit de programul Prima Maşină. Şi tot puţini sunt şi cei care au luat un astfel de credit. 260 de români au accesat programul din 2014 până anul trecut, conform Fondului de Garantare. Adică, 65 de şoferi pe an.

Programul Prima Maşină se va modifica anul acesta. Veţi putea să beneficiaţi de creditul garantat de stat chiar dacă mai aveţi o maşină pe numele dumneavoastră. Maşinile electrice şi hybride vor fi introduse în program, iar cu vouchere Rabla şi Rabla Plus veţi putea să achitaţi o parte din avans.

Pentru o maşină euro 5, şoferii vor putea lua un împrumut de 50.000 de lei şi vor trebui să achite un avans de 5%. Noutatea este că, pentru maşinile hybrid şi cele electrice, împrumutul poate ajunge până la 100.000 de lei. Doar că va creşte şi avansul. Între 25 şi 30%. Creditul va fi acordat pentru cel mai mult 5 ani, iar dobânzile pornesc de la 6,41%.

Specialiştii de mediu cred că programul va seamănă foarte mult cu Rabla şi că îi va încuraja tot pe cei care dispun de resurse financiare să îşi schimbe maşinile. Tocmai pentru că nu există limită de venit, şi nici de vârstă pentru cei care vor să obţină un credit garantat de stat.

Deocamdată, nici programul Rabla şi nici Prima Maşină nu pot fi accesate pentru că legea bugetului de stat pe 2019 nu a fost promulgată.

Guvernul va adopta luni o ordonanţă de urgenţă prin care va schimba programul Prima Maşină.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri Auto » Prima mașină 2019. Noi reguli și condiții pentru programul din acest an