Antena Meniu Search
x

Tot mai puţini români cumpără din pieţe. Mulţi s-au reorientat şi îşi fac cumpărăturile în hipermarket

Tot mai puţini români cumpără din pieţe. Mulţi s-au reorientat şi îşi fac cumpărăturile în hipermarket. În special tinerii, care îşi trăiesc viaţa contra cronometru.

Vezi și

Tot mai puţini români cumpără din pieţe. Mulţi s-au reorientat şi îşi fac cumpărăturile în hipermarket. În special tinerii, care îşi trăiesc viaţa contra cronometru. Numai unul din patru români mai merge la cumpărături la taraba de fructe şi legume.

Restul spun că au nevoie de un loc unde să găsească tot ce le trebuie pentru casă. Producătorii, însă, îi cheamă la piaţă şi pe ei şi le garantează produse gustoase şi naturale.

Domnul Niculae este producător de roşii şi vine la piaţă în Capitală de cel puţin cinci ori pe săptămână. Spune că vânzarea a scăzut cu 20 la sută  anul acesta, faţă de anul trecut. Cel mai mult vinde în weekend, aproape 300 de kilograme pe zi. La începutul săptămânii, nu reuşeşte să atingă nici măcar jumătate din cantitate. 

Niculaie Niţu, producator de roşii: "A scăzut foarte mult puterea de cumpărare. Comoditate, merg pe market, magazine de cartier, şi cumpară marfă mult mai proastă."

Chiar şi la sfârşit de săptămână, la piaţă, media de vârstă a clienţilor este de peste 40 de ani. Sunt oameni care ştiu ce înseamnă gustul românesc, spun producătorii. 

Tinerii, în schimb, preferă supermarketul sau hipermarketul. Ei pun timpul mai presus de toate. 

La fel gândesc astăzi 75% dintre clienţii marilor magazine, care îşi fac provizii în fiecare săptămână. Pe lângă fructe şi legume, pun în coş lactate, carne, dar şi cosmetice sau produse de uz casnic. 

Aşa a ajuns industria marilor magazine la o cifră-record: aproape cinci miliarde de euro valorează, împreună, cele 191 de hipermarketuri din toată ţara. 36 de ele se află doar în Bucureşti. Practic, 40% din comerţul modern s-a mutat la hipermarket. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Tot mai puţini români cumpără din pieţe. Mulţi s-au reorientat şi îşi fac cumpărăturile în hipermarket