Video Meseriile în care salariile din România au ajuns cât în Franţa sau Germania. Atrag şi străini, care primesc chiar şi 7.000 de euro lunar
Cine vrea salarii ca afară le găseşte şi în România. Pe lângă IT şi inginerie, lefuri comparabile cu oferta din Franţa, Germania şi Marea Britanie sunt şi în construcţii sau menaj. Decalajele dintre salariaţi sunt, însă enorme. Patru din 10 români sunt plătiţi cu salariul minim pe economie.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Roxana Epure reprezintă unul dintre angajatorii de top din Capitală. Conduce o companie de servicii software, iar salariile oferite sunt atrăgătoare şi pentru români, şi pentru străinii obişnuiţi cu un nivel ridicat de trai. "Noi avem în echipă oameni din afara României şi care s-au stabilizat aici. Salariile afară sunt la acelaşi nivel ca şi aici", susţine Roxana Epure, manager companie software.
Job-uri bine plătite în România. Salarii ca în străinătate
Cine ştie să lucreze în cele mai căutate limbaje de programare câştigă între 5.000 şi 7.000 de euro. Mulţi programatori pot lucra remote, astfel că pot avea şi două job-uri în acelaşi timp sau mai multe proiecte profitabile. Şi în domeniul ingineriei sunt salarii mari, comparabile cu cele din străinătate. În medie, un inginer cu experienţă poate câştiga între 2.500 şi 3.000 de euro.
Exemple de acest fel sunt multe, spun specialiştii în recrutare. "Sunt chiar statistici oficiale venite de la Bruxelles care spun, de exemplu, că nivelul de trai din Bucureşti l-a depăşit pe cel din Berlin. Şi a depăşit nivelul de trai din multe alte oraşe. Inclusiv job-urile astea cu calificare redusă. Bucătarii câştigă câteva mii de euro bune aici în România şi cam atât câştigă şi în străinătate", spune George Butunoiu, specialist în recrutare.
Meserii pentru care nu se cere diplomă de BAC
Oferta salarială este tentantă şi pentru posturi unde nu este nevoie de diplome peste diplome. Salariile în construcţii încep şi ele să se apropie de cele din Europa de Vest. Pornesc de la 1.500 de euro pentru lucrătorii cu experienţă şi pot atinge lejer 2.000 de euro. Motiv pentru care mulţi meseriaşi s-au întors în ţară.
O menajeră sau o bonă poate să câştige peste 1.000 de euro pe lună, iar specialiştii în recrutare spun că, în România, angajaţii din acest sector au condiţii mai bune de cazare şi masă faţă de alte ţări din Europa.
Reversul medaliei arată că două milioane de angajaţi din România abia câştigă salariul minim pe economie, sub 2.000 de lei pe lună.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