Antena Meniu Search
x

Indicele Robor a crescut din nou, ceea ce înseamnă încă un şoc pentru români

Ratele românilor sunt în pericol de majorare. Până la finalul anului, ar putea plăti pentru creditele lor cu până la 400 de lei mai mult. Indicele Robor a crescut pentru a treia zi consecutiv şi a ajuns la cea mai mare valoare din ultimii 4 ani.

Vezi și

Ratele românilor sunt în pericol de majorare. Până la finalul anului, ar putea plăti pentru creditele lor cu până la 400 de lei mai mult. Indicele Robor a crescut pentru a treia zi consecutiv şi a ajuns la cea mai mare valoare din ultimii 4 ani. Iar analiştii avertizează că este doar începutul.

În doar trei zile, creşterea ROBOR a fost spectaculoasă şi a atins un nou record, de 2,42 la sută. Acestă majorare bruscă are efecte directe în buzunarele celor care au credite în lei. 

Dacă anul trecut, rata pentru un credit de 50 de mii de euro era de 933 de lei, acum a crescut cu aproape 200 de lei.

Iar asta ar fi efectul unei intervenţii a BNR, care a luat de la bănci peste 18 miliarde de lei.   

Lucian Isar, analist fiscal: "Banca Naţionlă, acum 2 saptamani, a decis sa intre in piata si sa atraga toata aceasta lichiditate, şicanează ministerul de finante sa nu se poata imprumuta la dobanzi mici. ca efect secundar robor a crescut si sunt sanctionati romanii cu credite."

Previziunile analiştilor sunt sumbre şi dacă se adeveresc, cei mai afectaţi vor fi cei care plătesc rate pentru "Prima Casă". În cazul celor care au făcut un astfel de împrumut în perioada 2014-2017, ROBOR a crescut de trei ori. Iar dacă valoarea indicelui va depăşi pragul de patru procente, ratele vor exploda.  

Situaţia a fost analizată şi la Palatul Cotroceni. 

După ce şi-a făcut apariţia la locul de muncă pe bicicletă, Klaus Iohannis s-a întâlnit cu oficialii BNR. Conducerea Băncii Naţionale a fost chemată să dea explicaţii atât pentru ROBOR cât şi pentru inflaţie. 

"Guvernatorul BNR a prezentat principalii factori ai creșterii prețurilor, arătând că influențele semnificative provin din componente aflate în afara sferei de acțiune a politicii monetare", se arată în comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

O altă discuţie este programată vineri, când premierul Viorica Dăncilă este aşteptat la Cotroceni. Apoi, saptamana viitoare, şeful executivului şi guvernatorul BNR vor sta la aceeasi masă.

În ultima perioadă, BNR şi Guvernul s-au acuzat reciproc pentru creşterea inflaţiei şi a dobânzilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri economice » Indicele Robor a crescut din nou, ceea ce înseamnă încă un şoc pentru români