Antena Meniu Search
x

Unde se află oraşul Kaliningrad şi de ce există o dispută între UE şi Rusia privind această regiune

Interdicția Lituaniei privind tranzitul mărfurilor rusești aflate sub incidenţa sancţiunilor Uniunii Europene de pe teritoriul său, către și dinspre exclava rusă Kaliningrad, a înfuriat Moscova, scrie The Guardian. În urma amenințărilor între Rusia și Lituania, toate privirile sunt țintite asupra orașului cu peste 400.000 de locuitori.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 22.06.2022, 14:32

- Profimedia Images

Unde se află Kaliningrad?

Kaliningrad este o regiune rusă, de 15.000 de kilometri pătrați, care se află la Marea Baltică, încadrată de Lituania la nord și est și Polonia la sud. Kaliningrad se află la aproximativ 1.300 km de Moscova.

De ce aparține Rusiei?

Înainte de cel De-al Doilea Război Mondial, Kaliningrad era cel mai estic oraș al Germaniei, cunoscut drept Königsberg. La sfârșitul lunii iulie și începutul lui august 1945, liderul sovietic Iosif Stalin, prim-ministrul britanic, Winston Churchill (înlocuit la 26 iulie de Clement Attlee după alegerile generale de vară), și președintele SUA, Harry Truman, au trasat noile granițe ale Europei la un summit al aliaților de război din orașul german Potsdam.

Pe acelaşi subiect

Königsberg a fost cedat Uniunii Sovietice și ulterior redenumit în onoarea lui Mihail Kalinin, un revoluționar bolșevic. Populația germană a fost expulzată și cetățenii sovietici au repopulat-o. Ludmila Putina, fosta soție a lui Vladimir Putin, s-a născut la Kaliningrad în 1958.

Acum, exclava rusă este blocată între două state membre NATO și UE, Polonia și Lituania. Kaliningrad își obține o mare parte din alimente de la vecinii săi din UE, dar regiunea rămâne puternic dependentă de Rusia continentală pentru alte bunuri. În fiecare an, milioane de tone de petrol și cărbune sunt transportate, în principal pe calea ferată, prin Lituania. Aproximativ 100 de trenuri rusești treceau, lunar, prin Lituania. 

Desigur, de-a lungul anilor au mai existat tensiuni. Lituania a construit un nou gard la graniță, în 2017, în timpul exercițiilor militare masive Zapad ale Rusiei, iar elicopterele lituaniene survolează permanent calea ferată când trenurile rusești au la bord și personal militar.

Cum a ajuns Kaliningrad în mijlocul amenințărilor între Rusia și Lituania?

După invadarea Ucrainei, Uniunea Europană a impus sancțiuni fără precedent Rusiei. Autorităţile de la Vilnius au interzis tranzitul pe teritoriul lituanian al tuturor produselor supuse sancţiunilor Uniunii Europene. Unica linie ferată din Rusia către exclava rusă Kaliningrd de la Marea Baltică trece prin Lituania, iar printre mărfurile interzise se numără cărbunele, metalele, materialele de construcţie şi echipamentele cu tehnologie avansată.

În replica, guvernatorul din Kaliningrad Anton Alikhanov a făcut apel la calm și a spus că vor fi folosite feriboturi din Sankt Petersburg. Însă, localnicii s-au speriat, iar în ultimele zile au apărut numeroase înregistrări pe rețelele sociale cu oameni care își făceau provizii din magazinele de bricolaj. Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat Lituania că a încălcat legea internațională și o serie de acorduri privind facilitarea tranzitului din Rusia continentală, care fuseseră convenite în 2004. Kremlinul a amenințat că se va răzbuna. 

Care este răspunsul Lituaniei?

Guvernul Lituaniei a transmis că a acționat în conformitate cu directivele Comisiei Europene. Ministrul lituanian de Externe a acuzat, luni, Kremlinul că a denaturat situația. Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat într-o conferință de presă la Bruxelles că Lituania este „nevinovată”, dar a adăugat că oficialii vor „verifica din nou” toate acordurile relevante.

Marţi, ambasadorul UE în Rusia a fost chemat la Kremlin pentru a da explicaţii, iar ameninţările cu represalii din partea Kremlinului s-au accentuat. Șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a declarat marți că vor exista „consecințe grave” pentru lituanieni „în viitorul apropiat”. UE a făcut apel la calm și a cerut să se găsească o soluție diplomatică.

Este UE îngrijorată?

Foarte. Există multe motive de îngrijorare care privesc acțiunile lui Putin, în această perioadă. Una dintre marile temeri este un atac rusesc asupra fâșiei de 80 de kilometri de graniță comună polono-lituaniană, care se află între Kaliningrad, în vest, și Belarus, aliatul cheie al Kremlinului, la est. Dacă un astfel de atac va avea loc, ar putea izola Lituania și Letonia de Polonia și restul UE. Kaliningrad este sediul flotei baltice a Rusiei, iar aici sunt desfășurate unele dintre cele mai puternice arme ale sale, inclusiv rachete hipersonice

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Unde se află oraşul Kaliningrad şi de ce există o dispută între UE şi Rusia privind această regiune