Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Adio, paie şi tacâmuri de plastic! Uniunea Europeană vrea să elimine plasticul din magazine

Beţişoarele de cafea, paiele şi tacâmurile din plastic ar putea dispărea complet din vieţile noastre. Uniunea Europeană vrea să le interzică şi să le înlocuiască rapid cu produse din materiale biodegradabile.

de Redactia Observator

la 29.05.2018 , 22:56

Beţişoarele de cafea, paiele şi tacâmurile din plastic ar putea dispărea complet din vieţile noastre. Uniunea Europeană vrea să le interzică şi să le înlocuiască rapid cu produse din materiale biodegradabile. Altfel, poluarea ne va sufoca: în 2050, am putea avea în mări şi oceane mai multe gunoaie decât peşti.

La Prundu, în judeţul Argeş se vede uşor cât de gravă este problema poluării cu plastic în România. Suntem pe ultimul loc în Europa la reciclare şi vedem asta la tot pasul.

Pet, beţişor de cafea, cuţit, aceste plastice sunt extrem de nocive atât pentru sănătatea noastră, cât şi pentru a mediului înconjurător. Aruncate la voia întâmplării, creează adevăraţi munţi de gunoaie.

Vezi și

Interzicerea plasticului a devenit deja subiect de importanţă globală. Uniunea Europeană propune eliminarea definitivă de pe piaţă a produselor pentru care există alternative la preţuri accesibile. Mai exact a paharelor, tacâmurilor şi farfuriilor de unică folosinţă, a paielor şi a beţişoarele de cafea. Mare parte din acestea ajung în final în mările şi oceanele lumii.

În total, sunt 320 de milioane de tone de plastic care ne distrug planeta anual. Groapa de gunoi din Pacific a ajuns de trei ori mai mare decât suprafaţa Franţei

Carla Donciu, reprezentant ONG GreenPeace:

Marea problemă a plasticului este că se degradează într-un timp extrem de lung, între câteva sute şi câteva mii de ani! Rămân acele microparticule care poluează apa, aerul şi solul şi pe care le reingerăm apoi sub formă de mâncare şi apă!

Fiecare ţară din Uniunea Europeană trebuie să recicleze 90 la sută din sticlele de plastic. Măsurile ar trebui implementate până în anul 2025.

Mihai Ţurcanu, europarlamentar:

În raport este precizat clar că se doreşte interzicerea importurilor cu materiale plastice din China, ţară care generează cele mai multe deşeuri!

Soluţii există şi chiar sunt aplicate cu succes şi în ţara noastră - de la vasele tradiţionale de lut, până la cele abia inventate. La Deva, spre exemplu, burgerii dintr-un restaurant sunt serviţi în... farfurii comestibile, realizate din tărâţe de grâu. Alţii încearcă să recicleze inclusiv uleiul de masă.

De la 1 ianuarie 2018, pungile de plastic subţiri vor fi interzise în România.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Evenimente » Adio, paie şi tacâmuri de plastic! Uniunea Europeană vrea să elimine plasticul din magazine