Antena Meniu Search
x

Video O nouă lovitură pentru românii care vor să îşi cumpere apartament, după majorarea TVA-ului

Românii care vor să-şi cumpere o locuinţă anul acesta mai au o povară de dus. Pe lângă TVA-ul majorat, dobânzi record şi preţuri mari la apartamente, au crescut şi taxele notariale pentru tranzacțiile imobiliare, dar şi pentru creditele ipotecare. De câteva zile, şi divorţul costă dublu. 

de Redactia Observator

la 01.02.2024, 20:25

Vezi și

Cei care vor să devină proprietari plătesc de anul acesta taxe notarile mai mari cu până la 30%. Pentru un apartament în valoare de aproape 500 de mii de lei onorariul notarului era anul trecut puţin peste 5.300 lei. Anul acesta, preţul creşte la peste 6.000 de lei. Dacă apartamentul este luat pe credit ipotecar, notarul încasează încă 1.900 de lei, faţă de 1.400 cât lua anul trecut. 

Dan Schwartz, expert fiscal: Tot ce înseamnă creşteri de taxe nefiscale cum sunt acestea se adaugă poverii fiscale crescute care a fost aşezată pe umerii contribuabililor. 

Tarifele pot creşte în funcţie de notorietatea notarului.

Ultima majorare de taxe a fost în urmă cu 13 ani

Pe acelaşi subiect

Miruna Popescu, purtător de cuvânt Uniunea Notarilor: Rata inflaţiei în 13 ani este mai mare de 60%, costurile în cadrul unui birou notarial sunt mult crescute având în vedere creşterea salariului minim brut de 493% 

George Antohi, administrator agenţie imobiliară: Ordinul vine la pachet şi cu nişte modificări în jos, reducerea tarifelor notariale pentru Prima Casă şi respectiv pentru onorarii, pentru darea în plată. Acolo diferenţele sunt cu 50%, respectiv la Prima Casă 30%. 

Mare atenţie cui spuneţi "da" la starea civilă ca să nu ajungeţi să plătiţi prea scump pentru un "nu" la notar. 

Cu cât s-au scumpit actele de divorţ

Florentina Lazăr, reporter Observator: Românii care vor sa divorțeze la notar plătesc anul acesta cu pana la 140% mai mult. Dacă în 2023 divorțul costa aproape 600 de lei, în 2024 prețul este de aproape 900 lei. Dacă la mijloc sunt și copii minori, costul creste la peste 1.400 lei. 

Dan Schwartz, expert fiscal: Nu cred că numărul divorţurilor va scădea pentru că au scăzut taxele, cred că au crescut taxele din cauza inflaţiei şi poate că numărul divorţurilor a devenit semnificativ şi notarii şi-au dat seama că pot face un bussiness mai mare.

Unul din cinci cupluri căsătorite din România ajunge la divorţ. Cele mai frecvente divorțuri apar între 40 și 44 de ani. Mai scump este şi actul de succesiune pentru locul de veci. Taxa percepută de notar este de 1% din valoare, dar nu mai puțin de 225 lei. Anul trecut, suma minimă era de 150 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 6 voturi
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » O nouă lovitură pentru românii care vor să îşi cumpere apartament, după majorarea TVA-ului