Meniu LIVE
Search
x

Avans important al Armatei Ruse în Donbas. Înaintează spre Lisichansk din două direcții din sud. Putin l-ar fi înlocuit pe ”măcelarul din Siria”

De Redactia Observator la 22.06.2022, 14:41

Avans important al Armatei Ruse în Donbas, în ultimele 24 de ore. Forțele ruse au reușit pe 21 iunie mai multe progrese la sud-est de Severodonețk și ar putea ataca Lisichansk în zilele următoare, se arată în cea mai recentă analiză a grupului de experți de la Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War). Rușii au reușit să traverseze râul Siverski Doneț și înaintează spre Lisichansk din două direcții din sud, localitatea Zolote este în pericol să fie încercuită. Război Rusia - Ucraina, ziua 119 LIVE TEXT

Reclamă
Avans important al Armatei Ruse în Donbas. Înaintează spre Lisichansk din două direcții din sud. Putin l-ar fi înlocuit pe ”măcelarul din Siria”

Avans important al Armatei Ruse în Donbas. Înaintează spre Lisichansk din două direcții din sud. Putin l-ar fi înlocuit pe ”măcelarul din Siria” - Profimedia

Rușii avansează cu succes spre Lisichansk dinspre sud, amenințând apărarea ucraineană. Forțele ruse vor ataca cel mai probabil periferia orașului Lisichansk săptămâna viitoare. Acest avans al rușilor este un eșec clar al apărării ucrainene din zona Severodonețk-Lisichansk. Însă pentru a captura Lisichansk, rușii vor duce bătălii îndelungate, similare luptelor pentru fiecare stradă de la Mariupol și Severodonețk, o tactică pentru a provoca cât mai multe pierderi și pagube.

Reclamă

Statul Major ucrainean a confirmat că forțele ruse au capturat total Pidlisne, Myrna Dolyna și Ustynivka și parțial Bila Hora, toate localitățile sunt situate pe malul vestic al râului Siverski Doneț și se află pe o rază de 10 km la sud de Lisichansk. Imagini geolocalizate arată că forțele ruse au cucerit zone din localitatea Toshkivka, aflată la est de autostrada Lisichansk-Hirske. În plus, rușii au reușit parțial și un atac asupra localității Hirske și cel mai probabil vor încerca o încercuire a satului Zolote. 

”Trupele ruseşti au cucerit localităţile Toshkivka, Pidlisne și Myrna Dolyna după ce au reuşit să traverseze râul Siverski Doneț la sud-vest de Severodonețk. Satul Zolote este acum în pericol să fie încercuit” a scris pe Twitter Oleksiy Sorokin, jurnalist la The Kyiv Independent.

Statul Major ucrainean a anunțat că a respins atacurile rusești asupra a două localități, de la periferia  de sud-est a Severodonețkului, Syrotyne și Voronove. În continuare se duc lupte la Uzina chimică Azot din Severodonețk. Totodată rușii au continuat să lanseze atacuri asupra așezărilor de-a lungul autostrăzii Lisichansk-Bakhmut pentru a distruge liniile de comunicații terestre ale ucrainenilor. Forțele ruse au atacat Mykolaivka și au capturat Vrubivka, ambele localități sunt adiacente autostrăzii.

Pe acelaşi subiect
Reclamă

Forțele ruse au lansat și atacuri la sol împotriva localităților Vershina și Semyhirya, la aproximativ 12 km și 17 km sud de Bakhmut. Rușii trebuie să controleze autostrada respectivă pentru a întrerupe comunicațiile ucrainene prin Siversk către Lisichansk. Însă se confruntă cu pierderi semnificative în operațiunile aflate în desfășurare în Lugansk, potrivit ISW. 

Operațiunile rusești de-a lungul axei Izium-Sloviansk rămân în mare parte blocate din cauza luptelor din jurul Severodonețk unde au fost suplimentate trupe. Statul Major ucrainean a anunțat că rușii au lansat atacuri terestre fără succes împotriva localităților Bohorodychne și Dolyna (la nord de Sloviansk) și nu au încercat să desfășoare operațiuni ofensive în zona Lîman.

