Antena Meniu Search
x

Zelenski avertizează Occidentul: ”Nu vă mai jucați cu Rusia.” Ce ar însemna căderea orașelor Severodonețk și Lisichansk

Președintele Volodimir Zelenski a cerut Occidentului să se nu mai joace cu Rusia și să-i impună sancțiuni mai dure pentru a pune capăt războiului fără sens din Ucraina. Zelenski a mai spus că țara sa va rămâne independentă, singura întrebare fiind cu ce preț, relatează Reuters.  Război Rusia - Ucraina, ziua 93 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 27.05.2022, 13:20

Zelenski avertizează Occidentul: ”Nu vă mai jucați cu Rusia.” Ce ar însemna căderea orașelor Severodonețk și Lisichansk
Soldați ucraineni pe linia frontului din Soledar, Donbas - Profimedia

Criticile lui Volodimir Zelenski la adresa Occidentului au crescut în ultimele zile deoarece Uniunea Europeană nu a ajuns nici acum la un acord privind interdicția importurilor de petrol rusesc iar în estul Ucrainei, mii de soldați ruși încearcă să încercuiască două orașe cheie Severodonețk și Lisichansk. La trei luni de la declanșarea invaziei, Rusia a schimbat strategia. Încearcă în schimb să-și consolideze controlul asupra Donbasului. Doar 5% din Lugansk a mai rămas în mâinile ucrainenilor, potrivit unei analize realizate de Institutul pentru Studiul Războiului.

Căderea orașelor Severodonețk și Lisichansk ar putea deveni un punct de cotitură în război

Analiștii militari occidentali consideră că bătălia pentru Severodonețk și Lisichansk ar putea deveni un punct de cotitură în război. Predarea ultimilor apărători ucraineni la Mariupol săptămâna trecută a schimbat impulsul rușilor.  Partea de nord-est a orașului Severodonețk pare să fi fost ocupată de forțele ruse, a declarat ieri un înalt oficial american, citat de Washington Post.

Rușii ar fi reușit deja o încercuire a ucrainenilor la sud de Lisichansk, potrivit ISW (Institutul pentru Studiul Războiului). Soldații ruși forțează din sud de la Popasna și din nord dinspre Lîman, cucerit ieri, pentru a finaliza încercuirea și a tăia liniile de aprovizionare. Dacă cele două orașe cad complet în mâinile rușilor, mii de apărători ucraineni ar fi încercuiți și fără acces la întâriri și la armele occidentale. Ucrainenii nu dau pentru moment semne de retragere dinspre Severodonețk. 

Pe acelaşi subiect

Un general ucrainean a recunoscut joi că rușii sunt în avantaj în Lugansk"Ucraina va fi întotdeauna un stat independent și nu va fi rupt. Singura întrebare este ce preț va trebui să plătească poporul nostru pentru libertatea sa și ce preț va plăti Rusia pentru acest război lipsit de sens împotriva noastră", a spus Zelenski în discursul său de joi noapte. 

Zelenski: Rusia primește un miliard de euro pe zi de la UE pentru gaze și petrol

”Evenimentele catastrofale care se desfășoară ar putea fi încă oprite dacă lumea ar trata situația din Ucraina ca și cum s-ar confrunta ea însăși, dacă puterile actuale nu s-ar juca cu Rusia, ci ar pune presiune adevărată să pună capăt războiului”. Zelenski s-a plâns de dezacordurile dintre statele UE cu privire sancțiunile împotriva Rusiei și a întrebat de ce unor țări li se permite să blocheze planul. UE discută o a șasea rundă de sancțiuni, inclusiv un embargo asupra importurilor de petrol rusești.

Este nevoie de unanimitate pentru asta, dar Ungaria se opune ideii pe motiv că economia sa ar suferi prea mult. Ungaria are nevoie 4 ani pentru a renunța la țițeiul rusesc și pentru a face investiții uriașe ca să-și ajusteze economia și, până când nu se ajunge la un acord cu privire la toate problemele, nu va putea susține embargoul petrolier propus de UE, a spus joi un înalt consilier maghiar. 

