Cu ce se mănâncă avocado. Beneficiile acestui aliment
Îl consumăm alături de omletă, la micul dejun, îl strecurăm în meniu şi între mese, ca o mică gustare ori îl adăugăm în salatele servite la cină. Românii, am început să prindem gustul unuia dintre cele mai sănătoase alimente: avocado. Iar asta se vede în cifre: în prezent, importăm de 70 de ori mai mult avocado decât o făceam- de pildă - în urmă cu 15 ani. La bucată sau la caserolă, îi găsim noi o întrebuinţare în meniurile zilnice.
Am ajuns să mâncăm avocado pe pâine. Fructul exotic importat din Africa, America de Sud sau Spania câştigă tot mai mult teren în România. O arată atât creşterea importurilor, cât şi căutările de pe internet. Acolo, reţeta de guacamole a depăşit clasicul piure de cartofi. Rafturile cu avocado din supermarketuri sunt din ce în ce mai căutate de români.
Este fruct sau legumă?
Avocado este un arbore originar din Mexic și Guatemala. Atât fructul cât și arborele sunt comestibile, iar avocado se referă și la fructul acestui copac. Din fruct se face renumita pastă guacamole.
Cu ce se poate mânca avocado
- Avocado. Beneficii, calorii, proprietăţi şi cum se mănâncă
- Patru alimente noi, analizate la stabilirea inflaţiei. Urmează manichiura la salon şi păcănelele
- Alimentul importat în cantităţi tot mai mari de România: 13.000 de tone pe an. Cât a ajuns să coste în...
- Produsul din care România importă anual 3 milioane de litri s-ar putea scumpi. Efectele secetei din Spania se vor...
- Culturi de mango şi avocado, irigate cu apă din fântâni ilegale. Zeci de fermieri spanioli au fost arestaţi
Avocado are multe beneficii, dar e bogat în calorii
Un studiu a analizat obiceiurile alimentare și sănătatea persoanelor care consumă avocado. Cercetarea a inclus 17.567 de participanți și a scos la iveală că persoanele care consumă avocado sunt mult mai sănătoase decât cele care nu au obiceiul să mănânce acest fruct.
Persoanele care consumă avocado în mod regulat cântăresc mai puțin, au un indice de masă corporală mai mic și semnificativ mai puțină grăsime abdominală
Consumul regulat de avocado poate aduce următoarele beneficii organismului:
- Reduce riscul cardiovascular
- Contribuie la prevenţia bolilor cronice
- Susţine funcţia vizuală
- Susţine sănătatea microbiotei intestinale
- Poate ajuta la managementul greutăţii corporale
- Furnizează nutrienţi importanţi în sarcina şi alaptare
Ce contraindicaţii are fructul de avocado
Avocado are, fără îndoială, o serie impresionantă de beneficii, însă poate avea și efecte mai puțin plăcute. Iată în ce situații e bine să fie folosit cu precauție:
Cât avocado se poate mânca pe zi şi la ce masă
Experții îi sfătuiesc pe oameni să mănânce o jumătate de avocado pe zi și cel mult un avocado întreg. Un avocado de mărime medie conține 322 de calorii și 29 de grame de grăsime, deci jumătate de avocado are 161 de calorii și 14,5 grame de grăsime. Dacă mănânci un avocado întreg, obții 44% din doza zilnică recomandată de grăsime și 21% din doza recomandată de grăsimi saturate.
Proprietăţile sâmburelui de avocado
Uleiul de avocado se obține din pulpa fructului, așa că are toate componenetele și beneficiile fructului de avocado. În plus, studii multiple sugerează că extractele de ulei de avocado și soia – denumite insaponificabile de avocado și soia – pot reduce simptomele osteoartritei.
Acizii grași din uleiul de avocado par a fi benefici și pentru piele. Un studiu efectuat pe 13 pacienți a relevat că unguentele care conțin ulei de avocado și vitamina B12 au îmbunătățit simptomele psoriazisului după 12 săptămâni de tratament.
Uleiul de avocado a fost, de asemenea, studiat pentru capacitatea sa de a trata leziunile cutanate, iar studiile efectuate pe șoareci de laborator au constatat că poate accelera vindecarea rănilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