Ţânţari purtători de virus West Nile, depistaţi în Bucureşti. Primăria Capitalei, solicitată să intervină în anumite zone ale Capitalei - surse

De Cornel Preda.
Publicat: 22.07.2021, 18:32.
Actualizat: 22.07.2021, 18:33

Ţânţari purtători ai virusului West Nile ar fi fost depistaţi recent în Bucureşti, conform unor date transmise autorităţilor sanitare, dar şi Primăriei Capitalei, care a fost solicitată să ia măsuri, mai ales în zona centrală a oraşului.

Ţânţar aşezat pe mâna unei persoane

Ţânţari purtători de virus West Nile au fost depistaţi în Bucureşti

Shutterstock

Surse din cadrul autorităţilor sanitare de la nivelul Capitalei au declarat pentru News.ro că ţânţari comuni purtători ai virusului West Nile au fost depistaţi în urmă cu câteva zile, în contextul unei monitorizări a „riscului epidemiologic arboviral”.

În ce zone au fost depistaţi ţânţari purtători de West Nile

Coform surselor citate, dată fiind zona din care au fost recoltaţi ţânţarii depistaţi ca purtători ai virusului West Nile, se impune luarea de măsuri urgente în zona Eroilor - Universitate, care include parcurile Izvor şi Cişmigiu, dar şi în alte zone verzi, o recomandare în acest sens fiind adresată Primăriei Capitalei.

Citește și:

Până la ora transmiterii ştirii, Primăria Capitalei încă nu a răspuns solicitării de a preciza ce măsuri concrete are în vedere în acest caz.

Ce simptome ai după infecţia cu West Nile

Infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar.

În 80% din cazuri, persoanele infectate nu au simptome, dar în cazul în care apar febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături şi erupţii cutanate, se recomandă vizita la medic, pentru că există risc de meningită. În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.

Site-ul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile nu conţine informaţii referitoare la cazuri de infectare cu virusul West Nile pentru anul acesta şi nici pentru anul trecut, ultima raportare fiind din 2019.

Potrivit acesteia, în perioada 03.06.2019-27.11.2019 au fost inregistrate 66 cazuri de infectare cu virusul West Nile, din care 18 în Bucureşti. În acelaşi interval, la nivel naţional s-au inregistrat opt decese, unu dintre acestea fiind în Bucureşti.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.