Antena Meniu Search
x

Avans important al Armatei Ruse în Donbas. Înaintează spre Lisichansk din două direcții din sud. Putin l-ar fi înlocuit pe ”măcelarul din Siria”

Avans important al Armatei Ruse în Donbas, în ultimele 24 de ore. Forțele ruse au reușit pe 21 iunie mai multe progrese la sud-est de Severodonețk și ar putea ataca Lisichansk în zilele următoare, se arată în cea mai recentă analiză a grupului de experți de la Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War). Rușii au reușit să traverseze râul Siverski Doneț și înaintează spre Lisichansk din două direcții din sud, localitatea Zolote este în pericol să fie încercuită. Război Rusia - Ucraina, ziua 119 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 22.06.2022, 14:41

Avans important al Armatei Ruse în Donbas. Înaintează spre Lisichansk din două direcții din sud. Putin l-ar fi înlocuit pe ”măcelarul din Siria”
Avans important al Armatei Ruse în Donbas. Înaintează spre Lisichansk din două direcții din sud. Putin l-ar fi înlocuit pe ”măcelarul din Siria” - Profimedia

Rușii avansează cu succes spre Lisichansk dinspre sud, amenințând apărarea ucraineană. Forțele ruse vor ataca cel mai probabil periferia orașului Lisichansk săptămâna viitoare. Acest avans al rușilor este un eșec clar al apărării ucrainene din zona Severodonețk-Lisichansk. Însă pentru a captura Lisichansk, rușii vor duce bătălii îndelungate, similare luptelor pentru fiecare stradă de la Mariupol și Severodonețk, o tactică pentru a provoca cât mai multe pierderi și pagube.

Statul Major ucrainean a confirmat că forțele ruse au capturat total Pidlisne, Myrna Dolyna și Ustynivka și parțial Bila Hora, toate localitățile sunt situate pe malul vestic al râului Siverski Doneț și se află pe o rază de 10 km la sud de Lisichansk. Imagini geolocalizate arată că forțele ruse au cucerit zone din localitatea Toshkivka, aflată la est de autostrada Lisichansk-Hirske. În plus, rușii au reușit parțial și un atac asupra localității Hirske și cel mai probabil vor încerca o încercuire a satului Zolote. 

”Trupele ruseşti au cucerit localităţile Toshkivka, Pidlisne și Myrna Dolyna după ce au reuşit să traverseze râul Siverski Doneț la sud-vest de Severodonețk. Satul Zolote este acum în pericol să fie încercuit” a scris pe Twitter Oleksiy Sorokin, jurnalist la The Kyiv Independent.

Statul Major ucrainean a anunțat că a respins atacurile rusești asupra a două localități, de la periferia  de sud-est a Severodonețkului, Syrotyne și Voronove. În continuare se duc lupte la Uzina chimică Azot din Severodonețk. Totodată rușii au continuat să lanseze atacuri asupra așezărilor de-a lungul autostrăzii Lisichansk-Bakhmut pentru a distruge liniile de comunicații terestre ale ucrainenilor. Forțele ruse au atacat Mykolaivka și au capturat Vrubivka, ambele localități sunt adiacente autostrăzii.

Pe acelaşi subiect

Forțele ruse au lansat și atacuri la sol împotriva localităților Vershina și Semyhirya, la aproximativ 12 km și 17 km sud de Bakhmut. Rușii trebuie să controleze autostrada respectivă pentru a întrerupe comunicațiile ucrainene prin Siversk către Lisichansk. Însă se confruntă cu pierderi semnificative în operațiunile aflate în desfășurare în Lugansk, potrivit ISW. 

Operațiunile rusești de-a lungul axei Izium-Sloviansk rămân în mare parte blocate din cauza luptelor din jurul Severodonețk unde au fost suplimentate trupe. Statul Major ucrainean a anunțat că rușii au lansat atacuri terestre fără succes împotriva localităților Bohorodychne și Dolyna (la nord de Sloviansk) și nu au încercat să desfășoare operațiuni ofensive în zona Lîman.

Direcția de Comunicații Strategice a Ucrainei a relatat că forțele ruse mută mai multe unități de cartier general de pe linia frontului din zonele Izium și Lîman la Svatove și Horoshe, la doar 30-40 km est de Severodonețk și Popasna. Asta poate complica și mai mult rutele logistice rusești și gestionarea trupelor la Izium și Lîman și indică faptul că aceste unități se pot muta în continuare pe axa Severodonețk. Forțele ruse au construit un pod de pontoane în Kupyansk, care ar putea îmbunătăți rutele de aprovizionare către Svatove.

În sud, potrivit ISW  ”forțele ruse au recucerit cel mai probabil malul de est al râului Inhuleț”, respingând ofensiva ucraineană de la nord de Herson. Forțele ucrainene au lovit poziții rusești pe Insula Șerpilor din Marea Neagră, care ar putea distruge fortificațiile și echipamentele rusești de pe insulă. ISW nu poate confirma variantele ucrainene și rusești cu privire la rezultatele atacului.

Generalul Alexander Dvornikov, înlocuit de Serghei Surovikin. Ghenadi Zhidko, noul comandant al operațiunilor ruse în Ucraina

Kremlinul l-a înlocuit recent pe comandantul forțelor aeriene ruse și ar putea fi în plin proces de remaniere radicală a structurii de comandă responsabilă de războiul din Ucraina. Asta arată o posibilă epurare a ofițerilor superiori acuzați de eșecurile din Ucraina. Mai multe instituții ruse au confirmat că actualul șef al Statului Major al Districtului Militar Central, generalul colonel Mihail Teplinski îl va înlocui pe actualul comandant al forțelor aeriene ruse, generalul colonel Andrei Serdiukov. Citește aici cine este "măcelarul din Siria", generalul Alexander Dvornikov.

