Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Primul român ucis de virusul West Nile, în acest sezon. Recomandarile autorităţilor şi la ce simptome trebuie să fim atenţi

Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile a confirmat primul deces în urma infectării cu virusul West Nile, în România, în 2021. Este vorba despre un bărbat de 63 de ani, din Dolj.

de Cornel Preda

la 03.09.2021 , 16:42

Tânţar care muşcă o persoană de mână Ţânţari purtători de virus West Nile au fost depistaţi în România în mai multe locuri, de la începutul verii - Shutterstock

Conform CNSCBT, de la începutul supravegherii infecţiei cu virusul West Nile, din 7 iunie 2021, s-au înregistrat 4 cazuri de infecţie cu virusul West Nile, din care la unul dintre aceste cazuri a survenit decesul. 

Un bărbat în vârstă de 63 de ani, din Dolj, a murit. Celelalte trei infecţii sunt tot ale unor persoane, din mediul urban. Este vorba despre două femei şi un bărbat, o persoană din grupa de vârstă 40-49, una din grupa de vârstă 60-69 şi o persoană în grupa de vârstă 70-79.

"În funcţie de unitatea teritorială de expunere, cazurile s-au înregistrat în judeţele Bacău (1 caz), Olt (1 caz) şi in Municipiul Bucureşti (1 caz)", a anunţat CNSCBT, la care se adaugă şi cazul bărbatului decedat din Dolj.

Articolul continuă după reclamă

Recomandarile pentru populaţie cu privire la virusul West Nile

Pe acelaşi subiect
  • sa evite expunerea la tantari, purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi,
  • sa utilizeze substante chimice repelente impotriva tantarilor,
  • sa impiedice patrunderea tantarilor in casa (prin plase de protectie la ferestre),
  • sa asigure desecarea baltilor de apa din jurul gospodariei,
  • sa indeparteze recipientele de apa statuta si gunoiul menajer din gospodarie.

Virusul West Nile a fost detectat prima dată în 1937, în Uganda. În a doua jumătate a secolului 20 virusul s-a răspândit în mai multe zone din întreaga lume. Specialiştii susţin că în principal sunt infectate păsările, dar pot apărea infecţii şi la oameni, dar şi la animale precum cai, câini, pisici, veveriţe sau iepuri. După cum multă lume ştie, oamenii se infectează cu virusul West Nile prin muşcătura unui ţânţar infectat.

Ce simptome ai după infecţia cu West Nile

Infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar.

În 80% din cazuri, persoanele infectate nu au simptome, dar în cazul în care apar febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături şi erupţii cutanate, se recomandă vizita la medic, pentru că există risc de meningită. În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.

Site-ul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile nu conţine informaţii referitoare la cazuri de infectare cu virusul West Nile pentru anul acesta şi nici pentru anul trecut, ultima raportare fiind din 2019.

Potrivit acesteia, în perioada 03.06.2019-27.11.2019 au fost inregistrate 66 cazuri de infectare cu virusul West Nile, din care 18 în Bucureşti. În acelaşi interval, la nivel naţional s-au inregistrat opt decese, unu dintre acestea fiind în Bucureşti.

Virusul West Nile a lovit puternic România în 2019

Nu este prima dată când România pare să aibă probleme din cauza infecţiilor cu virusul West Nile. Ba chiar în 2019 ţara noastră a fost lovită puternică. Atunci, în perioada 3 iunie - 27 noiembrie s-au înregistrat 66 de cazuri de infecţie la oameni, iar opt persoane au murit din cauza complicaţiilor apărute.

Atunci, cele mai multe cazuri s-au înregistrat la grupa de vârstă 60-69 de ani, 21 de infecţii, dar au fost infecţii inclusiv la două persoane din grupa de vârstă 15-19 ani. Cele opt decese au survenit la pacienţi din Călăraşi, Constanţa, Bucureşti, Buzău, Iaşi, Olt, Teleorman şi Vrancea.

Cele mai multe infectări s-au înregistrat, atunci, în Bucureşti, 18 infectări, în Călăraşi, opt infectări, şi în Constanţa, şapte infectări. 39 de bărbaţi şi 27 de femei s-au infectat, în 2019, cu teribilul virus. Specialiştii arătau, la vremea respectivă, că au fost afectate în special zonele sunt se înregistrează temperaturi mai ridicate, virusul fiind mai degrabă prezent în zonele tropicale şi, cel mult, în zonele temperate.

Cornel Preda Like

Cornel și-a descoperit pasiunea pentru jurnalism încă din anii gimnaziali, când se trezea la 5 dimineața și mergea la chioșcul de ziare pentru a face „revista presei”.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Evenimente » Primul român ucis de virusul West Nile, în acest sezon. Recomandarile autorităţilor şi la ce simptome trebuie să fim atenţi