Antena Meniu Search
x

Video Semnal de alarmă tras de specialişti, înainte de începerea anului şcolar. Ce măsuri trebuie luate împotriva bullying-ului

Toamna se numără violenţele între elevi. Se apropie şcoala, aşa că încep pregătirile pentru ce ne aşteaptă. Şi datele îngrijorează: la reluarea cursurilor fizic în pandemie, numărul bătăilor între elevi a crescut dramatic. Mai mult: violenţele au fost din ce în ce mai grave şi sute de fapte penale au fost reclamate la Poliţie. Specialiştii se tem de ce e mai rău, dacă nu se vor lua din timp măsuri împotriva bullying-ului. 

Francesca Simionescu
de Francesca Simionescu

la 22.08.2021, 22:09

Vezi și
  • România este pe locul II în Europa la numărul de cazuri de bullying
  • Bătăile în şcoli au ajuns la un număr record în doar câteva luni de şcoală fizică

Astfel de scene au oripilat opinia publică. Bătăile în şcoli au ajuns la un număr record în doar câteva luni de şcoală fizică. 

Francesca Simionescu, reporter Observator: Doar în primul semestru al acestui an şcolar au fost sesizate 236 de fapte penale. Dintre acestea, 188 s-au petrecut în şcoală iar restul în apropierea unităţii de învăţământ. Vorbim despre loviri sau alte violenţe, furturi şi vătămare corporală din culpă. 

Alexandru Rădulescu, reprezentantul elevilor: Exagerat de mult, mai ales că vorbim de copii. Iar o faptă penală nu este orice acţiune de bullying care se petrece în şcoli. 

Semnal de alarmă, din cauza violenţelor în şcoli

Pe acelaşi subiect

Gravitatea faptelor trage un puternic semnal de alarmă. 

Bogdana Păcurari, psiholog: Când copilul nu are încredere în profesor, când profesorii nu au încredere în şcoală şi ei între ei, apar şi aceste comportamente de agresivitate. 

În plus, izolarea socială din pandemie a fost un declanşator puternic. 

Bogdana Păcurari, psiholog: Vulnerabilităţile noastre cele mai mari sunt şi cele care au ieşit la iveală cel mai mult în pandemie. 

Cum este combătut bullying-ul în şcoli

Profesorii sau cercul de prieteni sunt primele persoane la care ar trebui să apeleze un copil hărţuit, spun psihologii. Din lipsa consilierilor în şcoli, este din ce în ce mai greu pentru sistemul de învăţământ să ţină în frâu astfel de comportamente.

După ce au apărut public cazuri de violenţe extreme la şcoală, anul trecut,  Marcel Vela, pe atunci ministrul Internelor, a înfiinţat Poliţia pentru Siguranţă Şcolară. Mai exact, 270 poliţişti au fost însărcinaţi să vegheze asupra siguranţei elevilor. Sindicaliştii spun că ar fi nevoie de 1.000 de posturi de acest fel. 

Alexandru Rădulescu, reprezentantul elevilor: Nu ar trebui să apelăm la frica elevilor. Până şi aceia pe care îi numim bully au nevoie de ajutor, au nevoie de sprijin. 

Francesca Simionescu, reporter Observator: Supravegherea şcolilor şi grădiniţelor în România rămâne o problemă. Doar 17 unităţi de învăţământ au pază şi sisteme de supraveghere video. 38% au doar camere de supraveghere şi aproape 9% doar pază umană. 35% însă sunt total nesupravegheate.  

România este pe locul II în Europa la numărul de cazuri de bullying. Concret, unul din trei copii a fost hărțuit la şcoală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Educatie » Semnal de alarmă tras de specialişti, înainte de începerea anului şcolar. Ce măsuri trebuie luate împotriva bullying-ului