Nicuşor Dan confirmă prezenţa ţânţarilor purtători de virus West Nile, în Bucureşti. "Există ţânţarul, dar nu există persoane îmbolnăvite"
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a confirmat existenţa în Bucureşti a ţânţarilor purtători de virus West Nile, însă spune că situaţia este sub monitorizare şi că s-au luat deja măsuri.
- Prezenţa virusului a fost confirmată de Institutul Cantacuzino
- Primăria a anunţat că tratamentele de combatere a insectelor vor fi intensificate
Ţânţari purtători ai virusului West Nile au fost depistaţi recent în Bucureşti, conform unor date transmise autorităţilor sanitare, dar şi Primăriei Capitalei, care a fost solicitată să ia măsuri, mai ales în zona centrală a oraşului.
Primăria Capitalei a anunţat că va intensifica tratamentele de dezinsecţie, după ce în Bucureşti au apărut ţânţari purtători ai virusului West Nile, informaţie confirmată şi de primarul Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă, vineri.
Prezenţa virusului a fost confirmată de Institutul Cantacuzino, care monitorizează în mod constant populaţia de ţânţari din Capitală. Primăria a anunţat că tratamentele de combatere a insectelor vor fi intensificate în parcurile Izvor şi Cişmigiu, dar şi în zonele Eroilor şi Universitate. De aici au fost recoltate cele două probe pozitive.
Nicuşor Dan, despre prezenţa ţânţarilor purtători de virus West Nile în Bucureşti
"Tocmai pentru că au fost întârzieri, ritmul pentru tratament va fi mai mare. În anii trecuţi erau 7 tratamente pentru ţânţari, acum se vor face 14 şi acum suntem la al 5-lea.
Atât Institutul Cantacuzino cât şi noi avem acele capcane pentru ţânţari care ne pot spune care sunt speciile care circulă în anumite zone ale Bucureştiului şi faţă de sesizările de la Institut privind zona Eroilor şi zona Crângaşi, am identificat acolo.
Există ţânţarul, da, dar nu există persoane îmbolnăvite. Ca să fim precişi.
Această monitorizare este permanentă şi atâta timp cât populaţia persistă, tratamentul este intens pe ei.
Au fost 2 constatări, una in zona Crângaşi, una la Eroilor. În fiecare din aceste zone am fost preponderent pe parcuri, de exemplu în Cişmigiu şi zonele adiacente. Asta a început deja de alaltaieri", a declarat Nicuşor Dan.
Ce simptome ai după infecţia cu West Nile
Infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar.
În 80% din cazuri, persoanele infectate nu au simptome, dar în cazul în care apar febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături şi erupţii cutanate, se recomandă vizita la medic, pentru că există risc de meningită. În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.
Site-ul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile nu conţine informaţii referitoare la cazuri de infectare cu virusul West Nile pentru anul acesta şi nici pentru anul trecut, ultima raportare fiind din 2019.
Potrivit acesteia, în perioada 03.06.2019-27.11.2019 au fost inregistrate 66 cazuri de infectare cu virusul West Nile, din care 18 în Bucureşti. În acelaşi interval, la nivel naţional s-au inregistrat opt decese, unu dintre acestea fiind în Bucureşti.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