Antena Meniu Search
x

"Ne-am văzut că murim toţi". Mărturiile cutremurătoare ale românilor din Israel, după ce au ajuns în ţară. Printre ei, artistele Raluka şi Ana Baniciu

MAE anunţă că 346 de români şi străini au fost repatriaţi din Israel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, cu două curse operate de compania TAROM, în urma războiului care a început ieri, după atacurile grupării teroriste Hamas, relatează Agerpres.

de Redactia Observator

la 08.10.2023, 08:12

Vezi și

Patru aeronave în care s-au aflat sute de români prinşi în infernul din Israel au aterizat noaptea trecută pe Aeroportul Otopeni. Mărturiile oamenilor sunt cutremurătoare - au simţit războiul aproape şi s-au temut în fiecare clipă pentru viaţa lor. Printre aceştia s-au aflat şi cântăreţele Raluka şi Ana Baniciu. Erau în Tel Aviv, atunci când a izbucnit războiul, şi au fost nevoite de mai multe ori să se adăpostească în buncăre.

Ana Baniciu şi Raluka, prinse în dezastrul din Israel

Raluka şi Ana Baniciu aveau bilete pentru concertul lui Bruno Mars. Peste noapte s-au trezit însă în mijlocul războiului.

Ana Baniciu: Sunteţi în linişte, şi să apreciaţi asta, pentru că noi suntem în TelAviv, aici unde de dimineaţă ne-am trezit cu o sirenă pe strada noastră. Sirena care ne anunţa că trebuie să ajungem rapid în buncăre. Nu am apucat să ajungem în buncăre, până când am auzit explozia propriu-zisă, care era în zona noastră. 

Pe acelaşi subiect

Raluka: Sună din nou sirena... exact când spuneam că ultima bombă a fost dată la 10 jumate a sunat din nou sirena şi am coborât din buncăr şi din buncăr am numărat vreo şapte sau opt bubuituri, explozii. Este cel mai îngrozitor sentiment pe care îl poţi avea.

Ana Baniciu: Am încercat să ieşim să luăm ceva de mâncare şi am auzit altă sirenă, am intrat într-.un buncăr al unui bloc, care era cel mai apropiat, ne-au deschis nişte oameni şi am intrat în alt buncăr şi stând în buncăr se auzeau efectiv exploziile.

După clipele de coşmar, azi-noapte, în jurul orei 3, fetele au ajuns în ţară, cu o aeronavă Tarom. 

"Ne-am văzut că murim toţi"

Alături de ele, alte sute de turişti români, care se aflau în Israel în momentul în care a izbucnit războiul, au ajuns acasă. Mărturiile celor care au scăpat din infern sunt cutremurătoare.

Reporter: Cum a fost doamnă experienţa?

Femeie: Neplăcută, neplăcută. Foarte neplăcută. Mulţumim lui Dumnezeu că am ajuns acasă.

Reporter: Care a fost primul instinct?

Femeie: Nu ştiu, că murim, primul instinct. Că murim.

Reporter: Ce aţi văzut?

Femeie: Copii ţipând, alergând... A fost îngrozitor, o experienţă de nedescris. Toată lumea a fugit, toată lumea urla, era dezorientată, se auzeau bombele şi rachetele cum treceau. Ne-am văzut că murim toţi în momentul când ne-a spus să ne adăpostim în buncăre, că se trage, că-s bombele detonate şi noi le-am auzit, am văzut rachetele, evident că toată lumea s-a gândit că o să moară.

Sute de români au trecut prin clipe de teroare în timpul atacurilor

Femeie: Ne duceam la aeroport şi au început alarmele să sune şi apoi s-au auzit rachetele şi ne-au băgat într-un buncăr. Apoi ne-au scos din buncăr, am stat trei minute şi ne-au băgat înapoi în buncăr, femeile plângeau. În momentul în care porneau alarmele, trebuia să te opreşti, să opreşti maşina pe dreapta, nu puteai să mai mergi, trebuia să te adăposteşti.

Femeie: Mi-a fost foarte frică, a fost odios. Noi am fost pelerini în Ţara Sfântă şi ne-am pus nădejdea în Dumnezeu şi El ne-a scos. Experienţa... tristă, repet, foarte tristă!

Înfricoşător a fost de această dată chiar şi pentru cei care locuiesc de mai mulţi ani în Ţara Sfântă şi erau deja obişnuiţi cu sunetul alarmelor.

Bărbat: M-am trezit în sunetul alarmelor. În mod normal e ceva obişnuit, aşa că m-am pus înapoi la somn, dar apoi am zis: ok, trebuie să facem ceva şi i-am promis soţiei mele că atunci când va începe ceva serios ne vom muta. Ea este din Polonia şi avem trauma oamenilor din al Doilea Război Mondial. Aşa că i-am promis că dacă se întâmplă ceva plecăm şi asta arăta ca ceva serios.

Femeie: A fost groaznic, ceva groaznic.  Am înţeles că este grav, mai rău ca niciodată, şi am luat biletele.

Alte aeronave cu români urmează să ajungă azi în ţară

Peste 200.000 de români sunt stabiliţi în Israel. Alte aeronave ar mai urma să ajungă astăzi în România. Ministerul Afacerilor Externe a emis o alertă de călătorie pentru românii aflaţi în Israel. Autorităţile îi sfătuiesc să se adăpostească în clădiri şi atunci când situaţia o să permită, să părăsească ţara.

"Totodată, reprezentanţii Celulei de Criză a MAE s-au coordonat cu autorităţile israeliene şi cu Patriarhia Română pentru gestionarea grupurilor de cetăţeni români şi de pelerini români aflaţi pe Aeroportul Ben Gurion, în vederea asigurării cazării acestora, până la identificarea unor soluţii de repatriere. MAE foloseşte acest prilej pentru a adresa mulţumiri autorităţilor israeliene pentru sprijinul oferit în vederea repatrierii în siguranţă a cetăţenilor români", se precizează într-un comunicat de presă al ministerului transmis duminică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » "Ne-am văzut că murim toţi". Mărturiile cutremurătoare ale românilor din Israel, după ce au ajuns în ţară. Printre ei, artistele Raluka şi Ana Baniciu