Antena Meniu Search
x

România ar putea deveni o putere energetică în regiune - NYT

Invazia rusă din Ucraina, țară care împarte o graniță comună de 643 de kilometri cu România, a întârit șansele țării noastre de a deveni independentă din punct de vedere energetic, scrie New York Times.

de Redactia Observator

la 17.06.2022, 10:48

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

Planurile energetice ale României includ finalizarea a două dintre centralele de la Cernavodă și concentrare pe un nou tip de tehnologie nucleară reprezentată de reactoarele modulare de mici dimensiuni. De asemenea, România poate începe oficial să exploateze gazele din Marea Neagră, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea offshore.

România, o țară cu 21 de milioane de locuitori, de dimensiunile statului american Oregon, este văzută ca având potențialul de a deveni o putere energetică regională care și-ar putea ajuta vecinii din estul și sudul Europei să scape de dependența față de Moscova. Este un obiectiv împărtășit de oficialii de la Washington și în rândul unor investitori, care văd oportunități de afaceri în regiune.

Nuclearelectrica, companie controlată de stat, plănuiește să investească, în următorii 10 ani, până la 9 miliarde de euro pentru inițiative nucleare. „Pentru România, cu siguranță, aceste proiecte sunt extrem de importante”, a declarat Cosmin Ghiță, directorul executiv al Nuclearelectrica. Acesta a adăugat că energia nucleară ar putea ajuta țara să-și atingă mai multe obiective, de la reducerea emisiilor de carbon până la „combaterea agresiunii ruse în regiune” în chestiuni energetice.

Potențialul energetic al României

Pe acelaşi subiect

Războiul din Ucraina a creat un impuls pentru a intensifica exploatările din Marea Neagră, pentru a debloca depozitele bogate de gaze naturale, pe care ulterior le-ar putea exporta. „Vom furniza securitate energetică pentru vecinii noștri”, a dat asigurări ministrul Energiei Virgil Popescu, după ce parlamentarii au adoptat legislația menită să încurajeze investițiile în producția de gaze.

De asemenea, industria petrolieră din România este una dintre cele mai vechi din lume, datând încă din 1860.Oportunitatea rezidă în offshore”, a declarat Christina Verchere, directorul executiv al OMV Petrom, cea mai mare companie de petrol și gaze din România. Țara noastră are, de asemenea, baraje care generează aproape 30% din energia electrică a țării. Iar industria nucleară, care are aproximativ 11.000 de angajați, primește feedback pozitiv de la comunitatea globală.

Cu toate acestea, deschiderea unei afaceri în România s-ar putea dovedi o provocare pentru companiile din Statele Unite și alte țări occidentale. Guvernul are reputația de “a întâmpina” investitorii externi cu taxe uriașe și reglementări complicate, sistemul de impozitare din România fiind considerat cel mai dur din Europa, avertizează cotidianul New York Times.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » România ar putea deveni o putere energetică în regiune - NYT