Antena Meniu Search
x

Armele avansate ajung mai repede în Ucraina decât instrucțiunile de folosire. Soldații apelează chiar la Google Translate

Armele puternice trimise de Occident ajung în Ucraina mai repede decât informaţiile despre cum trebuie folosite, relatează The New York Times. Câțiva soldați ucraineni au recunoscut că apelează și la Google Translate pentru a înţelege cum să utilizeze anumite echipamente militare. Chiar dacă există instructaje, nu toți soldații ajung să fie învățați la timp cum să foloseasă instrumentele. Război Rusia - Ucraina, ziua 105 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 08.06.2022, 17:31

Armele avansate ajung mai repede în Ucraina decât instrucțiunile de folosire. Soldații apelează chiar la Google Translate
Armele avansate ajung mai repede în Ucraina decât instrucțiunile de folosire. Soldații apelează chiar la Google Translate - Profimedia

De când Rusia a invadat Ucraina, statele membre NATO au îmbunătățit arsenalul Kievului cu instrumente din ce în ce mai sofisticate. Alte arme sunt pe cale să ajungă, cum ar fi sistemele avansate de rachete promise de Statele Unite și Marea Britanie. Cu toate acestea instruirea soldaților pentru a folosi aceste echipamente militare a devenit un obstacol tot mai mare. O trăiește zilnic pe pielea lui sergentul Dmitro Pisanka. Echipa sa operează un tun antitanc vechi, camuflat, în sudul Ucrainei.

Tunul acestora a primit separat un dispozitiv modern de țintire, asemănător unor ochelari de realitate virtuală. Dacă datele acestuia sunt citite corect, ucrainenii ar avea calculele necesare pentru a trage eficient în pozițiile rușilor. Dar, erorile sunt frecvente în haosul luptelor.

În urmă cu o lună, unitatea sa de artilerie, aflată în prima linie, a primit un instrument militar avansat: un telemetru cu laser, de înaltă tehnologie, furnizat de Occident, pentru a ajuta la țintire. Însă nimeni nu știe cum să-l folosească. ”Este ca și cum ai primi un iPhone 13 și poți doar să dai apeluri telefonice”, a povestit exasperat sergentul Pisanka.

Echipamentul, numit JIM LR (Long-Range Multifunction Infrared Binocular), este ca un binoclu de ultimă generație și cel mai probabil face parte din tranșa de echipamente furnizată de Statele Unite, a explicat sergentul Pisanka.

Pe acelaşi subiect

Părea o modalitate perfectă de a îmbunătăți eficacitatea tunului antitanc, construit în 1985. Cu ajutorul său poți vedea țintele pe timp de noapte și poți afla distanța la care se află, traiectoria și coordonatele GPS. Unii soldați au fost instruiți suficient pentru a putea folosi acest instrument, dar după ce militarii au fost rotiți, cei noi, veniți recent, nu știu să-l folosească. ”Am încercat să învăț cum să-l folosesc citind manualul în engleză și folosind Google Translate pentru a înțelege”, a recunoscut sergentul Pisanka. 

Armele în care ucrainenii își pun speranțele pentru o victorie asupra rușilor

Luni, Marea Britanie a promis că va trimite Ucrainei lansatoare mobile de rachete multiple, cu o precizie mai bună și cu rază de acțiune mai mare, peste dotarea actuală a artileriei ucrainene. În urmă cu câteva zile și președintele Biden s-a angajat să trimită arme similare. Cele mai avansate arme ale Ucrainei sunt concentrate în Donbas, unde rușii atacă de la est, nord și sud, încercând să prindă forțele ucrainene într-un buzunar pe principalul front estic. Aici se duc lupte aprige, în special în orașul Severodonețk.

În weekend, trupele ucrainene au recâștigat teren în oraș, potrivit analiștilor occidentali și oficialilor ucraineni. Luni, ucrainenii au fost forțați să se retragă din nou, în timp ce armata rusă și-a intensificat atacul de artilerie. Miercuri, guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Gaidai a transmis că forţele ucrainene ar putea fi nevoite să se retragă pe poziţii mai bune în Severodoneţk, însă nu vor ceda acest oraş.

Liderii ucraineni au intensificat în ultima lună solicitările către Occident de a primi arme și echipamentede ultimă generație. Și-au pus speranțele de victorie în rachete ghidate antitanc, obuziere și rachete ghidate prin satelit. Însă pe lângă nevoia de arme, soldații trebuie să știe și cum să le folosească.

Fără o pregătire adecvată, cazul sergentului Pisanka ar putea deveni unul generalizat. Analiștii se tem că acest lucru ar putea fi un nou eșec al Statelor Unite după cazul armatei afgane. Echipamentele trimise soldaților afgani nu au putut fi întreținute în absența unui sprijin logistic masiv. ”Ucrainenii sunt dornici să aibă echipamente occidentale, dar este nevoie de pregătire pentru a le menține. Nu este ușor să grăbești unele lucruri”, a explicat Michael Kofman, director la un institut de cercetare din Arlington, Virginia.

Statele Unite și alte țări NATO au antrenat armata ucraineană în ultimii ani, dar nu au fost luate în calcul multe dintre armele avansate pe care le trimit acum Kievului. Din 2015 până la începutul acestui an, instructorii americani au antrenat peste 27.000 de soldați ucraineni la Centrul de antrenament Yavoriv de lângă Liov. Când Rusia a invadat în februarie, în Ucraina erau peste 150 de consilieri militari americani, dar aceștia au fost retrași.

De la începutul războiului, Statele Unite au promis un ajutor de aproximativ 54 de miliarde de dolari pentru Ucraina și au furnizat o mare cantitate de arme și echipamente. Cel mai recent pachet a inclus lansatoare mobile de rachete HIMARS, o decizie criticată vehement de Kremlin.

Pentru a evita o confruntare directă cu Rusia, administrația Biden a refuzat până acum să trimită înapoi în Ucraina consilieri militari pentru a ajuta la pregătirea forțelor ucrainene. În schimb, s-a bazat pe programe de antrenament în afara țării. Acest lucru a pus o presiune enormă asupra soldaților ucraineni. Sergentul Andrii Mikita era membru al poliției de frontieră înainte de război, după invazie a fost antrenat rapid de consilieri NATO cum să folosească deja celebrele arme antitanc NLAW.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Armele avansate ajung mai repede în Ucraina decât instrucțiunile de folosire. Soldații apelează chiar la Google Translate