Antena Meniu Search
x

Video De ziua internaţională a berii, România se află pe locul 7 la producţie şi pe locul 8 la consum. Profită şi statul care încasează milioane de euro

De ziua internaţională a berii, să curgă berea! România se află acum pe locul 7 la producţia de bere, şi pe locul 8...la consum. Recuperăm locuri în aceste topuri de la an la an. O piaţă în creştere de care profită şi statul, care încasează milioane de euro.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 06.08.2021, 20:29

Vezi și

Românii găsesc mereu o ocazie să ciocnească o bere rece. Aşa am ajuns pe locul opt în topul consumatorilor europeni. Potrivit statisctilor fiecare român bea în medie 86 de litri pe an. În realitate, unii beau mai mult, alţii mai puţin.Cert este că în România se beau peste 16 milioane şi jumătate de hectolitri pe an. Asta înseamnă vreo 28 de mii de cisterne pline până la refuz.

"Consumul de bere vară creşte cam de patru cinci ori faţă de perioadă răcoroasă de iarnă. Şi se reflectă şi în vânzări", a declarat Daniel Cismaru, director de restaurant. "Anul acesta pe fondul redeschiderii activităţii vedem că suntem pe un trend de creştere de aproape 10% faţă de primele cinci luni ale anului trecut, când scăderea înregistrată pe piaţa berii a fost de 7%", a declarat Julia Lefferman, directoare Asociaţiei Berarii României.

Berea blondă, de tip lager, este preferata românilor. <scris 2> Statisticile arată că în jur de 90% din berea pe care o consumăm este de acest tip. A început însă să câştige teren şi berea artizanală. Igor are o afacere cu bere artizanală la pet, un concept împrumutat din Rusia, dar care a prins şi la noi. "La noi, pe post de combustibil este berea. O îmbuteliem pe loc. Pe primele şapte luni am sărit de trei milioane de lei. Noi am reuşit într-un an de zile să deschidem 21 de magazine, ne-am dezvoltat în pandemie pentru că a crescut consumul casnic", a declarat Igor Leşan, proprietarul unui magazin de bere artizanală.

Şi producţia a crescut. În 2020, spre exemplu, pe porţile fabricilor au iesşit 1,7 miliarde de litri de bere, ceea ce ne clasează pe locul şapte la nivel european. În România sunt 86 de producători de bere, iar afacerile lor depăşesc pragul de 1 miliard de euro. De câştigat are şi statul. Încasează anual în jur de 530 milioane de euro, prin taxe şi impozite.

Germania este cel mai mare producător de bere din Europa, cu 7,4 miliarde de litri de bere. Practic, asigură 24% din producţia Uniunii Europene, arată datele Eurostat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » De ziua internaţională a berii, România se află pe locul 7 la producţie şi pe locul 8 la consum. Profită şi statul care încasează milioane de euro