Antena Meniu Search
x

Video "Comoara" prin care România ar putea ajunge mai aproape de independența energetică. Este și profitabilă: poate genera venituri de 2000€/ha

România ar putea să-şi asigure singură aproape o treime din necesarul anual de energie. Tot ce trebuie să facem este să ne îndreptăm atenţia spre terenurile degradate, care ar putea fi cultivate cu arbori energetici. În ţara noastră sunt peste 2 milioane de hectare imposibil de folosit în agricultură. Biomasa este o resursă profitabilă de energie alternativă, însă mult prea puţin exploatată. Una care ar putea face diferenţa, spun specialiştii.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 17.06.2022, 08:25

Vezi și

Ne aflăm în localitatea Giulvăz, judeţul Timiş. Pe miile de hectare de aici cresc plopi energetici, iar zona a devenit polul producerii de biomasă de la noi din ţară. Alexander Degianski este un tânăr fermier cu studii avansate în domeniul energiei şi reprezintă o companie care se ocupă, printre altele, de cultivarea biomasei. 

Expert: În spate avem o plantaţie din 2017, decembrie, are dimensiuni de peste 12, 13 metri, iar aici avem practic noul plop.

Reporter: În cât timp a ajuns aşa?

Expert: 3 săptămâni jumătate, o lună maxim. 

Pe acelaşi subiect

Culturile de plopi energetici sunt profitabile. Pot genera venituri de 2000 de euro la hectar, la fiecare 4-5 ani. Acestea nu doar că valorifică terenurile degradate, dar absorb excesul de substanţe şi pesticide şi sunt o barieră bună împotriva vânturilor şi a zăpezilor. 

Iulia Pop, reporter Observator: Un teren degradat, ca acesta, plin de buruieni şi imposibil de utilizat în agricultură este mediul perfect pentru plopul energetic. Acesta de exemplu a fost plantat în ianuarie, iar anul viitor va avea deja peste 3 metri. 

Biomasa, de două ori mai ieftină decât cărbunii

Biomasa poate să fie un pariu bun pentru marii consumatori industriali, în special pentru că este de două ori mai ieftină decât cărbunii şi nu mai sunt necesare nici temutele certificate verzi. 

Alexander Degianski, fermier: Avem 2 milioane de hectare în România, oficial, care sunt supuse degradării sau sunt neproductive. Un calcul bine făcut pe aceste 2 milioane de hectare, din punct de vedere teoretic, s-ar putea asigura 30% din necesarul de energie al României. 

Deşi avem un potenţial uriaş de a ne valorifca terenurile degradate, sunt foarte puţine locuri în care regăsim asftel de culturi. 

Iulia Pop, reporter Observator: În Vest cresc 1 milion de arbori energetici, o resursă profitabilă de energie alternativă. Birocraţia însă îi descurajează pe cei interesaţi. Ba mai mult decât atât la un moment dat astfel de plantaţii erau interzise. 

Alexander Degianski, fermier: Eu sunt convins că acest trend va prinde, dar s-ar putea să fim din nou în clasa a doua a trenului, nu o să urcăm în clasa întâi, pentru că, repet, ca să beneficiezi de avantajul acestor plantaţii trebuie să îţi planifici următorii 5 ani de zile ca o cheltuială, nu ca şi o sursă de venit. 

De biomasă pot profita şi consumatorii casnici. Producţia obţinută de pe 20 de hectare de teren poate asigura încălzirea a 50 de locuinţe timp de un an. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » "Comoara" prin care România ar putea ajunge mai aproape de independența energetică. Este și profitabilă: poate genera venituri de 2000€/ha