Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Fenomen extrem de rar pe litoral! Marea Neagră dă fiori reci, din cauza temperaturii neobișnuit de scăzute

În timp ce România s-a topit sub caniculă, Marea Neagră aproape a îngheţat la propriu. Temperatura apei nu depăşeşte 17 grade Celsius, spre dezamăgirea turiştilor de pe litoral. Şi, veşti proaste, marea nici nu se va încălzi prea curând.

de Redactia Observator

la 03.07.2017 , 22:36

În timp ce România s-a topit sub caniculă, Marea Neagră aproape a îngheţat la propriu. Temperatura apei nu depăşeşte 17 grade Celsius, spre dezamăgirea turiştilor de pe litoral. Şi, veşti proaste, marea nici nu se va încălzi prea curând.

Fenomenul de mare îngheţată este unul dintre cele mai rare care s-au petrecut în ultimii ani. Practic se produce stratificarea de vară. Săptămâna trecută apa mării a avut 21 de grade, vineri a scăzut brusc la 13, iar astăzi abia a început să crească uşor şi a ajuns la 17 grade.

Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii:

Vezi și

Din cauza faptului că marea din sud, mai rece, este şi mai sărată, mai densă, tendinţa de încălzire este mai redusă şi se va separa în straturi.

Temperatura apei la mal este acum în jurul valorii de 18 grade. Dacă socotim că în week-end au fost în aer aproape 40 de grade, diferenţa dintre cele două este uriaşă.

Ceea ce a făcut aproape imposibil, dar mai ales periculos pentru turişti să se bucure de o baie în mare.

Ionut Stanciu, coordonator Serviciul De Prim Ajutor:

În timpul unui şoc termic poate să intervină o pierdere a conştienţei brusc sau pur şi simplu persoana cade din picioare în apă.

Steagul roşu rămâne arborat, iar salvamarii vigilenţi.

Nicolae Zderea, salvamar:

Unii au înţeles, alţii n-au înţeles, iar alţii ne-au cerut ajutorul. Steagul roşu este arborat din cauza curenţilor, valurilor foarte mari şi încercăm să ne ţinem oamenii cât mai aproape de mal.

Veştile de la specialişti nu sunt deloc bune. Este furtună în larg, astfel că este posibil ca apa să nu se încălzească semnificativ nici la sfârşitul acestei săptămâni. Se va produce fenomenul de amestecare, având în vedere valurile mari care se formează.

Mirabela Stamate, meteorolog previzionist:

Este nevoie de câteva zile bune cu temperaturi ridicate şi cu vânt dintr-o altă direcţie, pentru ca acea peliculă de apă caldă îndepărtată să revină.

Aşadar abia pe la mijlocul sezonului estival turiştii s-ar putea bucura pe deplin de mare.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Fenomen extrem de rar pe litoral! Marea Neagră dă fiori reci, din cauza temperaturii neobișnuit de scăzute