Antena Meniu Search
x

Video În Capitală, apa caldă a devenit un lux. Agentul termic ajunge în blocuri la temperaturi minime. "În casă este ca afară"

Facturi duble la întreţinere, avarii peste avarii şi un preţ uriaş al gigacaloriei. Aşa arată până în acest moment situaţia termoficării în Bucureşti. Guvernul nu i-a dat nici astăzi bani pentru încălzire primarului Nicuşor Dan, care spune că va fi nevoit să taie investiţiile la sânge în această situaţie.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 03.12.2021, 19:43

Vezi și

De când a venit frigul, mii de locuitori din cartierul Pantelimon fierb apă pentru a se spăla şi se încălzesc cu calorifere electrice sau cu aparatele de aer condiţionat. Situaţia este aceeaşi de mai bine de o lună. "Dăm drumul la apă caldă ca să vedeţi cum este. Este la fel ca apa rece. Nicio diferenţă", spune o femeie. "Nu avem nici apă caldă, nici căldură şi asta datează de când a venit frigul. Nu e de acum şi e cumplit, că s-a răcit. În casă este ca afară. Umblăm îmbrăcaţi gros, iar seara ne încălzim cu un calorifer electric. Mai facem un pic de căldură într-o singură cameră, că nu îmi permit în tot apartamentul", povesteşte Flori Năstase.

În alt apartament, o doamnă a găsit o soluţie mai ieftină de a nu dârdâi de frig. "Cât fac mâncare mă îmbrac în trening, mă îmbrac gros, pun geaca în spinare şi apoi intru în plapumă. Că nu se poate. Caloriferele? Gheaţă", arată Pletea Sanda. "Nu se poate, e ceva ... Niciodată, nici pe timpul lui Ceauşescu nu am fost cum suntem acum. Nu ştiu cât o să vină căldura că aş folosi mai mult aerul condiţionat. La pensia mea de 1.100 de lei să mai bag şi aerul condiţionat şi să le platesc şi lor căldura pe care nu mi-o dau ... Păi de mâncat ce mai mâncăm?"

Agentul termic intră în blocuri la temperaturi de 30 de grade Celsius

În unele blocuri, agentul termic ajunge, dar tot degeaba. Într-un bloc din Sectorul 2, agentul termic intră cu o temperatură de aproape 30 de grade Celsius, adică la jumătate faţă de temperatura normală. Până la ultimul etaj, agentul termic ajunge mai rece cu 10 grade Celsius. Cu toate acestea, oamenii spun că e sărbătoare când curge puţină apă călâie. "Sunt zile când nu se încălzeşte niciun pic. Poţi să o ţii să curgă trei ore că ea nu se încălzeşte. Da, uite că acum a venit apă caldă. Este, să ştii! Curge ceva apă caldă. Apă caldă, Nicule, apă caldă. Nu am mai văzut apă caldă. E, nu e atât de caldă ...", verifică Pletea Sanda. "Apa caldă a ajuns chiar un lux, un lux. Când spui că ai apă caldă ... norocosule, cum ai prins? Îţi dă o jumătate de oră şi apoi se termină. Vă spun, e groaznic, am ajuns la limită, la limită. Nu se mai poate mai mult de atât", se plânge Ion Ioneşti, preşedinte de bloc. În apartamentele din bloc, în condiţiile de faţă sunt 10, 12 grade. 

Pe acelaşi subiect

În Bucureşti, avariile sunt la ordinea zilei

Se întâmplă acest lucru pentru că avariile sunt la ordinea zilei. Avizierele blocurilor sunt pline de anunţuri ale Termoenergetica pentru întreruperea agentului termic. În tot oraşul, aproape 1.000 de blocuri erau azi fără apă caldă şi căldură. Cele mai multe sunt în sectoarele 1 şi 2. Pe lângă avarii, bucureştenii tremură şi din cauza facturilor la întreţinere. Primarul Capitalei caută soluţii pentru subvenţionarea gigacaloriei. Deocamdată, fără succes. Şi cea de-a doua întâlnire de la Palatul Victoria cu premierul a rămas fără un raspuns concret: primeşte sau nu primăria bani de la Guvern? 

"Până pe 31 decembrie, Bucureştiul nu are o nevoie urgentă. În schimb, avem o mare nevoie la începutul lunii ianuarie şi discuţia este dacă această nevoie pentru începutul lunii ianuarie o să ne fie dată în decembrie sau în ianuarie. Primăria să rămână cu această subvenţie care oricum e mare pentru ea şi Guvernul să plătească 950 de milioane de lei", a declarat Nicuşor Dan. Chiar dacă va primi banii, facturile bucureştenilor se vor dubla iarna aceasta. În cazul unui refuz din partea executivului, Nicuşor Dan spune că va trebui să aloce aproape jumătate din bugetul pe un an doar către încălzire. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » În Capitală, apa caldă a devenit un lux. Agentul termic ajunge în blocuri la temperaturi minime. "În casă este ca afară"