Antena Meniu Search
x

(P) Cum să amenajezi o locuință modernă foarte mică (tiny home)

Zicala “mai mult înseamnă mai puțin” a căpătat o nouă semnificație în industria de amenajări interioare, deoarece trendul caselor minuscule (sau tiny homes) nu doar că a devenit o mișcare socială, ci și o filosofie de viață, un mod de a trăi.

Marie Kondo uimea Occidentul cu stilul său de reamenajare a caselor, promovând conceptul de tokimeku, sortând lucrurile din locuințe după cât de multă afecțiune stârnesc. Cu această metodă, Kondo explică modalitatea în care în jurul tău rămân doar obiectele și mobilierul strict necesare și astfel renunți la dezordine și acumularea de acareturi care, mai degrabă, ți-ar îngreuna modul de viață. Stilul minimalist în designul de interior a continuat, odată cu apariția metodei KonMari, iar astăzi ai putea observa cererea uriașă pe care o au casele care asigură doar strictul necesar. Dacă vedetele de odinioară se întreceau în a-și achiziționa case și vile cât mai somptuoase, celebritățile din ziua de azi, precum Elon Musk laudă confortul și atmosfera de acasă pe care o tiny home le poate oferi.

Nu toată lumea este atrasă de spațiul restrâns pe care îl oferă casele minuscule, însă, dacă ești pregătit să-ți redecorezi micuțul cămin în așa fel încât să fie primitor și plăcut, iată câteva sfaturi de design interior pentru fiecare încăpere:

Sufrageria

Sufrageria este inima casei tale. Cele mai multe activități se desfășoară în camera de zi - de la petreceri la seri de film și mese în familie. Dacă îți dorești să te folosești de spațiul camerei la potențialul său maxim, optează pentru mobilier multifuncțional. Apartamentele de o cameră nu îți oferă îndeajuns spațiu pentru a-ți instala o canapea și un pat. În acest caz, orientează-tă spre canapele extensibile. Dacă ai nevoie de spațiu suplimentar pentru ședere, o măsuță de cafea poate fi folosită atât ca masă, cât și ca taburet. Pentru depozitarea și expunerea obiectelor decorative, te poți folosi de bufete înguste, care nu ocupă foarte mult spațiu. Poți, de asemenea, să-ți transformați camera de zi în spațiu de luat masa și birou, cu ajutorul meselor și al scaunelor flexibile, dacă îți dorești un loc unde să poți cina sau să lucrezi de acasă.

Cât despre partea estetică, în sufragerie sunt recomandate culorile neutre deschise, precum gri deschis, bej și alb, întrucât acestea reflectă lumina și oferă senzația de lărgire a camerei. Pentru un strop de culoare, folosește-te de plante - florile în ghiveci, arbuștii sau cactușii dau viață unei încăperi și împrospătează atmosfera.

Bucătăria

Bucătăriile se pot aglomera foarte repede, chiar și într-o casă de dimensiuni medii. Însă, într-o locuință minusculă, spațiul este vital și nu rămâne loc pentru deranj. Renunță la vesela, tacâmurile și tigăile pe care nu le mai folosești. Instalează rafturi pentru a depozita condimentele, cănile și electrocasnicele de dimensiuni mici. Poți opta, de asemenea, să adaugi rafturi și pe partea interioară a ușilor dulapurilor. Pentru ca bucătăria ta să pară ordonată, blaturile trebuie să fie întotdeauna libere. Ideea de bază este de a elimina cât mai multe lucruri ce nu-ți sunt necesare și de a investi în cât mai multe spații de depozitare.

Nuanțele deschise sunt cea mai bună alegere în ceea ce privește designul încăperii: cu cât spațiul este mai luminat, cu atât pare mai mare. Optează, de asemenea, pentru mobilier din lemn, cu blat, de culori neutre precum griul, bejul și albul. Dacă te preocupă gândul că vei avea de curățat, iar mobilierul de culori deschise îți va îngreuna viața, atunci ar trebui să te obișnuiești cu ideea că lucrurile din bucătărie se vor murdări mereu. Pentru a-ți ușura munca, alege blaturi din marmură și granit, întrucât acestea se curăță cu ușurință și sunt rezistente la zgârieturi și pete.

Baia

O toaletă, o chiuvetă și un duș sau o cadă sunt suficiente pentru ca o baie să îți satisfacă toate nevoile. În aces caz, este vital să te concentrezi pe cromatica și decorul acesteia, pentru a oferi iluzia unui spațiu mai amplu.

Utilizează nuanțe deschise, cum ar fi albastrul deschis, verdele mentă sau griul deschis. Nuanțele întunecate pot oferi, de asemenea, impresia de adâncime și spațiu larg, dar, probabil că vei avea nevoie de ajutorul unui designer dacă vrei să le folosești, pentru a te asigura că nu vei avea efectul opus celui dorit. Oglinzile sunt esențiale într-o baie, așa că experimentează cu diferite forme și dimensiuni sau ia în considerare o oglindă care să acopere tot peretele.

Pentru a nu aglomera spațiul, optează pentru o perdea de duș sau un panou de sticlă pentru cadă.

Dormitorul

Cum dormitorul este o oază de liniște, este necesar să-l decorezi și amenajezi în așa fel încât să-ți ofere spațiul fizic și energetic de care ai nevoie ca să te poți odihni și relaxa. Evită nuanțele puternice de roșu, culorile închise precum mov și negru sau galbenul în exces. Este vital să iei în considerare psihologia culorilor și cum acestea îți pot afecta starea de spirit. Orientează-te spre culori pastelate precum roz prăfuit, bleu, lila sau verde mentă: pe lângă faptul că au efect liniștitor asupra minții tale, pot crea impresia de mărire a camerei.

Dormitorul este făcut pentru odihnă, așa că este esențial să ai un pat îndeajuns de mare încât să te poți simți confortabil. Dacă spațiul nu-ți permite să ai un pat dublu, poți opta pentru un divan extensibil. Depozitarea hainelor poate fi o sarcină dificilă, mai ales într-un loc restrâns, așa că este recomandat să îți gândești cu precizie fiecare colț din cameră. Investește într-un dulap și rafturi cât mai înalte, cu uși glisante.

Nu-ți împovăra dormitorul cu prea multe piese de mobilier. Biroul de lucru poate fi mutat în sufragerie, iar electronicele precum laptopul, calculatorul și televizorul nu ar trebui să se afle în dormitor, întrucât acestea emit unde electromagnetice care îți pot afecta calitatea somnului.

Nu uita că cel mai important aspect al locuinței tale este să o poți numi “acasă”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » (P) Cum să amenajezi o locuință modernă foarte mică (tiny home)