Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video O meserie veche, esenţială şi în ziua de azi, deşi puţini vorbesc despre ea. O intervenţie de 20 de minute costă şi 500 de lei

Vechea sobă de teracotă e înlocuită acum de şemineuri de ultimă generaţie. Românii din toate colţurile ţării caută confortul modern. Atenţie însă, orice echipament de încălzire trebuie curăţat în această perioadă. Aici intervin coşarii, o meserie veche, cu influenţe moderne. Tehnologia îi ajută acum să detecteze pericolul. 

de Diana Severin

la 01.11.2024 , 18:06

Coşarii au început deja procesul de verificare şi curăţare a instalaţilor de încălzire, înainte de sezonul rece. Meseria nu se mai face însă ca pe vremuri, ci modern şi rapid, cu echipamente de ultimă generaţie.

Inspecţia, obligatorie anual

"Au apărut camere de inspecţie, perile şi tijele acţionate electric sunt foarte rapide, se pot duce după deviaţii ale coşului. Curăţarea se face de jos, nu trebuie să se urce nimeni pe casă. E mult mai comod. Sunt aspiratoare performante", spune Ionel Drăgoi, coşar, inginer proiectant.

Vezi și

Tot procesul de verificare şi curăţare a instalaţiei durează foarte puţin, în jur de 20 de minute. Inspecţia trebuie făcută obligatoriu, în fiecare an. "Orice depunere de funingine poate incendia totul. Acesta este principalul pericol pentru coşuri. În momentul în care se stinge prea mult şi fumul nu mai poate să fie evacuat, dă să ia foc gudronul format de la combustibil", adaugă Ionel Drăgoi, coşar, inginer proiectant.

Pe acelaşi subiect

Costurile ajung la 500 de lei

Costul unei intervenţii este între 150 şi 500 de lei, în funcţie de tipul, mărimea şi starea instalaţiei. Specialiştii spun că cea mai mare greşelă ar fi ca oamenii să-şi cureţe singuri coşurile, pentru că ar putea să le înfunde şi mai rău. "Ţinând cont de riscuri, merită. Preţurile sunt ok. Trebuie făcută şi merită. Ca măsură de prevenţie, bineînţeles", spune un proprietar.

"Recomandăm cetăţenilor curăţarea şi verificarea periodică a coşului de fum, nu doar că asigură o bună funcţionare a sistemului de încălzire, dar previne şi acumularea de funingine care poate provoca incendii sau intoxicaţii cu monixid de carbon", a declarat Cristian Grosu, reprezentant ISU Dolj.

Potrivit unui raport realizat de ISU în 2016, aproximativ un sfert dintre incendii sunt provocate de coşurile de fum cu probleme.

Diana Severin Like

Îmi place să descopăr și să cunosc oameni, istorii și locuri. Fiecare poveste mă inspiră, iar curiozitatea este cea care mă motivează să merg mai departe.

Întrebarea zilei
IPS Teodosie, izolat în cadrul BOR. Consideraţi că ar trebui sancţionat mai dur?
Observator » Ştiri economice » O meserie veche, esenţială şi în ziua de azi, deşi puţini vorbesc despre ea. O intervenţie de 20 de minute costă şi 500 de lei