Video Cadouri de Iepuraş. Înainte de Paşte, românii s-au înghesuit la mall să caute daruri pe ultima sută de metri
De Sărbători, tradiţiile vechi sunt completate de obiceiuri noi. Bunicii ne-au învăţat că ar trebui să purtăm ceva nou în noaptea de Înviere, iar mai apoi am aflat că se fac daruri şi de Paşte, mai precis de Iepuraş. Mall-urile au fost pline astăzi de părinţi cu copii ieşiţi la cumpărături.
În marile centre comerciale din Capitală a fost forfotă cu doar două zile înainte de Paşte. Unii au venit să se înnoiască de Paşte, alţii să caute cadouri.
Goana după cadouri de Iepuraş
"Pentru o prietenă ceva cosmetice şi pentru cei mici, dar mai dăm o tură să vedem ce-şi alege", spune un client. "N-am cumpărat, sunt cumva pe ultima sută de metri", zice un altul. "Am reuşit să cumpărăm ceva. Am luat câteva haine pentru fete. Cadouri în general, nu de valori foarte mari", spune o altă persoană.
Copiii sunt cei mai încântaţi de acest obicei nou, darurile de Iepuraş. "Mall-urile din Bucureşti sunt cele mai aglomerate. Conform unui studiu, în Capitală sunt cei mai multi vizitatori, dar şi cele mai multe spaţii comerciale. Pe locul doi în top se află Iaşi, urmat de Timişoara şi Cluj", transmite Alin Stan, reporter Observator.
- Cum trebuie mâncat meniul de Paşte ca să evităm starea de rău de după ospăţ. Numărul de ouă fierte...
- "Măcar cămaşa să fie nouă!" Cât contează hainele noi în noaptea de Înviere: unii respectă tradiţia, alţii...
- Localnicii dintr-un sat bihorean încă păstrează vie o tradiţie veche de sute de ani, în Vinerea Mare. Tinerii...
La mall în Iaşi, oamenii au venit cu o listă clară de cumpărături şi cu un buget alocat pentru hainele de Paşte. "Blugi, tricouri, pentru vremea mai caldă. Din copilăria noastră, era cel mai bun moment, de Paşte, să ne etalăm ţinutele noi. Simboliza oarecum şi un cadou pentru Paşte", povesteşte o femeie.
"Am luat, da. Le mai purtăm şi pe alea de anul trecut. Nu ştiu dacă ăsta e principalul ţel al noastru, să ne înnoim. Să ne înnoim mai mult în suflet", crede în schimb un bărbat.
Tradiţia spune că trebuie să purtăm haine noi în prima zi de Paşte. "Se merge curăţat din toate punctele de vedere, se merge cu haină nou. Se spune că măcar cămaşa să fie nouă. Chiar există tradiţia ca totul să fie, toată îmbrăcămintea cu care mergem în noaptea de Paşte, pentru că era noaptea sfântă", explică Ovidiu Focșa, muzeograf. Studiile arată că românii alocă în medie între 300 si 500 de lei pentru hainele de Paşte.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