Direcția de Comunicații Strategice a Ucrainei a relatat că forțele ruse mută mai multe unități de cartier general de pe linia frontului din zonele Izium și Lîman la Svatove și Horoshe, la doar 30-40 km est de Severodonețk și Popasna. Asta poate complica și mai mult rutele logistice rusești și gestionarea trupelor la Izium și Lîman și indică faptul că aceste unități se pot muta în continuare pe axa Severodonețk. Forțele ruse au construit un pod de pontoane în Kupyansk, care ar putea îmbunătăți rutele de aprovizionare către Svatove.

În sud, potrivit ISW  ”forțele ruse au recucerit cel mai probabil malul de est al râului Inhuleț”, respingând ofensiva ucraineană de la nord de Herson. Forțele ucrainene au lovit poziții rusești pe Insula Șerpilor din Marea Neagră, care ar putea distruge fortificațiile și echipamentele rusești de pe insulă. ISW nu poate confirma variantele ucrainene și rusești cu privire la rezultatele atacului.

Generalul Alexander Dvornikov, înlocuit de Serghei Surovikin. Ghenadi Zhidko, noul comandant al operațiunilor ruse în Ucraina

Kremlinul l-a înlocuit recent pe comandantul forțelor aeriene ruse și ar putea fi în plin proces de remaniere radicală a structurii de comandă responsabilă de războiul din Ucraina. Asta arată o posibilă epurare a ofițerilor superiori acuzați de eșecurile din Ucraina. Mai multe instituții ruse au confirmat că actualul șef al Statului Major al Districtului Militar Central, generalul colonel Mihail Teplinski îl va înlocui pe actualul comandant al forțelor aeriene ruse, generalul colonel Andrei Serdiukov. Citește aici cine este "măcelarul din Siria", generalul Alexander Dvornikov.

Surse ucrainene au anunțat pe 17 iunie că Putin l-a concediat pe Serdiukov pentru deciziile proaste din timpul invaziei și pentru pierderile mari suferite de ruși în rândul parașutistilor. Circulă și informații contradictorii cu privire la înlocuirea actualului comandant al Districtului Militar de Sud - comandantul general al invaziei din Ucraina - generalul Alexander Dvornikov, potrivit ISW.

Un ofițer rus în rezervă, Oleg Marzoev, a anunțat pe 21 iunie că generalul Serghei Surovikin, actualul comandant al Forțelor Aerospațiale Ruse, va fi numit în funcția de comandant al Districtului Militar de Sud, înlocuindu-l pe Alexander Dvornikov. Grupul de jurnaliști de investigație Bellingcat relata pe 17 iunie că Vladimir Putin plănuia să-l înlocuiască pe Dvornikov pentru că este alcoolic iar soldații nu au încredere în el. Grupul de Informații privind Conflictele (CIT) relata pe 19 iunie că Putin l-a înlocuit pe Dvornikov cu generalul-colonel Ghenadi Zhidko, șeful Direcției Militaro-Politice a Forțelor Armate Ruse.

O pagină de socializare a trupelor aeriene ruse neoficială, dar urmărită la scară largă, a relatat în schimb că Dvornikov a fost promovat și că Serdiukov l-a înlocuit. Însă este foarte puțin probabil ca această afirmație să fie adevărată, având în vedere că surse pro-Kremlin au anunțat retragerea lui Serdiukov. ISW nu poate verifica în mod independent aceste informații. 

Cu toate acestea, dacă aceste relatări sunt corecte, fostul comandant al Forțelor Aerospațiale, Surovikin l-a înlocuit pe Dvornikov (forțat să se retragă) în funcția de comandant al Districtului Militar de Sud, dar Zhidko a fost numit comandant al operațiunilor ruse în Ucraina, deși nu are direct sub comandă trupe de luptă în rolul său permanent. 

