Antena Meniu Search
x

Video ANIMAŢIE. Mina marină a explodat la 100 de m de turiştii de pe plaja Costineşti. Măsurile luate pentru a evita o tragedie pe litoral

Am fost la un pas de o tragedie de proporţii, pe litoral. O mină marină ar fi explodat în Costineşti, după ce s-ar fi lovit de stânci. Deflagraţia ar fi avut loc la mai puţin de 100 de metri de zona unde turiştii stăteau la plajă. Forţele navale patrulează acum între Constanţa şi Mangalia pentru a se asigura că marea nu aduce la ţărm şi alte dispozitive explozibile chiar în timpul minivacanţei de Sfânta Maria, când pe litoral sunt peste 200.000 de oameni.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 14.08.2023, 19:23

Vezi și

Explozia a avut loc la nouă dimineaţa. Valurile mari care au măturat litoralul au izbit mina marină de stâncile unui dig din Costineşti. Deflagraţia a aruncat pe faleză mai mulţi bolovani pe o rază de zeci de metri pătraţi. "Am auzit o explozie, am şi văzut în momentul în care a explodat. Cred că 10 metri înălţime a fost apa care a sărit", spune un turist. Deflagraţia a avut loc în dreptul unui hotel din staţiune, chiar la marginea unei porţiuni de plajă. De la locul exploziei şi până la zona unde turiştii stăteau pe şezlonguri sunt mai puţin de 100 de metri.

Explozia nu a făcut victime, însă un tânăr de 18 ani din Bucureşti s-a plâns că zgomotul puternic i-a afectat auzul

"Ne-am speriat, am văzut un fum albastru. Nu ne-am mai confruntat cu aşa ceva până acum. S-a zguduit pământul", spune un salvamar. "Chiar a zis frate-meu în glumă. A dat Putin la noi cu ceva. Uite că chiar aşa e", spune un alt turist. Zona a fost izolată imediat de poliţişti şi pompieri. Explozia nu a făcut victime, însă un tânăr de 18 ani din Bucureşti s-a plâns că zgomotul puternic i-a afectat auzul. Forţele Navale au pornit în patrulare de-a lungul ţărmului pentru a se asigura că valurile nu aduc şi alte mine.

Puitorul de mine 274 viceamiral Constantin Bălescu din cadrul Forţelor Navale realizează un marş de inspecţie a apelor de la Constanţa la Mangalia, iar în acest moment se află exact în dreptul digului de la Costineşti unde a avut loc explozia. În ajutorul vasului specializat în reperarea minelor a fost trimis şi un elicopter al Flotilei 56 fregate. La scurt timp de la deflagraţie, un apel la 112 a semnalat prezenţa altui dispozitiv exploziv. Alertă a fost şi la Mangalia, în scurt timp zona de aici, zona digului, a fost împânzită de poliţişti, pompieri şi scafandri. Din fericire, de data aceasta, aici alarma a fost falsă.

"Obiectul care a fost raportat la serviciul 112 nu este mină marină, este un buştean mai mare", a declarat Corneliu Pavel, purtător de cuvânt Forţele Navale Române. Aproape 70 de mine au fost interceptate şi distruse până acum în Marea Neagră. Majoritatea sunt desprinse din linia de apărare creată de ucraineni în jurul Odesei. Luna trecută, oficialii americani i-au acuzat însă pe militarii ruşi că au împrăştiat sute de dispozitive militare în jurul porturilor ucrainene pentru a opri exportul de cereale.

Curenţii le poartă în toate direcţiile, inclusiv spre ţărmul românesc, unde forţele navale au identificat şi distrus până acum 5 bombe de acest tip. Aceste zile, direcţia şi viteza mare a vântului favorizează deplasarea minelor spre întreg litoralul. Un astfel de dispozitiv are un diametru de 50 centimetri şi o încărcătură explozivă echivalentă cu 20 de kilograme de TNT. Se foloseşte împotriva vaselor de suprafaţă şi sunt concepute să detoneze la impact. Autorităţile au anunţat că programul de ziua Marinei nu va fi modificat în urma incidentului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » ANIMAŢIE. Mina marină a explodat la 100 de m de turiştii de pe plaja Costineşti. Măsurile luate pentru a evita o tragedie pe litoral