Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Placa uriaşă de beton care susţine Piaţa Unirii şi acoperă râul Dâmboviţa riscă să se prăbuşească. ”Este dramatic”

Pericol în centrul Capitalei! O bombă cu ceas ticăie sub Piaţa Unirii, spun arhitecţii şi inginerii cu experienţă. Placa imensă de beton care acoperă râul Dâmboviţa şi susţine Piaţa Unirii s-ar putea prăbuşi. Autorităţile ştiu situaţia de trei ani. Dar e ca la noi: când au avut bani, n-au avut timp, când au timp, nu mai au bani.

de Andre Rotaru

la 03.12.2021 , 20:54

Aşa arată, pe dedesubt, placa imensă de beton care susţine, practic, Piaţa Unirii şi acoperă râul Dâmboviţa. Imaginile sunt filmate in 2018 atunci când o echipă de la primărie a coborât ultima dată în subteran. Unul dintre cei care au participat la expertiză explică pentrui Observator cât de gravă e situaţia. 

Marius Coajă, fost director adjunct a Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic: Am văzut stâlpi degradaţi, am văzut grinzi ale construcţiei de acolo care pur şi simplu stau să cadă. 

Şi de atunci nimeni nu a mai făcut nimic. Iar planşeul de beton, construit pe vremea comuniştilor, a continuat să se degradeze. Un fost arhitect şef al Capitalei evaluează şi el situaţia. 

Vezi și

Gheorghe Pătraşcu, fost arhitect şef al Capitalei: Este dramatic. Deja a depăşit o oarecare limită a suportabilului. În momentul în care nu mai există sprijinul planşeului va ceda şi se va lăsa cu nişte efecte. Sigur probabil vor fi şi nişte victime. 

Pe acelaşi subiect

Cel mai negru scenariu

Andre Rotaru, reporter Observator: Unii dintre experţii care au stat de vorbă cu noi spun că placa este atât de sensibilă încât nici măcar nu ar fi nevoie de un seism pentru a declanşa un adevărat dezastru. În cel mai negru scenariu, părţi mari din carosabil s-ar putea surpa pur şi simplu, fără niciun avertisment.

Imaginile au fost publicate recent de fostul edil al Capitalei Gabriela Firea, care spune că avea în plan reabilitarea pasajului dar n-a mai avut timp. Actualul primar are timp. dar nu are bani

Nicuşor Dan, primarul Capitalei: Este o decizie pe care o s-o luăm împreună cu consiliul general. La prima vedere intervenţia pe care ar trebui să o facem acolo este de peste 30 de milioane de lei. Evident că vrem să facem asta dar ne trebuie bani. 

Banii ar putea veni anul viitor

Administraţia străzilor în schimb promite că va aloca bani anul viitor când vor şi începe lucrările. Ultimele lucrări de reabilitare pentru pasajul au fost efectuate în anul 2010, iar de atunci și până în prezent, ASB a efectuat doar reparații minore în regie proprie. 

Bărbat: Deci ocolim cu siguranţă. Stăm ca pe o bombă cu ceas. 

Femeie: Normal că nu o să mai circul. 

Placa şubrezită de sub Piaţa Unirii nu este singura problemă din zonă. În urmă cu mai puţin de două săptămâni, s-au desprins mai multe plăci din pasajul unirii, locul pe unde trec zilnic mii de maşini. 

Andre Rotaru Like
Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Evenimente » Placa uriaşă de beton care susţine Piaţa Unirii şi acoperă râul Dâmboviţa riscă să se prăbuşească. ”Este dramatic”