Surse ucrainene au anunțat pe 17 iunie că Putin l-a concediat pe Serdiukov pentru deciziile proaste din timpul invaziei și pentru pierderile mari suferite de ruși în rândul parașutistilor. Circulă și informații contradictorii cu privire la înlocuirea actualului comandant al Districtului Militar de Sud - comandantul general al invaziei din Ucraina - generalul Alexander Dvornikov, potrivit ISW.

Un ofițer rus în rezervă, Oleg Marzoev, a anunțat pe 21 iunie că generalul Serghei Surovikin, actualul comandant al Forțelor Aerospațiale Ruse, va fi numit în funcția de comandant al Districtului Militar de Sud, înlocuindu-l pe Alexander Dvornikov. Grupul de jurnaliști de investigație Bellingcat relata pe 17 iunie că Vladimir Putin plănuia să-l înlocuiască pe Dvornikov pentru că este alcoolic iar soldații nu au încredere în el. Grupul de Informații privind Conflictele (CIT) relata pe 19 iunie că Putin l-a înlocuit pe Dvornikov cu generalul-colonel Ghenadi Zhidko, șeful Direcției Militaro-Politice a Forțelor Armate Ruse.

O pagină de socializare a trupelor aeriene ruse neoficială, dar urmărită la scară largă, a relatat în schimb că Dvornikov a fost promovat și că Serdiukov l-a înlocuit. Însă este foarte puțin probabil ca această afirmație să fie adevărată, având în vedere că surse pro-Kremlin au anunțat retragerea lui Serdiukov. ISW nu poate verifica în mod independent aceste informații. 

Cu toate acestea, dacă aceste relatări sunt corecte, fostul comandant al Forțelor Aerospațiale, Surovikin l-a înlocuit pe Dvornikov (forțat să se retragă) în funcția de comandant al Districtului Militar de Sud, dar Zhidko a fost numit comandant al operațiunilor ruse în Ucraina, deși nu are direct sub comandă trupe de luptă în rolul său permanent. 

Zhidko conduce în prezent corpul Ministerului rus al Apărării responsabil de menținerea moralului și controlului ideologic în cadrul armatei ruse. Comandantul Districtului Militar de Sud Dvornikov a fost alegerea firească pentru a conduce operațiunile Rusiei în Ucraina după eșecul în cucerirea Kievului, deoarece majoritatea operațiunilor ofensive rusești au loc în zona de responsabilitate a Districtului Militar de Sud. 

Numirea unui comandant separat în Districtul Militar de Sud și înlocuirea comandantului în mijlocul unor operațiuni de luptă majore este un pas drastic care ar indica o criză severă în cadrul înaltului comandament rus și, eventual, o epurare din partea Kremlinul. Astfel de rotații drastice în cadrul armatei ruse, dacă sunt reale, nu sunt acțiunile unei armate aflate în pragul unui succes major și indică problemele din partea Kremlinului în conducerea războiului. 

Supraviețuitorii de pe nava Moscova refuză să fie trimiși în luptă din nou. Pierderi majore pentru ruși

Ziarul rus de opoziție Novaya Gazeta a publicat un apel din partea părinților celor 49 de marineri recruți supraviețuitori în urma scufundării crucișătorului Moscova, cerând Procuraturii Militare din Sevastopol, Comitetului Mamelor Soldaților și Comisarului pentru Drepturile Omului să înceteze imediat detașarea membrilor echipajului în războiul din Ucraina.

Comandanții ruși nu i-ar fi trimis acasă pe militarii supraviețuitori după scufundarea navei, aceștia urmând să fie trimiși din nou în acțiune pe 30 iunie. Supraviețuitorii refuză să participe la alte misiuni, sunt staționați în prezent pe o navă veche Ladnyi, care nu ar fi aptă pentru luptă. Direcția de Informații Militare Ucrainene (GUR) a relatat că forțele ruse au amenințat familiile marinarilor că vor fi trimiși în judecată și vor pierde orice beneficiu financiar dacă critică operațiunile militare din Ucraina. 

Forțele ruse continuă să se confrunte cu provocări legate de personal și angajează militari nepregătiți pentru războiul din Ucraina. BBC Rusia a relatat pe 20 iunie că noii recruți ruși primesc doar 3- 7 zile de pregătire înainte de a fi trimiși în zone active de război de pe linia frontului. BBC susține că voluntari din armata rusă convențională, unități ale Rosgvardia și mercenari din Grupul Wagner au devenit principala forță de asalt a Rusiei, în locul unităților militare convenționale.

Unitățile ruse din estul Ucrainei suferă din cauza infanteriei reduse ca număr, motiv pentru care nici nu pot cuceri teren urban. Armata rusă oferă stimulente financiare substanțiale pentru a atrage noi recruți, fără a ține cont din ce în ce mai mult de vârstă, sănătate, cazier și alte calificări. Statul Major ucrainean a relatat pe 21 iunie că unitățile forțelor aeropurtate rusești sunt forțate să recruteze ofițeri în rezervă pentru contracte pe termen scurt de trei luni din cauza pierderilor semnificative, iar BBC susține că Ministerul rus al Apărării se oferă să plătească împrumuturile și datoriile voluntarilor pentru a atrage noi recruți.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Avans important al Armatei Ruse în Donbas. Înaintează spre Lisichansk din două direcții din sud. Putin l-ar fi înlocuit pe ”măcelarul din Siria”