Antena Meniu Search
x

Gilbert Gottfried a murit. Actorul cunoscut pentru vocea sa inconfundabilă avea 67 de ani şi suferea de o boală rară

Comediantul Gilbert Gottfried, star în filmul „Aladdin” şi una dintre cele mai recognoscibile voci de la Hollywood, a murit după o îndelungată luptă cu boala, a anunţat familia. El avea 67 de ani şi conform publicistului său suferea de o boală rară, de multe ori trecută cu vederea: distrofie miotonică tip 2

de Redactia Observator

la 13.04.2022, 10:17

Gilbert Gottfried în timpul unui roast
Gilbert Gottfried a murit. Actorul cunoscut pentru vocea sa inconfundabilă avea 67 de ani şi suferea de o boală rară - Kevin Winter/Getty Images

Actorul şi comediantul american Gilbert Gottfried, cunoscut pentru vocea sa inconfundabilă, a murit la vârsta de 67 de ani, a confirmat familia actorului într-un mesaj pe Twitter. 

„Cu inima frântă anunţăm moartea iubitului nostru Gilbert Gottfried după o lungă boală. Pe lângă faptul că este cea mai emblematică voce din comedie, Gilbert a fost un soţ, frate, prieten şi tată minunat pentru cei doi copii ai săi. Deşi astăzi este o zi tristă pentru noi toţi, vă rugăm să continuaţi să râdeţi cât mai tare posibil în onoarea lui Gilbert”, a scris familia lui pe Twitter.

Vestea decesului pare să fi fost anunţată prima dată de actorul Jason Alexander, care a postat pe Twitter un mesaj cu aproape 15 minute înainte ca familia lui Gottfried să facă anunţul. ''Gilbert Gottfried m-a făcut să râd în momente când râsul nu venea uşor. Ce cadou", a scris pe Twitter vedeta din "Seinfeld". "Nu l-am cunoscut bine, dar mi-a plăcut ce mi-a împărtăşit. Toate gândurile bune şi condoleanţe familiei lui", a adăugat actorul.

Mulţi oameni de la Hollywood, inclusiv comedianţii Jason Alexander, Dane Cook şi alţii, i-au adus un omagiu lui Gottfried după vestea şocantă a morţii sale. „Gilbert Gottfried era un tip drăguţ, mereu prietenos şi i-a făcut pe mulţi oameni fericiţi”, a spus Cook. 

Pe acelaşi subiect

Cine a fost Gilbert Gottfried

Gottfried şi-a început cariera în adolescenţă pe scenele de stand-up comedy din New York. El a făcut parte din echipa "Saturday Night Live" de la NBC şi a fost un invitat frecvent la emisiuni de talk-show, inclusiv la roast-urile marilor vedete.

Gottfried era cunoscut pentru umorul său frust, incorectitudinea politică şi vocea stridentă, care au contribuit la crearea unui număr de personaje animate, cum ar fi papagalul Iago din „Aladdin” de la Disney, pasărea robotică Digit din „Cyberchase” de la PBS Kids şi raţa Aflac din reclame pentru compania de asigurări.

S-a născut în Brooklyn, New York, pe 28 februarie 1955 şi a început să facă stand-up la doar 15 ani. Gottfried a avut o scurtă perioadă de 12 episoade în „Saturday Night Live” în timpul sezonului 6 din 1980 şi a lucrat cu colegul său din „SNL” Eddie Murphy în „Beverly Hills Cop II”, unul dintre primele sale roluri importante în film. Howard Stern l-a invitat frecvent pe Gottfried la emisiunea sa de radio în anii ’80, unde i-a imitat pe Andrew „Dice” Clay, Groucho Marx şi Bela Lugosi în rolul lui Dracula.

În anii ’90, Gottfried a obţinut roluri în filme precum „Problem Child”, „Highway to Hell” şi „Looks Who’s Talking Too”, înainte de a obţine cel mai cunoscut rol al său, papagalul Iago în „Aladdin” din 1992. 

Şi-a împrumutat vocea pentru rolurile Kraang Subprime în „Teenage Mutant Ninja Turtles”, Mr. Mxyzptlk în „Superman: The Animated Series”, Dr. Bender şi fiul său Wendell în „The Fairly OddParents”, plus „SpongeBob Squarepants”, „The Ren & Stimpy Show”, „Duckman”, „Disney’s House of Mouse” şi nenumărate altele.

Gottfried era căsătorit cu Dara Kravitz şi are doi copii, Lily şi Max.

De ce boală suferea Gilbert Gottfried

Agentul său a declarat pentru The Washington Post că a murit din cauza distrofiei miotonice tip 2. 

Nu este clar când a fost diagnosticat Gottfried cu această boală, care nu are leac sau tratament şi apare deobicei când persoanele au 20-30 de ani.

Exista doua tipuri de distrofie miotonica. Tipul 1 sau boala Steinhart cu un debut in copilarie, forma usoara a bolii si o forma severa congenitala. Denumita si miopatia miotonica proximala, tipul 2 de boala se datoreaza unui macanism diferit fata de tipul 1 si se manifesta prin semne si simptome moderate.

Distrofia miotonica este cea mai frecventa forma de distrofie musculara care afecteaza adultii. Este cea de-a doua forma de afectare musculara scheletica dupa distrofia musculara Duchenne. 

Tipul 2 manifesta durere musculara, redoare, oboseala sau dezvoltarea slabiciunii extremitatii inferioare proximal. Nu exista tratament specific pentru distrofia miotonica. Complicatiile bolii, incluzind problemele cardiace, cataracta si alte anomalii pot fi tratate dar nu vindecate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Entertainment » Gilbert Gottfried a murit. Actorul cunoscut pentru vocea sa inconfundabilă avea 67 de ani şi suferea de o boală rară