Zhidko conduce în prezent corpul Ministerului rus al Apărării responsabil de menținerea moralului și controlului ideologic în cadrul armatei ruse. Comandantul Districtului Militar de Sud Dvornikov a fost alegerea firească pentru a conduce operațiunile Rusiei în Ucraina după eșecul în cucerirea Kievului, deoarece majoritatea operațiunilor ofensive rusești au loc în zona de responsabilitate a Districtului Militar de Sud. 

Numirea unui comandant separat în Districtul Militar de Sud și înlocuirea comandantului în mijlocul unor operațiuni de luptă majore este un pas drastic care ar indica o criză severă în cadrul înaltului comandament rus și, eventual, o epurare din partea Kremlinul. Astfel de rotații drastice în cadrul armatei ruse, dacă sunt reale, nu sunt acțiunile unei armate aflate în pragul unui succes major și indică problemele din partea Kremlinului în conducerea războiului. 

Supraviețuitorii de pe nava Moscova refuză să fie trimiși în luptă din nou. Pierderi majore pentru ruși

Ziarul rus de opoziție Novaya Gazeta a publicat un apel din partea părinților celor 49 de marineri recruți supraviețuitori în urma scufundării crucișătorului Moscova, cerând Procuraturii Militare din Sevastopol, Comitetului Mamelor Soldaților și Comisarului pentru Drepturile Omului să înceteze imediat detașarea membrilor echipajului în războiul din Ucraina.

Comandanții ruși nu i-ar fi trimis acasă pe militarii supraviețuitori după scufundarea navei, aceștia urmând să fie trimiși din nou în acțiune pe 30 iunie. Supraviețuitorii refuză să participe la alte misiuni, sunt staționați în prezent pe o navă veche Ladnyi, care nu ar fi aptă pentru luptă. Direcția de Informații Militare Ucrainene (GUR) a relatat că forțele ruse au amenințat familiile marinarilor că vor fi trimiși în judecată și vor pierde orice beneficiu financiar dacă critică operațiunile militare din Ucraina. 

Forțele ruse continuă să se confrunte cu provocări legate de personal și angajează militari nepregătiți pentru războiul din Ucraina. BBC Rusia a relatat pe 20 iunie că noii recruți ruși primesc doar 3- 7 zile de pregătire înainte de a fi trimiși în zone active de război de pe linia frontului. BBC susține că voluntari din armata rusă convențională, unități ale Rosgvardia și mercenari din Grupul Wagner au devenit principala forță de asalt a Rusiei, în locul unităților militare convenționale.

Unitățile ruse din estul Ucrainei suferă din cauza infanteriei reduse ca număr, motiv pentru care nici nu pot cuceri teren urban. Armata rusă oferă stimulente financiare substanțiale pentru a atrage noi recruți, fără a ține cont din ce în ce mai mult de vârstă, sănătate, cazier și alte calificări. Statul Major ucrainean a relatat pe 21 iunie că unitățile forțelor aeropurtate rusești sunt forțate să recruteze ofițeri în rezervă pentru contracte pe termen scurt de trei luni din cauza pierderilor semnificative, iar BBC susține că Ministerul rus al Apărării se oferă să plătească împrumuturile și datoriile voluntarilor pentru a atrage noi recruți.