Zelenski a mai spus că Rusia primește un miliard de euro pe zi de la UE pentru livrarea de energie. ”De câte săptămâni mai are nevoie Uniunea Europeană pentru a conveni asupra unui al șaselea pachet?” a intrebat el. ”Presiunea asupra Rusiei este literalmente o chestiune de salvare de vieți. Fiecare zi de tergiversare, slăbiciune, diverse dispute sau propuneri de ”pacificare” a agresorului în detrimentul victimei înseamnă doar mai mulți ucraineni uciși”. 

Zelenski critică pentru a doua zi la rând modul în care Occidentul abordează Rusia și războiul lui Putin. Miercuri, a respins categoric sugestiile ca Ucraina să facă concesii pentru pace, spunând că ideea seamănă cu încercările de a potoli Germania nazistă în 1938. Summitul UE de pe 30-31 mai ar putea fi marcat de diviziuni între membrii care doresc o linie dură cu privire la Rusia și cei care cer încetarea focului.

Forțele ruse au atacat joi din trei direcții Severodonețk și Lisichansk

Forțele ruse au atacat joi din trei direcții pentru a încerca să încercuiască forțele ucrainene la Severodonețk și Lisichansk, a declarat armata ucraineană. În cazul în care cele două orașe de pe râul Siverskii Doneț vor cădea, aproape toată provincia Lugansk din Donbas ar fi sub control rusesc. Înaintarea Rusiei în Donbas a fost susținută de un bombardament masiv de artilerie. Armata ucraineană a declarat că 50 de orașe din provinciile Donețk și Lugansk au fost bombardate joi.

Guvernatorul din Lugansk, Serhii Gaidai, a declarat că cinci civili au fost uciși la Severodonețk în ultimele 24 de ore. Potrivit acestuia, aproximativ 150 de persoane au fost înmormântate într-o groapă comună dintr-un cartier din Lisichansk, deoarece este prea periculos pentru familii să îngroape cadavrele individual. Rusia susține că nu atacă în mod intenționat civilii.

Șeful forțelor armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni, a cerut pe Telegram mai multe arme occidentale, în special ”arme care ne vor permite să lovim inamicul la mare distanță”. Imediat, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a avertizat că orice livrare de arme care ar putea lovi pe teritoriul rus ar fi ”un pas serios către o escaladare inacceptabilă”.

SUA iau în considerare să trimită rachete cu rază mai mare de acțiune, dar se tem că acestea vor lovi mai departe în interiorul Rusiei

Țările occidentale conduse de Statele Unite au furnizat Ucrainei armament cu rază lungă de acțiune, inclusiv obuziere M777 și rachete antinavă Harpoon, din Danemarca. Washingtonul are în vedere chiar să furnizeze Ucrainei un sistem de rachete cu o rază de acțiune de sute de kilometri și a purtat discuții cu Kievul despre pericolul escaladării războiului în cazul în care rachetele cu raza mai lungă de acțiune vor lovi mai departe în interiorul Rusiei, au declarat oficiali americani pentru Reuters. 

”Avem îngrijorări cu privire la escaladare și totuși nu vrem să punem limite geografice sau să le legăm prea mult mâinile cu armele pe care le dăm”, a spus un oficial american, vorbind sub protecția anonimatului. Rusia numește războiul din Ucraina o ”operațiune specială” de dezarmare a Ucrainei și de a o proteja de fasciști.

Ucraina și Occidentul spun că acuzația de fascism este fără temei și că războiul este un act de agresiune neprovocat. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că Rusia vrea ca Ucraina să-i accepte solicitările la orice discuție legată de pace. Moscova vrea ca Ucraina să recunoască suveranitatea Rusiei asupra peninsulei Crimeea, ocupată de Moscova în 2014, și independența teritoriului revendicat de separatiști.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Zelenski avertizează Occidentul: ”Nu vă mai jucați cu Rusia.” Ce ar însemna căderea orașelor Severodonețk și Lisichansk