Antena Meniu Search
x

Ruperea logodnei poate fi costisitoare la buzunar. Ce costuri pot suporta cuplurile care se despart

Taxa pe inimă rănită aduce tot mai multe cupluri în faţa judecătorului. Cine iubeşte şi lasă e bun de plată!

Vezi și

Taxa pe inimă rănită aduce tot mai multe cupluri în faţa judecătorului. Cine iubeşte şi lasă e bun de plată! Legea îi pedepseşte pe îndrăgostiţii care rup logodna. Ei pot fi obligaţi să plătească despăgubiri, pentru o inimă frântă. Cei părăsiţi au dreptul să ceară înapoi, în instanţă, toate cadourile pe care le-au făcut, dar şi sume de bani drept daune morale.

Dragoş şi Loredana sunt împreună de mai bine de un an şi jumătate. Tânăra a fost copleşită de cadouri de când îl cunoaşte. Dragoş se gândeşte chiar la pasul următor, chiar dacă tocmai a aflat că nu e de glumă cu logodna. Când inima e darnică şi iubirea mare, nimeni nu se gândeşte la consecinţe.

Dar sentimentele nu se pun la socoteală când vine vorba de lege. Orice consimţământ de căsătorie este considerat, oficial, logodnă. Iar ruperea legământului de către unul dintre parteneri, dintr-un motiv sau altul, se plăteşe. 

Adrian Cuculis, avocat:

Poate fi vorba de infidelitate chiar şi de scopuri de natură patrimonială. Daunele respective pot fi cuantificate în funcţie de cheltuieli sau morale dacă a avut prejudiciu de imagine şi logodna a fost anunţată, să zicem pe toate mediile de socializare. 

De exemplu, la Arad, un bărbat şi-a cerut înapoi inelul de logodnă, în valoare de 48 de lei, şi a primit şi aproape 3.000 de lei despăgubiri, pentru suferinţa provocată de cea care n-a mai vrut să-i fie soţie. Iar un domn din Republica Moldova vrea banii înapoi pentru toate biletele de avion pe care le-a cumpărat ca să-şi viziteze logodnica din România, care l-a părăsit. 

Cele mai multe cereri de despăgubiri sunt formulate de bărbaţi iar magistraţii au dispus restituiri dintre cele mai diverse. De la inele de logodnă la mobilier de bucătărie ori sume de bani. O tânără a fost obligată să returneze 200 000 de dolari bani pe care fostul iubit i i-a dat ca să le organizeze nunta. 

Anca Maftei, psihoterapeut:

E ca şi cum aceste cadouri au fost făcute într-un sens. Această curte este făcută ca să fii a mea. Când nu mai eşti a mea, atunci îmi retrag şi curtea. 

Solicitarea pentru acordarea despăgubirii trebuie formulată în cel mult un an de la ruperea legământului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Ruperea logodnei poate fi costisitoare la buzunar. Ce costuri pot suporta cuplurile care se despart