Reclamă

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Citește și
Război Rusia - Ucraina, ziua 122 LIVE TEXT. Orașul Severodonețk este complet ocupat. Rușii au intrat în Lisichansk
Stiri externe• acum 2 ore
Foto
Război Rusia - Ucraina, ziua 122 LIVE TEXT. Orașul Severodonețk este complet ocupat. Rușii au intrat în Lisichansk
Război Rusia - Ucraina, ziua 122 LIVE TEXT. Orașul Severodonețk este complet ocupat. Rușii au intrat în Lisichansk
recomandari pe a1.ro
O tânără și-a cumpărat o rochie de pe internet, dar când a primit coletul a încremenit. Peste ce a putut să dea
O tânără și-a cumpărat o rochie de pe internet, dar când a primit coletul a încremenit. Peste ce a putut să dea
Medvedev îi acuză pe politicienii români că vor să creeze "o nouă Românie Mare" și amenință cu consecințe pentru R. Moldova
Stiri externe• azi la 17:30
Medvedev îi acuză pe politicienii români că vor să creeze "o nouă Românie Mare" și amenință cu consecințe pentru R. Moldova
Medvedev îi acuză pe politicienii români că vor să creeze "o nouă Românie Mare" și amenință cu consecințe pentru R. Moldova
PARTENERI
Cine este, de fapt, viitoarea soţie a lui George Simion. Dana Budeanu: “Are 24 de ani şi lucrează deja în Parlament”
Fanatik.ro
Cine este, de fapt, viitoarea soţie a lui George Simion. Dana Budeanu: “Are 24 de ani şi lucrează deja în Parlament”
Cine este, de fapt, viitoarea soţie a lui George Simion. Dana Budeanu: “Are 24 de ani şi lucrează deja în Parlament”
Trei zodii vor domina lumea în următorii cinci ani. Norocul li se schimbă din vară acestor nativi
spynews.ro
Trei zodii vor domina lumea în următorii cinci ani. Norocul li se schimbă din vară acestor nativi
Trei zodii vor domina lumea în următorii cinci ani. Norocul li se schimbă din vară acestor nativi
Marii fugari ai României. Cât de departe sunt și ce spun autoritățile că fac pentru aducerea celor 19 în țară
libertatea.ro
Marii fugari ai României. Cât de departe sunt și ce spun autoritățile că fac pentru aducerea celor 19 în țară
Marii fugari ai României. Cât de departe sunt și ce spun autoritățile că fac pentru aducerea celor 19 în țară
Horoscopul zilei de 25 iunie 2022. Fecioarele trebuie să fie sincere. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine
Horoscopul zilei de 25 iunie 2022. Fecioarele trebuie să fie sincere. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 iunie 2022. Fecioarele trebuie să fie sincere. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Ce salariu lunar primește David Popovici. Cu cât îl plătește CS Dinamo, din bani publici, pe noul fenomen din sportul românesc
GSP
Ce salariu lunar primește David Popovici. Cu cât îl plătește CS Dinamo, din bani publici, pe noul fenomen din sportul românesc
Ce salariu lunar primește David Popovici. Cu cât îl plătește CS Dinamo, din bani publici, pe noul fenomen din sportul românesc
Procedură de infringement împotriva României pentru depozitele cu deșeuri periculoase. Ruskii Aluminium a lăsat în urmă hectare cu reziduuri toxice
Ziare.com
Procedură de infringement împotriva României pentru depozitele cu deșeuri periculoase. Ruskii Aluminium a lăsat în urmă hectare cu reziduuri toxice
Procedură de infringement împotriva României pentru depozitele cu deșeuri periculoase. Ruskii Aluminium a lăsat în urmă hectare cu reziduuri toxice
Vârsta ideală pentru a deveni tată, potrivit studiilor. Cum se schimbă fertilitatea bărbaților după acest prag
Useit
Vârsta ideală pentru a deveni tată, potrivit studiilor. Cum se schimbă fertilitatea bărbaților după acest prag
Vârsta ideală pentru a deveni tată, potrivit studiilor. Cum se schimbă fertilitatea bărbaților după acest prag
O pată solară enormă îndreptată către Pământ și-a dublat mărimea în 24 de ore. Ce efecte ar putea avea pe planetă
Useit
O pată solară enormă îndreptată către Pământ și-a dublat mărimea în 24 de ore. Ce efecte ar putea avea pe planetă
O pată solară enormă îndreptată către Pământ și-a dublat mărimea în 24 de ore. Ce efecte ar putea avea pe planetă
Greve ale echipajelor de cabină Ryanair. ”Nu avem voie nici să luăm o sticlă de apă în timpul zborului”
Wall Street
Greve ale echipajelor de cabină Ryanair. ”Nu avem voie nici să luăm o sticlă de apă în timpul zborului”
Greve ale echipajelor de cabină Ryanair. ”Nu avem voie nici să luăm o sticlă de apă în timpul zborului”
Mai ai prin pod așa ceva? Iată cât valoreză un pick-up pe care toți românii îl aveau în anii `70
redactia.ro
Mai ai prin pod așa ceva? Iată cât valoreză un pick-up pe care toți românii îl aveau în anii `70
Mai ai prin pod așa ceva? Iată cât valoreză un pick-up pe care toți românii îl aveau în anii `70
Cinci lecţii de viaţă pe care ni le reamintesc cărțile Agathei Christie
9am
Cinci lecţii de viaţă pe care ni le reamintesc cărțile Agathei Christie
Cinci lecţii de viaţă pe care ni le reamintesc cărțile Agathei Christie
Camera de lux în care va sta Elena Udrea în închisoare. Condiții mai bune decât în azile sau spitale..
bzi.ro
Camera de lux în care va sta Elena Udrea în închisoare. Condiții mai bune decât în azile sau spitale..
Camera de lux în care va sta Elena Udrea în închisoare. Condiții mai bune decât în azile sau spitale..
Diletta Leotta, fotografie rară alături de mama sa. Asemănarea dintre cele două este izbitoare
tvhappy.ro
Diletta Leotta, fotografie rară alături de mama sa. Asemănarea dintre cele două este izbitoare
Diletta Leotta, fotografie rară alături de mama sa. Asemănarea dintre cele două este izbitoare
Primele imagini cu fiul lui Pepe! Artistul a devenit tată de băiat și le-a făcut cunoștință fiicelor sale cu Pepe Jr.
Kudika
Primele imagini cu fiul lui Pepe! Artistul a devenit tată de băiat și le-a făcut cunoștință fiicelor sale cu Pepe Jr.
Primele imagini cu fiul lui Pepe! Artistul a devenit tată de băiat și le-a făcut cunoștință fiicelor sale cu Pepe Jr.
Lumea în 2040. Cinci scenarii majore
money.ro
Lumea în 2040. Cinci scenarii majore
Lumea în 2040. Cinci scenarii majore
RECOMANDĂRI
Război Rusia - Ucraina, ziua 122 LIVE TEXT. Rachete ruseşti trase din Marea Neagră au lovit baza militară Iavoriv din vestul Ucrainei
Update

