Antena Meniu Search
x

Calea spre ocuparea forței de muncă este slab marcată, sau chiar inaccesibilă

Familiile cu venituri mici sau oamenii care sunt mai puțin educați au probleme cu găsirea unui loc de muncă. Securitatea financiară la vârsta adultă este aproape inaccesibilă, având în vedere numărul destul de mic de locuri de muncă.

de Redactia Observator

la 23.06.2020, 11:00

În țara noastră, peste 60% dintre șomeri au doar 8 clase, sunt considerați analfabeți. Aceștia dacă nu găsesc de muncă aici, pleacă din țară, cum au făcut și în alți ani. Ei așteaptă condiții prielnice de transport pentru a pleca în străinătate, în scopul de a câștiga bani. Prin urmare, emigrația va atinge un nivel ridicat și în următorii ani, deja mulți români au plecat la muncă în Germania chiar în perioada pandemiei, fiind ajutați de Stat.

Acest exod, care a fost simțit imediat după 1989, prin plecarea minorității evreiești, va apărea și de acum înainte și chiar la nivel semnificativ în ciuda pandemiei. Asta probabil și datorită cererii de forță de muncă din anumite țări ale Europei. Sute de mii de români au plecat din țară la cules de căpșuni în anul 2019 și probabil vor face asta și în următorii ani. În acest an deja s-a observat că românii sunt interesați să plece, când vine vorba despre diferite munci în Germania.

Foarte mulți oameni educați, care au studii universitare, decid să părăsească România, pentru avantajele salariale din alte țări ale UE. Și din zonele sociale mai dezavantajate, sau din rândul comunităților de romi, pleacă mulți oameni în străinătate.

În România există prea puține locuri de muncă, dar cei drept se tot vorbește despre performanța în videochat și de salariile mari pe care modelele le primesc la un asemenea job.

Cele mai bine plătite meserii în viitor, în țara noastră, sunt cele de medic, domeniul IT, farmacist, software developers pentru aplicații, contabil, auditor, analist de manageri, avocat, specialist în marketing, agent de vânzări, șofer pe tir, infirmieră, profesor și altele.

În prezent, încă mai există foarte mulți români care muncesc în continuare în străinătate și care nu se vor întoarce prea curând, din motive salariale. Potrivit știrilor din mass media, țările UE vor lua toate măsurile necesare pentru a evita consecințele crizei provocate de pandemia de COVID-19 și de criza economică ce se preconizează. Românii sunt liberi să decidă ce vor face, dacă vor lucra în țară sau în străinătate.

Probabil, să trăiești în străinătate este o experiență bogată pentru cei care sunt dispuși să se confrunte cu situații noi, cu alte obiceiuri și alt tip de mentalitate, decât în țara de origine. Persoanele tinere își doresc să se dezvolte în străinătate, unele chiar vor să-și continue studiile, iar apoi să găsească locuri de muncă mai bune în Irlanda, Noua Zeelandă, Canada, Germania și alte zone.

Oamenii cu familii au mereu regretul că au plecat din țară, deși au făcut asta pentru bani. Așadar, există multe dileme și probleme când vinde vorba despre norocul de a găsi un loc de muncă în afara granițelor. Cele mai populare job-uri în străinătate sunt în construcții, ca ajutor de bucătar la un restaurant, cameristă la un hotel, chelner, la cules de fructe, ca bonă sau îngrijitoare a unei persoane bolnave, bătrâne sau cu dizabilități.

Practic, cei care își doresc să găsească un loc de muncă în afara granițelor, au posibilitatea să-l obțină, asta nu este imposibil. Există numeroase posibilități de angajare și pe Internet, trebuie doar selectate cu atenție. Cei interesați își pot căuta singuri un loc de muncă pe diferite site-uri de joburi online, în întreaga lume.

Calificările, experiența și cunoașterea limbii engleze sunt avantaje pe piața muncii internaționale, mai ales dacă concurența este mare. Competiția în acest an este acerbă și probabil va fi așa și în următorii ani. Există câteva domenii în care este necesară cunoașterea limbii engleze și anume în: turism, medicină, cercetare, marketing, drept, etc. Sunt numeroase țări în care se angajează și profesori de limba engleză, ca de exemplu: Japonia, China, Taiwan, Coreea de Sud, mai ales în Orientul Mijlociu. Vorbitorii buni de limba engleză vor avea șanse mari de angajare; dacă au și experiență în activitatea lor, șansele să fie acceptați pentru un job bun sunt și mai mari.

Cei mai căutați sunt specialiștii în domeniul sănătății, mai ales în acest an, din cauza pandemiei de coronavirus.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Calea spre ocuparea forței de muncă este slab marcată, sau chiar inaccesibilă