Antena Meniu Search
x

Imaginile din satelit arată distrugerile de pe Insula Șerpilor, provocate de un atac ucrainean asupra garnizoanei ruse

Imaginile din satelit furnizate de Maxar Technologies, din 21 iunie, par să arate distrugeri provocate pe Insula Şerpilor, după ce Ucraina a susţinut că a lansat marţi un atac asupra acestui teritoriu, relatează The Guardian.

de Redactia Observator

la 22.06.2022, 13:03

Ucraina a revendicat o victorie importantă în Marea Neagră, în urma atacurilor aeriene asupra garnizoanei ruse de pe Insula Șerpilor. Comandamentul operațional din sud a declarat că în urma atacurilor au fost provocate daune majore trupelor Kremlinului.

În imaginile furnizate de Maxar Technologies se pot observa un turn distrus în capătul sudic al insulei, precum şi zone arse în capătul nordic. Pe de altă parte, Rusia susţine că a respins o încercare a forţelor ucrainene de a recuceri insula din Marea Neagră, cucerită de forţele ruse în prima zi a invaziei.

Într-o postare pe Facebook, comandamentul operaţional sudic al armatei ucrainene a menţionat că a lansat ”atacuri direcţionate prin folosirea diferitelor forţe” pe insulă. ”Operaţiunea militară continuă şi necesită tăcere informaţională până la încheierea ei”, se adaugă în comunicat.

La începutul săptămânii, rușii au desfăşurat pe Insula Șerpilor mai multe sisteme de apărare, ceea ce sugerează că nu intenţionează să abandoneze uşor acest punct strategic

Pe acelaşi subiect

Rușii au desfășurat sisteme antiaeriene pe Insula Șerpilor

"Ruşii au desfăşurat pe insulă mai multe sisteme antiaeriene ce acoperă diferite spectre de ameninţări: SA-13, Panţir, Tor, tunuri antiaeriene ZU-23-2", precizează cercetătorul francez Pierre Grasser, specialist în apărare rusă, asociat laboratorului Sirice de la Sorbona.

"Ei şi-au consolidat recent poziţia, desfăşurând diferite sisteme sol-aer, pe insulă şi pe navele poziţionate în jurul insulei. Strategic, aceasta are sens, chiar şi în faţa noilor mijloace ale Ucrainei, precum tunuri autopropulsate Caesar şi lansatoare multiple de rachete Himars", analizează de asemenea o sursă militară franceză, sub acoperirea anonimatului.

Ţările occidentale i-au furnizat Ucrainei mai multe sisteme de artilerie mobilă ce ar permite teoretic să se întreprindă lovituri dinspre coastele situate la circa 30 de kilometri, printre care tunuri franceze Caesar, dar mai ales lansatoare de rachete multiple Himars date de americani şi care în prezent de află undeva între Europa de Vest şi Ucraina.

Insula Șerpilor, punct strategic pentru ruși

Insula Şerpilor este o miză importantă. Din prima zi a ofensivei ruse lansate pe 24 februarie, atacatorii au securizat această insulă plată şi pustie. Ei au luptat pentru a o păstra, pierzând oameni şi material. De altfel, nu departe de această insulă crucişătorul Moscova a fost lovit de o rachetă ucraineană, în cea mai grea lovitură dată marinei ruse în ultimele decenii.

Insula Şerpilor este situată în largul gurilor Dunării, unul dintre cele mai importante fluvii ale Europei şi o arteră comercială a continentului. Cine o controlează poate viza eventual şi gurile Dunării. De asemenea, insula ar putea servi drept platformă de tragere în direcţia portului Odesa sau chiar a României, precizează AFP. Nu în ultimul rând, în apropiere de insulă există zăcăminte de hidrocarburi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Imaginile din satelit arată distrugerile de pe Insula Șerpilor, provocate de un atac ucrainean asupra garnizoanei ruse