Război Rusia - Ucraina, ziua 122 LIVE TEXT. Rachete ruseşti trase din Marea Neagră au lovit baza militară Iavoriv din vestul Ucrainei

Război Rusia - Ucraina, ziua 122. Ruşii au reuşit în sfârşit să cucerească micuţul oraş Severodoneţk după...

Publicat la ora 14:12
Război Rusia - Ucraina, ziua 122 LIVE TEXT. Rachete ruseşti trase din Marea Neagră au lovit baza militară Iavoriv din vestul Ucrainei
Reacţia Departamentului de Stat după decizia Curţii Supreme privind avortul: "SUA inteţionează să susţină în continuare drepturile la sănătatea reproductivă"

Reacţia Departamentului de Stat după decizia Curţii Supreme privind avortul: "SUA inteţionează să susţină în continuare drepturile la sănătatea reproductivă"

Publicat la ora 09:03
Reacţia Departamentului de Stat după decizia Curţii Supreme privind avortul: "SUA inteţionează să susţină în continuare drepturile la sănătatea reproductivă"
Polonia şi Ucraina cresc producţia de cărbune termic, cel mai poluant combustibil fosil, pregătindu-se pentru lunile de iarnă

Polonia şi Ucraina cresc producţia de cărbune termic, cel mai poluant combustibil fosil, pregătindu-se pentru lunile de iarnă

Publicat la ora 08:37
Polonia şi Ucraina cresc producţia de cărbune termic, cel mai poluant combustibil fosil, pregătindu-se pentru lunile de iarnă
Imagine ilustrativă

Guvernul francez vrea înscrierea dreptului la avort în Constituţie: ”O femeie moare la fiecare nouă minute"

Publicat la ora 16:15
Guvernul francez vrea înscrierea dreptului la avort în Constituţie: ”O femeie moare la fiecare nouă minute"