Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Metodele prin care putem economisi bani la cumpărături. Specialiştii trag un semnal de alarmă despre fenomenul "blackout shopping"

Dacă simţi că uneori la cumpărături ţi se întunecă raţiunea, există o explicaţie ştiinţifică pentru care intrăm să cumpărăm ceva şi plecăm cu multe pungi, pline cu orice altceva. Blackout shopping sau fenomenul cumpărăturilor în neştire. Dacă nici listele, nici un buget strict nu ajută, psihologii ne sfătuiesc să facem terapie ca pentru o dependenţă. 

de Ingrid Tîrziu

la 08.05.2024 , 21:51

La supermarket sau la mall, fizic sau online, cumpărăturile ne prind ca într-un vârtej şi parcă ne pierdem minţile. Nu doar ni se pare, acum e şi dovedit ştiinţific: fenomenul se numeşte blackout shopping. Iulia recunoaşte că nu se poate opri din cumpărat haine

Iulia: Nu pot să nu cumpăr compulsiv. De obicei merg şi dacă îmi place ceva super mult, reuşesc cumva să-l cumpăr. Sunt foarte impulsivă. De top sincer nu aveam nevoie, dar de pantaloni scurţi albi aveam, că nu am.

Mulţi se pierd în magazine printre tentaţii. Intră să cumpere ceva şi ajung la casele de marcat cu altele. 

Vezi și

Tânăr: Electronice în mare parte. Ca orice băiat. Eu cu hainele sunt dacă ies cu prietena şi mă îmbracă ea. Şi de multe ori ajungi acasă şi nici nu-ţi plac. 

Pe acelaşi subiect

Tânără: Tricouri, genţi, pantofi, bijuterii. Eu tot timpul cumpăr. Este o plăcere! 

Şi la supermarket umplem coşurile cu produse de care nu avem nevoie

Şi la supermarket umplem coşurile cu multe produse de care nu avem nevoie. 

Ingrid Tîrziu, reporter Observator: În cazul cumpărăturilor alimentare, pofta sau foamea ne fac să cheltuim compulsiv. Specialiştii ne recomandă aşadar să venim cu bani cash la cumpărături, pentru a conştinentiza cât cheltuim şi să fim odihniţi. 

Reducerile agravează şi ele pornirea de a cumpăra fără măsură. 

Adrian Asoltanie, consultant financiar: Cea mai bună ofertă specială este să nu cumperi impulsiv. Sunt magazine, seamănă cu nişte labirinturi, toate lucrurile sunt 10 lei, 15 lei, 20 lei, sunt extrem de ieftine când le iei individual, dar când ajungi la casa de marcat vezi că ai lăsat patru, cinci sute de lei. O persoană mai educată financiar devine mai conştientă de aceste manipulări pe care le găsim şi în online şi în offline. 

Impunerea unui buget şi listele de cumpărături ne mai pot tempera

Psihologii explică faptul că impulsul de a cumpăra nechibzuit are rădăcini adânci: tindem să cheltuim când suntem nemulţumiţi, nervoşi sau ruşinaţi. Impunerea unui buget şi listele de cumpărături ne mai pot tempera. Cine este controlat de "blackout shopping" se poate lecui în terapie. 

Radu Leca, psiholog: Sunt pe o lipsă, ca la dependenţi. Avem lipsa de serotonină, dopamină şi evident, apariţia bruscă a cantităţilor mari de noradrenalină. Ajungi să crezi că eşti dependent de un element care nu are legătură nici cu realitatea celui care îţi vinde, dar nici cu realitatea ta. Din punct de vedere emoţional spui ce am făcut? Şi banii mei unde sunt? 

Tentaţii mari sunt şi la cumpărături online. Doar anul trecut, am cheltuit peste 8 miliarde de euro făcând shopping pe Internet. Cel mai mult ne-au tentat hainele, încălţămintea şi bijuteriile. 

Ingrid Tîrziu Like

Cred că sunt în locul în care mi-am dorit să fiu dintotdeauna: în faţa voastră, vorbind despre oameni şi întâmplările lor.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Metodele prin care putem economisi bani la cumpărături. Specialiştii trag un semnal de alarmă despre fenomenul "blackout shopping"